Kovačická insita v Galla Gallery

V Trenčíne po čase opäť vystavujú majstri svetoznámej Kovačickej školy. Tvorbu insitných maliarov z Vojvodiny ponúka výstava v Galla Gallery na Mierovom námestí.

Svet pracujúceho človeka zobrazujú jedinečným spôsobom

V Trenčíne po čase opäť vystavujú majstri svetoznámej Kovačickej školy. Tvorbu insitných maliarov z Vojvodiny ponúka výstava v Galla Gallery na Mierovom námestí.

TRENČÍN. Diela majstrov Kovačickej školy, známe na celom svete, ani tento rok neobídu Trenčín. Ich tvorbu ponúka vo svojich výstavných priestoroch Galla Gallery na Mierovom námestí.

Výstava Kovačická insita, ktorá potrvá do 12. októbra, predstaví tvorbu deviatich umelcov. Obrazy Martina Markova, Adama Mezinu, Pavla Cicku, Anny Kňazovicovej, Pavla Lavroša, Ferenca Patakiho, Pavla Hajka, Juraja Lavroša a Jána Bačúra prinesú do Trenčína jedinečné výtvarné umenie.

V nedeľu maľovali zážitky z celého týždňa

Na formovaní umeleckého profilu kovačických maliarov mali veľký vplyv všetky predchádzajúce generácie, ktorým sa podarilo zachovať identitu, vieru a obyčaje tejto malebnej vojvodinskej krajiny. Vytvorili si svojský štýl, ktorý ovplyvnili naivní umelci tzv. slovenskej enklávy.

V Kovačici a v okolí sa maľovalo výhradne v nedeľu, kedy sa nepracovalo. Všetky zážitky z celého týždňa sa postupne objavovali na vytvorených obrazoch. Maľovanie v nedeľu neskôr vystriedalo každodenné maľovanie a insitné umenie sa stalo osudom viacerých talentovaných maliarov.

Skromné obrazy známe po celom svete

Obrazy insitných maliarov pozná celý svet. Vystavovali v New Yorku, Paríži, vo Viedni, Mníchove, v Prahe. Ich diela sa nachádzajú v zbierkach významných galérií a múzeí, ako aj v súkromných zbierkach svetových osobností.

Známa maliarska škola sedliakov a robotníkov vznikla neďaleko Belehradu v banátskej dedine Kovačici. Obec, obývaná Slovákmi, sa stala známou vo svete zásluhou svojich insitných maliarov.

Začiatkom 50. rokov 20. storočia založili v Kovačici  „Spoločnosť ľudových maliarov“, ktorú neskôr premenovali na Kovačickú školu.  V druhej polovici 50. rokov vznikla Galéria maliarov sedliakov, ktorá neskôr pracovala pod menom Galéria naivného umenia. V tejto galérii maliari sedliaci vystavovali svoje skromné a príjemné obrazy.

Kovačickí maliari si osvojili niektoré spoločné formálne znaky, ktoré spočívajú vo využívaní pestrej stupnice pitoreskných farieb, v motívoch z dedinského života, v zjednodušených a štylizovaných tvaroch. Umelecké formy, ktoré stvárňujú sedliaci z Kovačice, sú hlboko zakorenené v tradícii, stupnica farieb pripomína malebnú tradíciu slovenského folklóru.

Spôsob života, pôvod  a prostredie  určili jedinečnosť výtvarného prejavu kovačickej skupiny maliarov vo výbere tém, kolorite, ikonografii a výraze.

Prihláste sa a vložte PR článok

Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy

Na ochranu pred horúčavami môžu mestá získať eurofondy, výzva je stále platná, termín uzávierky ďalšieho kola je 29. september.

Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať

Zvažujete prechod od spaľovacieho motora k elektrickému? Toto by ste mali predtým vedieť.

Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený

M. Borguľa predložil uznesenie s návrhom Programu obnovy chodníkov na území Starého Mesta. Uznesenie bolo zastupiteľstvom prijaté.

Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE

Zväz slovenských vedeckých spoločností udelil štyrom fakultám dvoch slovenských univerzít prvé certifikáty EUR-ACE.