Väzníkové krovy od Drevoinu otvárajú možnosti

Drevoin, s.r.o. sa počas svojej činnosti vyprofiloval na firmu s celoslovenskou pôsobnosťou. Orientuje sa na výrobu drevených priehradkových väzníkov, ktoré nachádzajú čoraz väčšie uplatnenie v praxi.

Drevoin, s. r.o. sa za dobu svojej činnosti vyprofiloval na firmu s celoslovenskou pôsobnosťou. Orientuje sa na výrobu drevených priehradkových väzníkov, ktoré nachádzajú čoraz väčšie uplatnenie v praxi.

Systémom drevených priehradkových väzníkov sa v zahraničí uzatvárajú stavby už dlhé roky, no na Slovensku sa so zalisovanými plechmi začal uplatňovať až v deväťdesiatych rokoch.

Výrobe je prispôsobené aj technologické vybavenie, ktoré umožňuje pripraviť produkt od návrhu až po celkovú realizáciu. „Proces prípravy vykonávame v špeciálnom programe, ktorý vypočítava statiku väzníka, prierez reziva, počet styčných dosiek... Takto pripravená dokumentácia môže ísť priamo do výroby,“ hovorí Juraj Vlčanský.

Spektrum zákazníkov Drevoinu je široký. Od malých, ktorí potrebujú rodinný dom, až po veľkých, ktorí majú záujem o strechu na veľkých objektoch. Firma realizuje dodávku na kľúč, čo znamená, že okrem montáže strešných konštrukcií zabezpečuje dodávku na komplet, t.j. strešnú krytinu, strešné okná, žľaby, zvody a podbitia. V poslednom období rozšírila firma ponuku aj o klasické strešné krovy. Vyplynulo to najmä zo znalosti tesárskej práce a kvalifikovanej pracovnej sily. Príkladom je rekonštrukcia kaštieľa v Kočovciach, kde sa vymieňajú časti starých dielcov krovu za nové, mení sa krytina a oplechovanie.

Viac informácií o činnosti Drevoinu nám poskytol konateľ spoločnosti Juraj Vlčanský.

Stavebníci, ktorí plánujú stavbu domu alebo rekonštrukciu strechy, sa stretávajú s mýtusom, že klasický krov je stabilnejší a lepší ako väzníkový. Je to pravda?

- Je to, samozrejm,e iba mýtus. Ľudí zaráža ľahkosť strešnej väzníkovej konštrukcie. Zdá sa im, že únosnosť strechy musí byť menšia. Nie je tomu tak. Všetko je staticky prepočítané a konštrukcia je dostatočná. Nedovolili by sme si namontovať niečo, čo nie je dostatočne odskúšané v praxi. Tento systém sa v zahraničí využíva už dlhé roky. Vo firme používame rezivo prierezu 50 mm, čo je v porovnaní napríklad s Amerikou, kde sa používa rezivo prierezu 36 mm, veľmi prísne. Už teraz viem povedať, že pripravovanou zmenou triedenia reziva dosiahneme vyššiu kvalitu našich výrobkov a nebojím sa povedať, že naše výrobky budú patriť medzi top na slovenskom trhu. Neustále hľadáme riešenia, aby sme ešte viac skvalitnili produkt a boli konkurencie schopní.

Kde všade sa dajú väzníky využiť a kde nie?

- Pre svoju ľahkosť konštrukcie sa dajú väzníky využiť na nadstavby, alebo na klasické a montované stavby. Konštrukcia nezaťažuje zo statického hľadiska spodnú stavbu, čo je veľkou výhodou. Rozpätie využitia je veľmi široké a rozsiahle. Prednosťou je voľnosť dispozície pri novostavbe, ale aj rekonštrukcii. V stavebníctve, kde každý chce stavať rýchlejšie a efektívnejšie, pomerne často zahŕňajú projektanti tento typ krovu už do projektu. Napríklad pre zákazníka, ktorý stavia bungalov, je výhodnejší väzníkový krov, pretože mu ušetrí betónovú dosku, na ktorej by mal pôvodný klasický krov stáť. Na väzníky pripevňujeme sadrokartón, položíme izoláciu a strop je hotový. Ak však už niekto chce podkrovie využiť na bývanie, je s tým problém, aj keď za určitých okolností sa dá urobiť aj to. Obtiažne je to najmä vtedy, keď treba priznať šikminy. Jednoducho povedané, väzníky sa nedajú využiť vždy.

Aké stavby ste realizovali týmto systémom?

- Tých realizácií bolo naozaj veľmi veľa. Spomeniem napríklad hotel Podhradie, bytový dom Piešťany, bytový dom Čachtice, Handlová, Malacky, kostol Nitrica, bytové domy na Rozkvete, telocvičňa gymnázia v Zlatých Moravciach. Momentálne pracujeme na rekonštrukcii strechy kaštieľa v Kočovciach... Ukážky realizácii sú na stránke www.drevoin.sk

Svoju činnosť ste prednedávnom rozšírili aj o sekciu montovaných domov. Aké sú predností výstavby takéhoto typu domu?

- Montované domy sú samostatnou kapitolou, ktorej sme sa začali venovať v minulom roku. Vyplynulo to z požiadaviek zákazníkov. Spojili sme tím ľudí a spoločne vymysleli systém, ktorý by sme na trhu ponúkali. Výhodou je rýchlosť, akou sa dá napredovať. Už vo veľmi krátkom čase sa môže stavba zapísať do katastra pre účely hypotekárneho úveru. Odbúrané sú aj mokré procesy, ktoré ľuďom inak znemožňujú nasťahovať sa v krátkom čase. Ďalšou výhodou je skladba obvodového plášťa , takže už s menšou šírkou obvodového plášťa dosahujeme také parametre ako pri hrubej tehle, čím zákazníkovi ušetríme vnútorný priestor. Domy ponúkame ľuďom aj na kľúč, takže stačí sa iba nasťahovať. Spolupracujeme s firmou Aktiv PRO, čo je záruka dodávky stavby na kľúč.

Ako by ste zhodnotili situáciu na Slovensku, čo sa výstavby týka?

- Celkovo si myslím, že rodinné domy sa stavajú stále. Čo sa týka montovaných domov, situácia je zložitá v tom, že osveta nie je taká, akú by si tieto domy zaslúžili. Stavebný materiál máme doma, aj šikovných ľudí je dosť. Dokonca v Čechách je viac montovaných domov ako u nás, takže máme stále čo dobiehať. Ponúkame spoluprácu projektantom, projektantským firmám a strechárskym firmám.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 29 058
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 464
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 543
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 916
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 276
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 132
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 853
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 749
SkryťVypnúť reklamu

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.

INZERCIA 5 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.

INZERCIA 5 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.

INZERCIA 16 h
SkryťZatvoriť reklamu