Štvrtok, 5. december, 2019 | Meniny má Oto

Čo ste chceli vedieť o realitách, ale báli ste sa opýtať?

Investície do nehnuteľností patria k jedným z najefektívnejším. Pokiaľ viete, ako na to. Ak sa chystáte kúpiť či predať nehnuteľnosť, poradíme vám, na čo by ste nemali zabúdať.

Fakty o realitných kanceláriách

Najlepšie realitné kancelárie majú menšie provízie. Nie je to tak! Po podrobnejšom preskúmaní podmienok realitnej kancelárie môžete zistiť, že táto provízia v podstate neposkytuje takmer nič. Právny servis, znalecký posudok, to všetko si realitné kancelária zaúčtujú zvlášť.

Náš tip: V prípade
akejkoľvek nehnuteľnosti (predaj/kúpa) je vhodné využiť služby už overenej realitky. Táto už má vo svojich províziách zahrnuté všetky poplatky spojené s právnymi službami, poradenský servis prehliadky reality apod.

Čo sa deje v prípade, že nehnuteľnosť nepredáte? V takej chvíli vyvstáva otázka, či musíte realitnej kancelárii platiť nejaký poplatok. V prípade dôveryhodnej realitnej kancelárie určite nie. K uhradeniu provízie dochádza až po zaplatení za danú nehnuteľnosť (teda po predaji).

Oplatí sa mať exkluzívnu zmluvu? Podpis takejto zmluvy je záväzkom realitnej kancelárie voči klientovi, čo všetko pre neho ako majiteľa nehnuteľnosti zaistí. Je to teda rozšírená starostlivosť, čo v praxi znamená prednostné inzerovanie.

Fakty o realitách

V poslednej dobe sú jednou z často vyhľadávaných možností kúpy stavebné pozemky. Samozrejme, výrazným cenovým ukazovateľom je lokalita. Nie je však vždy pravidlo, že stavebný pozemok na krásnom mieste predáte drahšie. Dôležité však je, aby bol daný pozemok ohodnotený podľa územného plánu ako stavebný. V prípade, že sa tak nedeje, môže mať pozemok omnoho nižšiu cenu.

Samozrejme, stále v kurze sú novostavby. Novinkou sú tzv. nízkoenergetické stavby. Počiatočný vklad je síce vyšší, avšak následná úspora energií vám túto investíciu rýchlo vráti. Základom sú správne zvolené stavebné materiály, ktoré disponujú vhodnými izolačnými vlastnosťami a zároveň sú šetrné k prírode (ich spracovanie i následná likvidácia).

Tipy na darčeky z Tokaja...

Aj vy premýšľate, akým prekvapením urobiť radosť svojim blízkym? Kvalitné víno je ideálny darček!

Vieme kto vám dá garanciu doručenia zásielky do Vianoc

Chcete zaslať balík do zahraničia a mať istotu, že dorazí do Vianoc? Zvoľte služby, ktoré zaručia dodanie včas.

SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov

Online predplatiteľov SME.sk je už vyše 40-tisíc