Podnikatelia využívajú prestávky na splácanie

ČSOB zaznamenala tento rok zvýšený záujem o podnikateľské úvery. Už tradične dominuje oblasť veľko a maloobchodu, stavebníctva či dopravy. Priemerná suma, ktorú si podnikatelia požičiavajú, je 27 tisíc EUR.

Záujem zo strany živnostníkov a malých firiem je najmä o prevádzkové úvery ako je povolené prečerpanie účtu a následne investičné úvery. Zámer investovať a s tým súvisiaca ochota úverovať sa, je však často sezónna záležitosť, preto najmä v zimnom období klesá. Aj pre tieto prípady niektoré banky ponúkajú možnosť prerušiť si splátky úverov počas obdobia, kedy podnikatelia zaznamenávajú pokles tržieb.

Ako si prerušiť splácanie s Biznis úverom

ČSOB umožňuje podnikateľom v rámci Malého investičného úveru prerušiť splátky vtedy, keď to najviac potrebujú a kedy očakávajú výpadky vo svojich príjmoch. Môžu si tak vopred naplánovať ich odklad. "Podnikatelia môžu prerušiť splácanie úveru každý rok na ľubovoľné tri mesiace, ktoré si vyberú, napr. v mimosezónnom období," hovorí Lucia Kováčiková z Odboru malých a stredných podnikov ČSOB.

Druhou možnosťou je prerušenie splátok istiny na začiatku, kým sa investícia vráti. "Klienti si v tomto prípade môžu splátky istiny odložiť až o dvanásť mesiacov," doplnila Lucia Kováčiková.

Prestávku v splácaní využívajú v stavebníctve

Možnosť prerušiť splácanie úveru najčastejšie využívajú živnostníci a malé firmy, ktoré podnikajú v oblasti stavebníctva. „Napríklad firmy zaoberajúce sa stavbou drevodomov - v tejto oblasti sú počas zimného obdobia nižšie tržby, podnikatelia teda využívajú benefit, ktorý im ponúkame," vysvetľuje Lucia Kováčiková.

Podnikatelia ušetria aj 50 % na poplatku

Ak podnikateľ požiada o úver do konca novembra, získa 50 % zľavu z poplatku za poskytnutie úveru. "Napríklad pri úvere vo výške 30 000 EUR, ušetria na poplatku až 150 EUR," doplnila Lucia Kováčiková.

Pohľad analytika ČSOB Marka Gábriša

Typickými odvetviami ovplyvňovanými sezónnosťou sú napríklad už spomínaní stavebníci alebo poľnohospodári. Pre obe odvetvia je hlavnou sezónou leto, prípadne teplejšie mesiace.
Pre ilustráciu sú vhodným príkladom stavebníci, ktorí boli v tomto roku v júli a auguste schopní realizovať takmer dvojnásobnú produkciu v tuzemsku ako v zimných mesiacoch. Kým január alebo február bol zhruba na úrovni 230 mil. EUR, tak júl alebo august bol až na úrovni 442, respektíve 445 mil. EUR.

Prihláste sa a vložte PR článok

4 rady pre deti a dospelých, ako sa starať o pokožku

Ľudské telo sa v priebehu života vyvíja. Najväčšie zmeny sú viditeľné u detí, ktoré sa menia doslova každým dňom.

Výstava Podoby lásky zobrazí skutočné osudy konkrétnych žien

„Dnes je Magda šťastná. Podarilo sa jej rozviesť, žije v byte, ktorý je v jej výlučnom vlastníctve.

Tohtoročné trhy pred Auparkom bude otvárať Vidiek

Vianočné trhy na námestí pred košickým Auparkom otvorí v sobotu 25. novembra známa slovenská poprocková skupina Vidiek.

Vyrábajú v malom, no presadili sa. Sessler a Farmárske lupienky

Už ich dostanete dokonca aj v Kauflande.