Pondelok, 13. júl, 2020 | Meniny má MargitaKrížovkyKrížovky

Koľko stáli nehnuteľnosti v roku 2011?

Ekonomická kríza sa prejavuje v celej EU. Výnimkou nie je ani Slovensko a jeho trh s realitami. Ceny nehnuteľností sa stále orientujú na pomer dopytu a odbytu, čo má za následok, že klesajú.

FAKTY: Ceny nehnuteľností na Slovensku v roku 2011 opäť klesali. Sumárne klesli o 3,1% oproti minulému roku. Po započítaní inflácie klesli ceny realít na Slovensku za rok o 7%.

Kde sa býva za menej?
Veľký boom zažívali v posledných rokoch bytové novostavby v dobre dostupných lokalitách vo väčších mestách. Pravdou je, že byty v daných nehnuteľnostiach nepatria do skupiny „lacné“. Pre ľudí, ktorí majú zálusk na podnájom je vhodnou voľbou starší (zrekonštruovaný) byt v centre.

Ak ale plánujete rodinu, vlastné bývanie je viac než vhodné. V takom prípade prichádza do úvahy ako jedna z možností kúpa resp. stavba domu. Nehnuteľnosti tohto typu postupne stúpajú na popularite.

Ako sú na tom pozemky?

Stavebné pozemky sú v súčasnosti jednou s mála investícií, ktorej cena aspoň výraznejšie neklesá. Čo je dobrá správa pre ich majiteľov, už horšia pre ľudí, ktorí sa chcú presťahovať do domu alebo aspoň zhodnotiť svoje voľné finančné prostriedky.

Kúpiť či nekúpiť?

Ako sa teda zachovať pri ponuke na kúpu pozemku? Ako investícia sú takéto reality vhodné za určitých podmienok. Vždy totiž záleží na cene a konkrétnej lokalite.

Z tohto pohľadu môžu byť zaujímavé reality v blízkosti väčších miest. Napr. ceny v okolí hlavného mesta smerom na Stupavu sa pohybujú od 66 až po 400 eur za m². Trochu menej finančne náročné sú reality v Ružomberku, Zvolene, či Marine, kde sa ceny pozemkov pohybujú v mierne nižšom rozmedzí.

Ako si vyhliadnuť pozemok?

Prvým kľúčovým parametrom je klasifikácia parcely ako stavebného pozemku. Ten má oveľa vyššiu cenu ako bežná orná pôda. Ďalším lákadlom je vybavenosť inžinierskymi sieťami. Najlepšie je mať všetky potrebné siete čo najbližšie k budúcemu obydliu, ich predlžovanie totiž výrazne zvyšuje náklady na výstavbu. Tu možno hovoriť až o 100% rozdiele v cenách medzi dobrými a nepripravenými lokalitami

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

YZOP: Nové kníhkupectvo pre náročných

Hovorí sa, že človek v dnešnej dobe číta iba krátke články, niekedy iba vybrané odseky.

Yzop.sk: Vaše internetové kníhkupectvo

Získajte EKO čistiace prostriedky od slovenského výrobcu zdarma

Baby Cleaner hygienicky čistí okolie vašich detí a v súlade s prírodou. Výrobcom je slovenská Rodinná firma.

Ekologické čistiace prostriedky nijako nepoškodzujú pokožku. Práve naopak, vzácne za studena lisované oleje a výťažky z rastlín ju vyživujú.

Študijný program s uplatnením v automobilovom priemysle

Professional MBA Automotive Industry, postgraduálne vzdelávanie pre manažérov v angličtine poskytované STU v Bratislave a TU Wien.