Elektronická cigareta

Elektronická cigareta predstavuje moderný a zdravší spôsob fajčenia, ktorý šetrí zdravie fajčiara a ľudí v jeho blízkosti.

Je to elektronické minizariadenie, ktoré indukciou premieňa špeciálnu tekutinu na aromatickú vodnú paru, ktorá vyzerá ako cigaretový dym. Špeciálna tekutina ( teda náplň do elektronickej cigarety ) je vyrobená z vody, z glycerolu, z propylénglycolu, z rôznych prírodných aróm a z nikotínu s obsahom  buď 0%, alebo 9%, resp. 18%.

Talianska spoločnost Flavour Art je dlhoročný certifikovaný výrobca prírodných aróm pre farmaceutický a potravinársky priemysel. Pred pár rokmi začali vyrábať aj náplne do e-cigariet. Iba náplne značky Flavour Art garantujú zdravotnú nezávadnosť. Na trhu sa predávajú rôzne náplne vyrábané v Číne, ale ide o lacné napodobeniny s pochybnou kvalitou, bez popisu a bez uvedeného zloženia, preto môžu byť pre človeka veľmi nebezpečné  a zdraviu škodlivé.

elektronická cigareta

Flavour Art vyrába stovky  rôznych prírodných aróm použitých v náplniach do e-cigarety, najobľúbenejšie sú tabakové (napr. 7 druhov tabaku, Latakia) potom náplne vôňou pripominajúce rôzne známe značky cigariet, obľúbené sú aj sladké, necigaretové vône, ako napr. vanilka, jahoda, karamel a pod…
Pri poťahovaní ( ,,fajčení´´)  sa uvoľňuje z cigarety vodná para, ktorá  vyzerá ako skutočný dym z cigarety. Na rozdiel od škodlivého cigaretového dymu  neobsahuje ( okrem prípadného obsahu  nikotínu ) žiadnu, z približne 4000 škodlivých látok, dechtu a iných splodín a spalín,  z ktorých je až 60 definovaných ako silné karcinogény, ktoré vážne poškodzujú zdravie nielen fajčiarom ale aj nefajčiarom, keď sa nachádzajú alebo aj žijú v ich blízkosti.

Výhody elektronických cigariet

• pomôžu odnaučiť sa od tradičného fajčenia úplne alebo čiastočne (je možná aj kombinácia tradičného fajčenia a aj elektronického)
  • pomôže odnaučiť sa fajčiť,  pri definitívnom prechode na elektronickú cigaretu je ideálne obsah nikotínu v náplni postupne znižovať a po čase je ideálne prejsť na používanie beznikotínových náplní s rôznou arómou.
  • vyriešia zlozvyk držať cigaretu v ruke, oveľa zdravším spôsobom, preto je veľmi vhodná pre ľudí, ktorí majú od držania cigarety silnú psychologickú závislosť
  • pomôže ľuďom, ktorí by chceli zdravšie žiť,  ale sa nedokážu zbaviť rituálov ako napr. cigaretová pauza alebo cigareta ku kávičke
  • vyrieši problém tým ľuďom, ktorí majú silno zakorenený zvyk pri určitých činnostiach alebo pri určitej práci držať v ruke cigaretu a fajčiť.  Mnohí ľudia fajčia aj preto , aby sa ukľudnili. Preto sa nemusia nasilu vzdávať týchto zakoreneých rituálov a zvykov a traumaticky si od nich odvykať
  • výrazne šetria peniaze, jedna 10 ml fľaštička s náplňou stojí 5-6 eur a  zodpovedá približne 200 cigaretám, teda až jednému kartónu cigariet, ktorý stojí cca 30 eur

elektronická cigareta

Elektronické cigarety sa vyrábajú v rôznych prevedeniach, farbách, majú rôzne tvary, výkon, užívateľské vlastnosti. Ľuďom sa najviac páčia tie, ktoré vyzerajú ako naozajstné cigarety, ale tieto majú tenší tvar a sú kratšie v porovnaní napr. s tými, ktoré sa podobajú na cigary, takže tie menšie je treba častejšie nabíjať a napĺňať tekutinou.
Všeobecne platí pravidlo, že čím je cigareta väčšia a čím sa menej podobá na tradičnú cigaretu , tým má silnejšiu batériu (až 650- 1100 mA)  a zmestí sa do nej viac náplne, teda ju treba menej často nabíjať a napĺňať. Toto kritérium je potrebné zohľadniť pri výbere vhodnej elektronickej cigarety.  Väčšie a hrubšie elektronické cigarety sú ideálne pre tuhších fajčiarov, teda pre tých, ktorí bežne vyfajčia min. 1 krabičku cigariet denne.
Cigareta sa bežne nabíja cez USB v akomkoľvek PC, ale dá sa dokúpiť aj normálna  nabíjačka do siete 220V (stojí cca 6 eur) . Keď batéria napojená do nabíjačky svieti na červeno, nabíja sa, keď je už nabitá, zapne sa zelené svetlo.  Nabitie cigarety trvá do 2 hodín. Keď je cigareta vybitá, netvorí paru a červené svetielko na konci cigarety, ktoré imituje horenie, sa taktiež zhasne.

Mnohé modely elektronických cigariet majú na boku malé tlačítko, ktoré sa musí držať stlačené pri poťahovaní z cigarety. Tlačítko slúži na úsporu batérie.
Elektronické cigarety sa môžu používať aj na letiskách, v lietadlách, v reštauráciách a v kaviarňach a všade tam , kde je tradičné fajčenie zakázané. Je ale slušné  a vhodné  vypýtať si súhlas od personálu.

elektronická cigareta

Pre viac informácií nás môžete navštíviť v našich predajných miestach:

FRAU BRATISLAVA
Mlynské Nivy 45
Apollo Business Center 1
82109 Bratislava

CAFFETTERIA
Lenárdova 14
85101 Bratislava-Petržalka

alebo v našom e-shope na WWW.SMOKERIA.SK

Prihláste sa a vložte PR článok

Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený

M. Borguľa predložil uznesenie s návrhom Programu obnovy chodníkov na území Starého Mesta. Uznesenie bolo zastupiteľstvom prijaté.

Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE

Zväz slovenských vedeckých spoločností udelil štyrom fakultám dvoch slovenských univerzít prvé certifikáty EUR-ACE.

Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE

Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove

Chcete vidieť, ako môže vyzerať kvalitné mestské bývanie? Príďte sa o tom presvedčiť 23.9. na Deň otvorených dverí.