Pomáhať môže každý a v každom veku

Cieľom projektu, ktorý pripravila spoločnosť HARTMANN-RICO s ambíciou odštartovať dlhodobú aktivizáciu seniorov, je vyhľadávať a podporovať dobrovoľnícke aktivity ľudí v zrelom veku.

Dobrovoľníctvo sa nám akosi spája s mladosťou, pomáhaním pri verejných zbierkach či čisteniach lesov. Spoločnosť HARTMANN-RICO sa rozhodla pripraviť projekt, ktorý bude paralelne prebiehať v Českej republike aj na Slovensku. Cieľom projektu, ktorý má ambíciu odštartovať dlhodobú aktivizáciu seniorov, je vyhľadávať a podporovať dobrovoľnícke aktivity ľudí v zrelom veku.

Na Slovensku je momentálne približne 600 domovov sociálnych služieb, pričom je v nich ubytovaných viac než 18 tisíc klientov. Z tohto počtu je asi 20% imobilných. Pre úplnosť treba dodať, že  nových čakateľov na miesto v domove sociálnych služieb je viac, ako je v súčasnosti umiestnených v domovoch.

Práve domovy sociálnych služieb majú napríklad v susednom Rakúsku s dobrovoľníctvom vynikajúce skúsenosti, keď sa im stáva, že pri 100 klientoch majú 150 dobrovoľníkov, ktorí primárne chodia pomáhať klientom „s každodenným životom“. Dobrovoľníctvo nemá slúžiť ako náhrada sociálnej a zdravotnej starostlivosti, má byť doplnkom, či čímsi navyše, čo obohatí toho, kto pomoc dostáva i toho, kto ju nezištne dáva. Nie je to charita, ale ľudský kontakt.

Dobrovoľník senior

Ako vlastne môže vyzerať seniorské dobrovoľníctvo? Mnoho ľudí v dôchodkovom veku žije často osamotene, v domovoch sociálnych služieb alebo prežívajú fádne dni doma bez nejakej konkrétnej zmysluplnej činnosti. Často sú v takejto pozícii aj seniori, ktorí sú plní energie, majú chuť robiť niečo užitočné, pomáhať, komunikovať. Len možno nevedia ako. Predsa len vyrastali a pracovali v dobe, keď dobrovoľníctvo nebolo súčasťou bežného života.

Pre príklad aktívneho dobrovoľníctva sa môžeme obrátiť napríklad na Rakúsko. Mnoho ľudí v dôchodkovom veku chodí pomáhať, pričom pomoc je orientovaná primárne na iných seniorov. Niekedy totiž stačí, ak sa s ležiacou či menej pohyblivou babičkou príde porozprávať iná dôchodkyňa. Komunikácia, úsmev, novinky zo sveta sú často veľkou psychickou vzpruhou. Stáva sa, že dobrovoľníci si organizujú vzájomnú pomoc pri upratovaní, upravovaní záhradiek, varení, spoločnej činnosti, výletoch, pretože ich napĺňa a obohacuje, keď si môžu pomáhať.

Pomáhať sa má

Kritériá budú jednoduché: dobrovoľník musí vykonávať svoju prácu dlhodobo (aspoň tri mesiace). Sám má byť v seniorskom veku, pričom jeho pomoc sa orientuje na pomoc iným seniorom najmä v domovoch sociálnych služieb. Porota zložená z odborníkov, ktorí sa venujú dobrovoľníctvu a práci so seniormi nakoniec vytipuje užší výber finalistov, z ktorých sa vyberú najlepší dobrovoľníci roka. Celoslovenské výsledky sa budú vyhlasovať na jar roku 2013.

Webové stránky

Dobrá duša má už plne funkčné webové stránky. Na adrese www.dobra-dusa.sk nájde záujemca všetky potrebné informácie, ktoré sa týkajú projektu. Dôležitou súčasťou je možnosť  prihlásenia sa do projektu. Takéhoto pomáhajúceho seniora môže prihlásiť aj inštitúcia, v ktorej dobrovoľník pomáha, alebo jeho blízki. Vyberať tých najlepších dobrovoľníkov bude porota len z tých projektov, o ktorých bude vedieť. Ak teda poznáte niekoho, kto nezištne pomáha, prihláste ho.

Rovnako stránky obsahujú aj informácie pre inštitúcie, ktoré chcú prezentovať svoje projekty alebo prihlásiť do súťaže svojich dobrovoľníkov. Na webových stránkach sa nachádza aj Zásady Dobrej duše, ktorý určujú pravidlá dobrovoľníctva pre seniorov i domovy.

Prihláste sa a vložte PR článok

Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku

Zanzibar, ostrov tyrkysovej a priezračnej vody, bieleho piesku a skvelého jedla

Intímna hygiena – celoročná záležitosť

Letné horúčavy, kúpanie, hudobné festivaly, cestovanie – to sú nám známe situácie.

Rastie nám pokrivená generácia?

Zhrbené hlavy nad mobilmi či tabletmi niekoľko hodín denne. Čo hovorí odborník

Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji

Projekty na rozvoj cestovného ruchu majú šancu získať prostriedky od Pivovaru Šariš, ktorý patrí do spoločnosti Pivovary Topvar.