IKEA je zelenšia aj vďaka ZSE Energia

Bratislava 14. novembra (TASR-OTS) - Jana Hrubcová, PR manažérka IKEA Bratislava, o ekologických víziách ikony bytového dizajnu Ingvar Kamprad, zakladateľ IKEA, otvoril svoju prvú ...

Bratislava 14. novembra (TASR-OTS) - Jana Hrubcová, PR manažérka IKEA Bratislava, o ekologických víziách ikony bytového dizajnu

Ingvar Kamprad, zakladateľ IKEA, otvoril svoju prvú predvádzaciu miestnosť takmer pred 60 rokmi. Ako sa zrodil nápad vyrábať a predávať nábytok?

Ingvar Kamprad už ako päťročný začal predávať susedom zápalky. Keď mal 17 rokov, použil svoje prvé peniaze na založenie firmy. IKEA pôvodne predávala perá, peňaženky, rámy na obrazy, stolové prestieranie, hodinky, bižutériu a nylónové pančuchy. V roku 1948 zaradila do sortimentu nábytok. O tri roky neskôr Ingvar Kamprad vydal prvý IKEA katalóg, v ktorom videl príležitosť predávať nábytok vo veľkom. V roku 1953 otvoril vo švédskom Älmhulte prvú predajnú výstavu nábytku, čo bol pre IKEA zlomový moment. Dnes je na svete 338 obchodných domov IKEA.

Ako je to s energetickou náročnosťou obchodného domu v Bratislave?

Snažíme sa maximálne znižovať vplyv našej činnosti na životné prostredie. Pri rozširovaní obchodného domu IKEA sme napríklad zlepšili jeho tepelnú izoláciu, čo prinesie až 30-percentnú úsporu energií. Vyhrievanie a chladenie budovy zabezpečuje tepelné čerpadlo, na splachovanie toaliet využívame podzemnú vodu, osvetlenie zabezpečujú LED zdroje, osvetlenie parkoviska riadi inteligentný digitálny systém.

Ako hodnotíte spoluprácu so ZSE Energia? Je pre vás ekológia rovnako dôležitá aj pri dodávke elektriny?

So ZSE spolupracujeme od roku 1991, keď v Bratislave vyrástol prvý obchodný dom IKEA. Od ZSE Energia odoberáme elektrinu, ktorá je vyrobená aj z obnoviteľných zdrojov. Rovnako ako ekológia je pre nás dôležitá spoľahlivosť. A tu sa naše postoje so ZSE Energia stretli.

ZSE Energia ponúka na trhu už aj plyn. Čo hovoríte na združenú dodávku elektriny a plynu?

Tento rok ZSE Energia zvíťazila vo výberovom konaní na dodávku plynu pre IKEA na rok 2013. Dala najlepšiu ponuku, a preto veríme, že sme sa rozhodli správne.

www.zse-energia.sk

UPOZORNENIE:

Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

mš gl

Prihláste sa a vložte PR článok

Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku

Zanzibar, ostrov tyrkysovej a priezračnej vody, bieleho piesku a skvelého jedla

Intímna hygiena – celoročná záležitosť

Letné horúčavy, kúpanie, hudobné festivaly, cestovanie – to sú nám známe situácie.

Rastie nám pokrivená generácia?

Zhrbené hlavy nad mobilmi či tabletmi niekoľko hodín denne. Čo hovorí odborník

Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji

Projekty na rozvoj cestovného ruchu majú šancu získať prostriedky od Pivovaru Šariš, ktorý patrí do spoločnosti Pivovary Topvar.