Kovačická insita v Galla Gallery

V Trenčíne po čase opäť vystavujú majstri svetoznámej Kovačickej školy. Tvorbu insitných maliarov z Vojvodiny ponúka výstava v Galla Gallery na Mierovom námestí.

Svet pracujúceho človeka zobrazujú jedinečným spôsobom

V Trenčíne po čase opäť vystavujú majstri svetoznámej Kovačickej školy. Tvorbu insitných maliarov z Vojvodiny ponúka výstava v Galla Gallery na Mierovom námestí.

TRENČÍN. Diela majstrov Kovačickej školy, známe na celom svete, ani tento rok neobídu Trenčín. Ich tvorbu ponúka vo svojich výstavných priestoroch Galla Gallery na Mierovom námestí.

Výstava Kovačická insita, ktorá potrvá do 12. októbra, predstaví tvorbu deviatich umelcov. Obrazy Martina Markova, Adama Mezinu, Pavla Cicku, Anny Kňazovicovej, Pavla Lavroša, Ferenca Patakiho, Pavla Hajka, Juraja Lavroša a Jána Bačúra prinesú do Trenčína jedinečné výtvarné umenie.

V nedeľu maľovali zážitky z celého týždňa

Na formovaní umeleckého profilu kovačických maliarov mali veľký vplyv všetky predchádzajúce generácie, ktorým sa podarilo zachovať identitu, vieru a obyčaje tejto malebnej vojvodinskej krajiny. Vytvorili si svojský štýl, ktorý ovplyvnili naivní umelci tzv. slovenskej enklávy.

V Kovačici a v okolí sa maľovalo výhradne v nedeľu, kedy sa nepracovalo. Všetky zážitky z celého týždňa sa postupne objavovali na vytvorených obrazoch. Maľovanie v nedeľu neskôr vystriedalo každodenné maľovanie a insitné umenie sa stalo osudom viacerých talentovaných maliarov.

Skromné obrazy známe po celom svete

Obrazy insitných maliarov pozná celý svet. Vystavovali v New Yorku, Paríži, vo Viedni, Mníchove, v Prahe. Ich diela sa nachádzajú v zbierkach významných galérií a múzeí, ako aj v súkromných zbierkach svetových osobností.

Známa maliarska škola sedliakov a robotníkov vznikla neďaleko Belehradu v banátskej dedine Kovačici. Obec, obývaná Slovákmi, sa stala známou vo svete zásluhou svojich insitných maliarov.

Začiatkom 50. rokov 20. storočia založili v Kovačici  „Spoločnosť ľudových maliarov“, ktorú neskôr premenovali na Kovačickú školu.  V druhej polovici 50. rokov vznikla Galéria maliarov sedliakov, ktorá neskôr pracovala pod menom Galéria naivného umenia. V tejto galérii maliari sedliaci vystavovali svoje skromné a príjemné obrazy.

Kovačickí maliari si osvojili niektoré spoločné formálne znaky, ktoré spočívajú vo využívaní pestrej stupnice pitoreskných farieb, v motívoch z dedinského života, v zjednodušených a štylizovaných tvaroch. Umelecké formy, ktoré stvárňujú sedliaci z Kovačice, sú hlboko zakorenené v tradícii, stupnica farieb pripomína malebnú tradíciu slovenského folklóru.

Spôsob života, pôvod  a prostredie  určili jedinečnosť výtvarného prejavu kovačickej skupiny maliarov vo výbere tém, kolorite, ikonografii a výraze.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 706
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 608
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 536
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 817
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 013
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 981
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 644
  8. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 6 324
SkryťVypnúť reklamu

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.

INZERCIA 5 h

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.

INZERCIA 18 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.

27. mar
SkryťZatvoriť reklamu