Záujem o spotrebné úvery rastie, míňame na bývanie a darčeky

O spotrebné úvery je stále väčší záujem. ČSOB zaznamenala v posledných mesiacoch výrazný skok v trhových podieloch novej produkcie. Takmer stopercentný nárast je viditeľný v období od januára do augusta tohto roka. Kým na začiatku roka bol trhový podiel 4 %, koncom leta sa vyšplhal na takmer 8 %. Zo štatistík vyplýva aj to, že najčastejšie investujeme do bývania, ale aj do obdarovania blízkych napríklad počas Vianoc.

Investuje sa do bývania a do Vianoc

Medzi najsilnejšie obdobie v predaji spotrebných úverov patria už tradične mesiace stavebnej a darčekovej sezóny. „Sú to obdobia priamo súvisiace s najčastejšími účelmi, na ktoré si klienti berú spotrebné úvery,“ povedal Martin Gazárek, riaditeľ Divízie spotrebného financovania ČSOB.

Stavebná sezóna priamo súvisí s investíciami do bývania. Najčastejšie ide o rekonštrukciu rodinného domu či bytu, nákupu vybavenia do domácnosti, ale napríklad aj dofinancovanie kúpy domu, bytu či chaty.

Darčeková sezóna je zase typicky predvianočné obdobie. „Najvyššia suma, ktorú si klient zobral v štandardnom procese prostredníctvom spotrebného úveru, je 25 000 €,“ doplnil Martin Gazárek.

Spotrebný úver podľa predstáv klienta

Zatiaľ čo pred rokom prevažovali jednoznačne neúčelové úvery nad účelovými, dnes situácia až taká jednoznačná nie je a rozdiel sa výrazne zmenšil. „Klientom sme sa snažili vyjsť maximálne v ústrety novým produktom, ktorý sa plne prispôsobí ich požiadavkám a očakávaniam, ľudia preto častejšie využívajú spotrebné úvery na konkrétny účel a tým je najčastejšie bývanie,“ spresnil Martin Gazárek. Klient získa výhodnú úrokovú sadzbu a peniaze dostane ihneď na účet bez potreby dokladovania či faktúr. Na dokladovanie účelu má nasledujúcich šesť mesiacov, z toho 1 000 EUR z úveru nemusí dokladovať vôbec. „V našom portfóliu ponúkame desaťročnú splatnosť úveru, pričom klient si výšku pravidelných splátok môže nastaviť podľa toho, ako mu to vyhovuje,“ dodal Martin Gazárek.

Od októbra ešte výhodnejšie podmienky

Klienti môžu od 1. októbra získať úvery za ešte výhodnejších podmienok. Okrem férovej úrokovej sadzby ušetria eurá navyše prostredníctvom odpustenia poplatku za poskytnutie úveru. „Klient si dokonca môže sám znížiť svoju úrokovú sadzbu až o jedno percento, stačí, ak bude aktívne využívať svoj bežný účet," doplnil Martin Gazárek.

Pri nastavovaní produktu sme počúvali klientov, keďže sami vedia najlepšie, ako by mal produkt určený pre nich vyzerať. „Náš produkt je nastavený v maximálnej miere na očakávania klientov, ktorí sú najdôležitejšou súčasťou našej banky a tá sa im vie prispôsobiť aj takým produktom, ako je spotrebný úver,“ povedal Martin Gazárek.

Pred nečakanými situáciami chráni poistenie

V situáciách, kedy svoj úver klient z dôvodu neočakávanej životnej situácie nie je schopný ďalej splácať, zohráva dôležitú úlohu poistenie schopnosti splácať úver. Užitočné je najmä v prípadoch, kedy rôzne
životné udalosti ako napr. strata zamestnania, práceneschopnosť či invalidita, ovplyvnia jeho možnosti ďalej vyrovnávať svoj záväzok voči banke.

Požičať si môžu aj študenti

Aj vysokoškoláci majú viacero možností, ako získať peniaze. A to buď prostredníctvom spotrebného úveru alebo cez povolené prečerpanie bežného účtu. Podmienky produktov sú nastavené tak, aby boli študenti v maximálnej miere zvýhodnení. „Študenti majú výhodnejšie podmienky - ako napríklad znížená úroková sadzba,“ spresnil Martin Gazárek.
V prípade povoleného prečerpania účtu získa klient na svojom účte rezervu, ktorá mu umožní ísť do mínusu vtedy, keď to potrebuje. Až 150 EUR môže klient čerpať bezúročne.
V prípade, ak je študent vysokej školy zamestnaný a má pravidelný príjem, má možnosť využiť aj ďalšie úverové projekty.

Pohľad analytika ČSOB Marka Gábriša

Spotrebné úvery počas posledných mesiacov zrýchlili dynamiku svojho rastu. Preto je na mieste položiť si otázku prečo. Objem nových spotrebiteľských úverov narástol v auguste o 34 %, pričom už v júli bol ich medziročný prírastok 13 %. Otázkou teda je, prečo taká zmena a na čo si Slováci požičiavali?
Obvyklým dôvodom na spotrebnú pôžičku môže byť napríklad dovolenka, spotrebná elektronika, auto alebo drobné rekonštrukcie bytu, či domu. Keďže sa jedná o letné mesiace, môže to súvisieť s dovolenkovým obdobím. Ale pravdepodobnejší, vzhľadom na augustový medziročný nárast o viac ako 30 miliónov EUR, je asi nákup automobilov alebo bezúčelové úvery na rekonštrukciu. Práve zavedenie registračnej dane na výkonnejšie automobily od októbra mohlo stimulovať ľudí k urýchleniu svojich nákupných rozhodnutí. Počet registrácií nových osobných automobilov vzrástol v auguste o 14,6 % medziročne a záujem rástol práve v segmente, kde sa predpokladalo zavedenie registračných poplatkov.

Dá sa predpokladať, že takýto trend pri spotrebných úveroch pretrvá aj v septembri. Registrácie v tomto mesiaci totiž dosiahli rekordné úrovne. Trh nových osobných vozidiel dosiahol takmer 50-percentný medziročný nárast a individuálne dovozy vzrástli až o 70 %!
A preto aj septembrový výsledok spotrebných úverov môže zaznamenať slušný dvojciferný rast.

Prihláste sa a vložte PR článok

Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy

Na ochranu pred horúčavami môžu mestá získať eurofondy, výzva je stále platná, termín uzávierky ďalšieho kola je 29. september.

Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať

Zvažujete prechod od spaľovacieho motora k elektrickému? Toto by ste mali predtým vedieť.

Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený

M. Borguľa predložil uznesenie s návrhom Programu obnovy chodníkov na území Starého Mesta. Uznesenie bolo zastupiteľstvom prijaté.

Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE

Zväz slovenských vedeckých spoločností udelil štyrom fakultám dvoch slovenských univerzít prvé certifikáty EUR-ACE.