Rozhodnutie ÚVZ SR je nedostatočne účinné

Tlačová správa

Bratislava 21.09.2012

Rozhodnutie Úradu verejného zdravotníctva SR č: OLP/6868/2012, ktorým sa s účinnosťou od 18. septembra 2012 od 17.00 hod. zakazuje uvádzať do obehu, predávať a používať liehoviny s obsahom etanolu od 20 % objemových vyrobené na území ČR považuje Sekcia importérov liehovín pri Zväze obchodu a cestovného ruchu SR, zastupujúca najvýznamnejších importérov a dovozcov liehovín zo zahraničia, vrátane Českej republiky (GRANETTE & STAROREŽNÁ Distilleries Slovakia, spol. s r.o. , ITALMARKET SLOVAKIA, a.s., JAN BECHER – SLOVENSKO, spol. s r.o., KON-RAD spol. s r.o., REMY COINTREAU SLOVAKIA, s.r.o., RUDOLF JELÍNEK Slovakia, s.r.o., STOCK Slovakia, s.r.o.), za neprimerané opatrenie vzhľadom k dôvodom, ktoré k nemu viedli a nedostatočne účinné vo vzťahu k ochrane zdravia spotrebiteľa.
Situácia v ČR, ktorá viedla k prijatiu série mimoriadnych opatrení, bola a je vzhľadom na rozsah a dôsledky otravy metanolom (počet obetí a otrávených osôb, ako aj spôsob, akým sa k liehovinám obsahujúcim metanol postihnutí ľudia dostali) úplne odlišná ako v SR.
Rozdielnu situáciu na vydanie opatrenia potvrdzuje skutočnosť, že ešte necelých 24 hodín pred vydaním tohto Rozhodnutia MZ SR a aj MP SR informovali, že výsledky úradných kontrol nepotvrdili výskyt metanolu v liehovinách predávaných v SR a preto nie je dôvod na vydanie zákazu predaja a dovozu liehovín vyrobených v ČR. Nečakane vydané Rozhodnutie ÚVZ SR, ktorým sa zakazuje predaj liehovín vyrobených v ČR, odôvodnilo MP SR potrebou ochrany spotrebiteľa spolu s výzvou, aby ľudia kupovali bezpečný a kvalitný alkohol.
Bezpečný a kvalitný alkohol je alkohol vyrobený v zmysle príslušných platných právnych predpisov upravujúcich výrobu, balenie, označovanie, skladovanie a predaj – uvádzanie liehovín do obehu, ako aj ich riadne zdanenie, za súčasného dodržiavania podmienok potravinovej bezpečnosti. „Splnenie uvedených podmienok môžu všetky spoločnosti združené v našej Sekcii riadne preukázať.“, hovorí Roman Pócs, predseda sekcie importérov liehovín ZOCR SR.
„Navyše odporúčanie českej vlády na zavedenie tzv. „rodného listu“ tvrdého alkoholu už dávno je, nielen na Slovensku, ale v celej EÚ, teda aj v ČR, platné niekoľko rokov.“, vysvetľuje odborníčka na potravinársku legislatívu a spotrebné dane Ing. Zuzana Bôriková a dodáva: „Prijaté opatrenia stiahli, nielen zo slovenského trhu, v prvom rade bezpečný alkohol vysokej kvality od výrobcov renomovaných značiek liehovín, ktorí môžu kvalitu svojich výrobkov kedykoľvek bezpečne preukázať.“
Vydaným rozhodnutím sa na Slovensku, rovnako ako v ČR, zakazuje predaj liehovín, pričom z priebehu celej kauzy vyplýva, že liehoviny pančované metanolom sú otrasným dôsledkom nelegálnej výroby liehu alebo zneužitia denaturovaného liehu, resp. výrobkov / tovarov z neho vyrobených, akými sú zmesi do ostrekovačov alebo nemrznúce zmesi, a tento stupeň výroby, spracovania a distribúcie takéhoto liehu nie je týmto Rozhodnutím vôbec postihnutý.
„Zastávame názor, že prijaté opatrenia mali viesť k zákazu činnosti tých podnikateľských subjektov, ktoré nevedia riadne zdokladovať pôvod, spôsob nadobudnutia a kvalitu svojich produktov, ako aj ich riadne zdanenie. Rovnako malo postihnúť tých, ktorí nakladajú s možným zdrojom otráv v podobe denaturovaného liehu alebo výrobkov z neho vyrobených.“, objasňuje R. Pócs.
V zmysle príslušných platných právnych predpisov z oblasti označovania liehovín musí byť na etikete uvedený výrobca alebo distribútor a v prípade nekategorizovaných liehovín aj ich zloženie. Keďže hlavnou zložkou všetkých liehovín je lieh, ktorého pôvod (výrobca liehu) sa na etiketách neuvádza a pohyb tohto liehu („voľne loženého“ – distribuovaného v PET fľašiach väčších objemov, v sudoch, bareloch, ... cisternách) nie je predmetným Rozhodnutím obmedzený, je otázna aj ochrana slovenského spotrebiteľa.
„V európskom priestore v súvislosti s ochranou zdravia spotrebiteľa, teda nie je zásadnou len otázka, kto liehovinu vyrobil, ale aj aký lieh na jej výrobu použil.“, dopĺňa Z. Bôriková.

Prihláste sa a vložte PR článok

Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy

Na ochranu pred horúčavami môžu mestá získať eurofondy, výzva je stále platná, termín uzávierky ďalšieho kola je 29. september.

Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať

Zvažujete prechod od spaľovacieho motora k elektrickému? Toto by ste mali predtým vedieť.

Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený

M. Borguľa predložil uznesenie s návrhom Programu obnovy chodníkov na území Starého Mesta. Uznesenie bolo zastupiteľstvom prijaté.

Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE

Zväz slovenských vedeckých spoločností udelil štyrom fakultám dvoch slovenských univerzít prvé certifikáty EUR-ACE.