STYRCON – liek na “chorý” dom?!

Samozrejme, že izolačné dosky STYRCON®200 neliečia a dom nebýva chorý, ale táto metafora nie je zase až taká uletená. Veď posúďte sami.

Samozrejme, že izolačné dosky STYRCON®200 neliečia a dom nebýva chorý, ale táto metafora nie je zase až taká uletená. Veď posúďte sami:

Paropriepustné zateplenie

Výborná paropriepustnosť dosiek STYRCON je daná ich štruktúrou. Polystyrénové granule sú obalené jemnou cementovou škrupinou a medzery medzi nimi tvoria difúzne prostredie. Cement navyše dodáva materiálu pevnosť a nehorľavosť. Paropriepustnosť je dôležitá pri zatepľovaní vášho starého domu, chalupy z plnej tehly, nepálenej tehly či kameňa. Paropriepustnosť oceníte tiež pri novostavbách s vysokou stavebnou vlhkosťou. Paropriepustné zateplenie je vtedy nevyhnutné.

zateplenie nádvoria kňazského semináru, hrad nitra

Sanácia proti vlhkosti

STYRCON dokáže nahradiť sanačnú omietku. Vďaka veľkej pórovitosti (medzerám medzi polystyrénovými granulami) nezvlhne, hoci je v kontakte s vlhkým múrom. Preto po zateplení-sanovaní ostáva omietka suchá. Kapacita makropórov je mnohonásobne väčšia, ako množstvo soli vzniknuté odparením vody. Odvlhčenie muriva doskami STYRCON, ktorý sa nezanáša soľami je „doživotné“. Stavba sa zateplí a odvlhčí zároveň! Zateplením stúpne teplota muriva, klesne vlhkosť pôvodnej konštrukcie a vodná para sa odvetrá cez zateplenie.

obilný sklad jelenec

Zateplenie podkrovia

Využitie dosiek STYRCON v podkroví prináša celý rad výhod. Prichytené o krokvy a s nanesenou výstužnou vrstvou (stierka so sieťkou), zastúpia minerálnu izoláciu i pohľadový sadrokartón naraz, pričom finálnou povrchovou úpravou je omietka.V podkroví sa oplatí použiť dosky STYRCON i na zateplenie podlahy. Dovoľuje zmenšiť hrúbku poteru, či zjednodušiť materiálovú skladbu. Dáva sa tým priestor na väčšiu hrúbku izolácie, úsporu na hrúbke podlahy, alebo na celkovom odľahčení konštrukcie.

zateplenie podkrovia

Vymurovanie priečok

STYRCONje vhodný na výstavbu nenosných deliacich priečok. Tie sa murujú ako z tehly na „kant“ a pri veľkosti dosiek to ide veľmi rýchlo. Priečka je spevnená z oboch strán výstužnou vrstvou so sklomriežkou. Nezanedbateľnou výhodou je montáž elektroinštalácie a ostatných rozvodov. Drážkovanie je neskutočne ľahké.

vymurovanie priečky doskami styrcon

A na záver ešte jedna, priam neuveriteľná vlastnosť – nehorľavosť. Spôsobuje ju cementový skelet oddeľujúci jednotlivé polystyrénové granule od seba. Zabraňuje tak šíreniu plameňa. Materiál neodkvapkáva, nebortí sa a po vybratí z ohňa zachováva svoj tvar. Vďaka tomu sa dajú zatepľovať stavby nad 22,5 m, na miestach, miesta kde treba urobiť protipožiarne prieluky, pri zateplení okenných špaliet a pod. Tiež pri potrebe zateplenia protipožiarnych múrov, podchodov, únikových východov, trafostaníc a iných požiarne rizikových stavieb.

RNDr. Vladimír Libant
www.styrcon.sk

Prihláste sa a vložte PR článok

Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený

M. Borguľa predložil uznesenie s návrhom Programu obnovy chodníkov na území Starého Mesta. Uznesenie bolo zastupiteľstvom prijaté.

Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE

Zväz slovenských vedeckých spoločností udelil štyrom fakultám dvoch slovenských univerzít prvé certifikáty EUR-ACE.

Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE

Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove

Chcete vidieť, ako môže vyzerať kvalitné mestské bývanie? Príďte sa o tom presvedčiť 23.9. na Deň otvorených dverí.