Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Prichádza sezóna zimných pneumatík

Ste aj vy presvedčený, že pri kúpe zimných pneumatík rozhoduje cena? Chyba. Kvalitnejšie pneumatiky môžu ušetriť peniaze.

Príchod prvých mrazov ohlasuje aj každoročné prezúvanie pneumatík. Pre mnohých vodičov to znamená nemalú investíciu. Ak práve zvažujete kúpu nových pneumatík, zamyslite sa nad ich vlastnosťami. Môžete získať vyššiu bezpečnosť a súčasne ušetriť.

Jedným z rozhodujúcich faktorov pri kúpe zimných pneumatík je ich nákupná cena. Tá vám však nepovie nič o nákladoch spojených s používaním vozidla. S kvalitnými pneumatikami dokážete totiž šetriť palivo. Pneumatiky sa svojou kvalitou dramaticky líšia. Lacné pneumatiky stoja síce menej peňazí, často však poskytujú horšie výkony z hľadiska bezpečnosti a hospodárnosti. Aby mohli spotrebitelia jednoduchšie identifikovať bezpečnejšie a hospodárnejšie pneumatiky, bude EÚ od novembra vyžadovať značenie všetkých pneumatík pre motorové vozidlá informačným štítkom. Štítok obsahuje informácie o spotrebe paliva, hlučnosti pneumatiky a priľnavosti na mokrej vozovke.

Nižšia cena neznamená väčšiu úsporu

Potrebujete príklad? Ak prejdete s autom ročne 15 000 km s priemernou spotrebou 7 l/100 km pri cene paliva 1,60 EUR za liter, potom môžete používaním pneumatík B kategórie namiesto kategórie F ušetriť ročne až 135 EUR. Vyššia nákupná cena sa tak môže vrátiť v relatívne krátkej dobe. Napríklad pri nákupnej cene vyššej o 30 EUR sa vám vyššie nákupné náklady vrátia už za rok. Nehovoriac o tom, že pneumatiky vyšších kategórií sú bezpečnejšie, majú lepšiu priľnavosť na vozovku a aj nižší hluk. Navyše, vďaka nižšej spotrebe paliva produkuje auto menej emisii, a tým pádom je aj šetrnejšie k životnému prostrediu.

Vypočítajte si, koľko ušetríte

Ak uvažujete nad kúpou nových zimných pneumatík, vypočítajte si presne, koľko peňazí ušetríte pri voľbe kvalitnejších tzv. „zelených pneumatík“. LANXESS, vynálezca syntetického kaučuku, ktorý je potrebný pre výrobu zelených pneumatík, pripravil aplikáciu, s ktorou si viete úsporu presne vypočítať. Aplikácia bola vyvinutá v spolupráci s odborníkmi z Technickej univerzity v Mníchove a jednoducho umožňuje porovnávať úsporu rôznych kategórií pneumatík. Aplikácia Save fuel je dostupná zadarmo na internete aj mobilných zariadeniach.

Mobilnú aplikáciu pre úsporu paliva Save fuel môžete v anglickom jazyku stiahnuť na App Store. Internetovú verziu aplikácie nájdete na stránke app.green-mobility.com.

Ak sa chcete o problematike zelených pneumatík dočítať viac, navštívte stránku www.zelenepneu.sk

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.

Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant

Grant vo výške 30 000 eur môžu vybrané subjekty získať vďaka charitatívnemu behu No Finish Line