Prichádzajú zelené pneumatiky

Všetkých motoristov čaká od 1. novembra významná zmena – značenie pneumatík.

Všetkých motoristov čaká od 1. novembra významná zmena – značenie pneumatík. Pri nákupe tak budete mať na jednom štítku zhrnuté najdôležitejšie parametre danej pneumatiky. Týmto opatrením sa má podporiť predaj tzv. „zelených pneumatík“, čo sú vlastne pneumatiky najefektívnejších kategórii. Iniciatíva Európskej komisie má viesť k zníženiu emisií, zvýšeniu bezpečnosti a vôbec k zvýšeniu komfortu cestujúcich.

Výrobcovia pneumatík musia od novembra zaviesť označovanie pneumatík podľa efektívnosti, ktoré funguje podobne, ako v prípade domácich spotrebičov. V praxi to znamená zaraďovanie pneumatík do tried od najefektívnejšej A kategórie až po najhoršiu G kategóriu. Zákazníci tak budú vidieť, ktoré pneumatiky spotrebujú najmenej paliva, majú najnižšiu hlučnosť a zároveň najlepšiu priľnavosť na mokrej vozovke. Výskum spoločnosti LANXESS, ktorá dodáva špeciálne materiály pre gumárenský priemysel ukázal, že pneumatiky „zožerú“ až 30% zo spotreby paliva. Reálne tak každé tretie tankovanie v prípade nákladných áut „zhltnú“ pneumatiky. Označovaním pneumatík sa EÚ snaží znížiť spotrebu palív a zároveň šetriť životné prostredie.

Nižšia spotreba a vyššia bezpečnosť

Syntetický kaučuk, ktorý je pre výrobu zelených pneumatík kľúčový, má zaujímavú vlastnosť. Dokáže znížiť valivý odpor a hluk pneumatík, pričom zároveň zvyšuje priľnavosť na vozovku a predlžuje ich životnosť. Zníženie valivého odporu znižuje aj spotrebu automobilu, a tým pádom redukuje výfukové plyny z cestnej prepravy. Pneumatiky vyššej triedy tak poskytujú lepšie jazdné vlastnosti a zároveň znižujú spotrebu automobilu, čo je pri súčasnej cene palív kľúčové.

Ak by ste si chceli vypočítať úsporu so zelenými pneumatikami, môžete vyskúšať aplikáciu spoločnosti LANXESS s názvom Save fuel (Šetrite palivo). Táto aplikácia dokáže na základe informácii o Vašom aute a spôsobu jazdy presne vypočítať ušetrené peniaze aj emisie CO2. Aplikácia Save fuel je dostupná na internete a mobilných zariadeniach, zároveň je možné stiahnuť si jej mobilnú verziu dostupnú pre zariadenia Apple. Úsporu si tak môžete vypočítať kedykoľvek na svojom mobile či tablete. Navyše aplikácia ponúka aj ďalšie užitočné funkcie ako napríklad upozornenie na uplynutie parkovacej doby, alebo pripomienku na prehliadku vozidla.

Mobilnú aplikáciu pre úsporu paliva Save fuel môžete v anglickom jazyku stiahnuť na App Store. Internetovú verziu aplikácie nájdete na stránke app.green-mobility.com.

Ak sa chcete o problematike zelených pneumatík dočítať viac, navštívte stránku www.zelenepneu.sk.

Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska

Ruské poklady sa dostali do hľadáčika cestovateľov nielen kvôli majstrovstvám.

Špeciálna príloha: Krížovky na leto

Prílohu pre všetkých, čo radi lúštia, nájdete už v piatok 20. júla v denníku SME.

Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia

Z autocentier AAA AUTO si zákazníci za prvých šesť mesiacov odviezli 41 000 vozidiel.

Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí

Dovolenka vo Vysokých Tatrách a v Liptove bude toto leto opäť výhodnejšia.