Obrovský ženský hriech

Každý rok zomrie na Slovensku približne 200 žien na rakovinu krčka maternice a takmer 600 ochorie. Tieto hrozivé čísla budú podľa odhadov odborníkov narastať. Prečo je to tak?

Každý rok zomrie na Slovensku približne 200 žien na rakovinu krčka maternice a takmer 600 ochorie. Tieto hrozivé čísla budú podľa odhadov odborníkov narastať. Prečo je to tak? Porozprávali sme sa s gynekologičkou MUDr. Mariannou Šestinovou z Košíc.

Aké sú Slovenky z pohľadu prevencie rakoviny krčka maternice, zodpovedné alebo nie?

Je to individuálne. Mám pacientky, ktoré na prevenciu kašlú, prídu po piatich rokoch a tvrdia mi, že o ničom nevedeli. Vtedy vytiahnem papier, ktorý mi vlastnoručne podpísali a kde stojí, že by mali raz ročne absolvovať preventívnu prehliadku. A potom mám zodpovedné pacientky, napríklad aj z nízkej
sociálnej skupiny. Nikoho netreba podceňovať. Minule prišla pacientka z Luníka IX a hovorí, že ona chce cytológiu. Dobre, že som sedela na stoličke, taká som zostala prekvapená. Pýtam sa jej, že odkiaľ o niečom takom vie a ona, že čítala na internete. Keď to zhrniem, vychovávať pacientky a učiť ich na prevenciu je veľmi prácne. Pred vyše 15 rokmi mi chodilo na prevenciu približne 17% žien a teraz je to okolo 40%.  Nie je to síce také percento ako napríklad v škandinávskych krajinách, ale aj tak je to už úspech. Tam chodí na preventívne prehliadky až 90% žien.

Čím to je, že práve my nato takpovediac kašleme?

Ženy k tomu treba viesť už od školských čias. Chýba nám tu tá sexuálna výchova, ktorú v severských krajinách majú vynikajúcu a tie dievčatá o prevencii počúvajú odmalička. U nás sa osveta robí len cez gynekológov, prípadne cez mediálne kampane. U  lekára je to prácnejšie a s menším efektom. Keď však
žena vidí, že sa o tom hovorí v televízií, alebo o tom číta v novinách, vzbudí to u nej záujem. Aj teraz práve prebieha osvetová kampaň o prevencii a cytológií a ženy si všetko môžu naštudovať na  www.cytologia.sk.

Čo prinúti ženy, ktoré na preventívne prehliadky nechodia, aby sa napokon ukázali?

Bohužiaľ, také prídu až vtedy, keď majú nejaký problém, alebo sa toto ochorenie vyskytne v blízkom okolí. Vtedy sa im síce urobí preventívna prehliadka, aj cytologické vyšetrenie, ale čo sa rakoviny krčka maternice týka, môže byť neskoro. Toto ochorenie je mimoriadne zákerné v tom, že spočiatku ženy nemajú žiadne problémy a keď už nejaká bolesť prítomná je, prípadne aj krvácanie, je to už zlé. A práve zmeny na krčku maternice sa pritom dajú odhaliť už v štádiu, ktoré predchádza samotnému rakovinovému ochoreniu kvalitným cytologickým vyšetrením. Stačí naozaj len prísť v ročnom intervale a absolvovať pár sekundové vyšetrenie. Keď pri včasnom odhalení sa tento stav dá  jednoducho liečiť.

Ako takéto vyšetrenie prebieha?

Je to pomerne jednoduché vyšetrenie. Pacientke sa zoberie malou kefkou ster z krčka maternice. Následne sa bunky zo steru rozotrú na sklíčko, to je bežná cytológia, alebo sa vymyjú v špeciálnom roztoku, to je cytológia LBC, čiže Liquid-Based cytológia. Potom sa pošlú na analýzu do laboratória.

Aký je rozdiel medzi bežnou a LBC cytológiou?

Žena rozdiel nepociťuje, samotný odber je rovnaký. Líšia sa však v spôsobe uskladnenia, rozdiel tam  je zásadný. Pri cytológii LBC sa bunky dajú omnoho lepšie „prečítať“ a analyzovať, preparát je čistejší  a výsledky sú presnejšie. LBC cytológia nám dokáže určiť aj to, či sú v stere prítomné vírusy HPV alebo Herpes simplex, prípadne aj iné patologické mikroorganizmy. LBC je najmodernejšia diagnostická metóda na svete.

Čo vlastne rakovinu krčka maternice spôsobuje?

Primárne je zapríčinená vírusmi HPV. Týmito sa žena môže nakaziť pri pohlavnom styku, ale aj dotykom infikovanej pokožky, pri jej poškodení. Niektoré ženy to vďaka imunitnému systému  zvládnu, ale u iných sa vyvinie až do rakoviny. Sú tu potom aj ďalšie rizikové faktory, napríklad fajčenie, stres, genetická záťaž – výskyt rakoviny krčka u blízkych príbuzných, či nedostatok vitamínov. Toto všetko negatívne vplýva na rozvoj ochorenia. Preventívna prehliadka spojená s cytológiou znamená, že ochorenie dokážeme zachytiť v zárodku a úspešne ho liečiť. A toto nevyužiť je obrovským hriechom a obrovskou nezodpovednosťou, nielen ľudí samotných, ale aj spoločnosti, ktorá to dopustí.

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu