Prievidza bojuje s problémami šetrením. Ukázalo sa, že úspešne

Mesto Prievidza muselo aj v roku 2012 prijať niektoré radikálne šetriace a nepopulárne opatrenia, ktoré boli zo strany verejnosti vnímané negatívne. Ako však ukázal záver roka, išlo o rozhodnutia nadčasové, nakoľko vláda SR a taktiež ďalšie samosprávy plánujú prijímať rovnaké opatrenia v roku nasledujúcom. Vďaka šetreniu a opatreniam v roku 2012 sa mesto vyhlo nútenej správe a začalo realizovať viaceré systémové rozhodnutia zamerané na zvyšovanie kvality života svojich obyvateľov.

Samospráva mesta začala boj s najväčším problémom- katastrofálnym stavom ciest
Východiskom pre aktivity v oblasti jednotlivých činností a zákonných povinností mesta bol predovšetkým rozpočet, schválený na sklonku roku 2011. Ten mestu zväzoval a  stále zväzuje ruky, pretože jeho objem ani zďaleka nepostačuje  na všetko,  čo si doslova „pýta“ peniaze. Jedným z najväčších problémov prievidzskej samosprávy je katastrofálny stav ciest a chodníkov, ktorý však  nenastal za rok 2011, resp. 2012. Práve naopak, niektoré cesty neboli opravované v meste už 52 rokov a v prímestských častiach na niektorých cestách ani nie je asfaltový povrch. V súčasnosti sme radi, že sme dokázali zrekonštruovať asfaltový povrch na Ceste Vl.  Clementisa, Ul. M. Falešníka a Nábreží A. Kmeťa. Do roku 2016 chceme zrekonštruovať väčšinu ciest v meste. V tejto súvislosti treba spomenúť už  začatú realizáciu údržby chodníkov na  Hviezdoslavovej ulici, Mierovom námestí a Žabníku v celkovej sume 52.913,49 € z mimorozpočtových a v tejto aktivite plánujeme pokračovať, obnovené budú chodníky na ceste Vl. Clementisa a Ul. M. Rázusa.

V Prievidzi sa budujú vodozádržné chodníky

Pozrite si video

Dlh mesta stále desí
Je smutné, ako sa v predchádzajúcom období hospodárilo s financiami daňových poplatníkov nášho mesta. Ako v tejto veci uviedla primátorka mesta Katarína Macháčková, „mesto sme prebrali s dlhom takmer štvrť miliardy korún. Teda takmer 15,5 mil. eur. Od nášho nástupu do funkcií dlh neustále klesá a v súčasnosti sme ho dokázali znížiť o dva milióny  eur. Táto skutočnosť nás zaväzuje k tomu, aby sme sa správali v našich pozíciách zodpovedne a financie investovali efektívne.“ V roku 2012 je už ťažké hovoriť, na aké veci sa brali úvery v minulosti. Ukážkový príklad nekoncepčnej politiky je neexistujúci cintorín, ktorý mal byť postavený už v roku 2009. Paradoxne nie je ani cintorín, ani peniaze a v súčasnosti nemáme kde pochovávať. K tomu nemôžeme opomenúť investičný dlh mesta. Ako ukázali udalosti posledných dní, budovy materských a základných škôl, ako aj iný mestský majetok mal byť zrekonštruovaný už pred 10- 15 rokmi, avšak nič sa   tejto oblasti neurobilo. „V súčasnosti už takto hospodáriť nemôže nikto a do roku 2016 chceme naše mesto postaviť opäť na pevné základy, aby sme boli mesto moderné a hrdé,“ poznamenala Macháčková.

Vzhľad mesta
Je až zázrakom, že i napriek takejto ťaživej situácii mesto dokáže tvoriť a realizovať systematické rozhodnutia. V tomto roku sa vybudovala nová pešia zóna, čím sa skrášlilo okolie pred  kostolom Najsvätejšej Trojice  v hodnote diela 1 050 368,49 €. Mesto získalo  na túto akciu až 95 % ako nenávratný finančný príspevok z prostriedkov EÚ v objeme  997 850,06 € v rámci regionálneho operačného programu regenerácia sídiel. Okrem toho mesto začalo v roku 2012 kosiť svojpomocne cez mestskú spoločnosť UNIPA. Práve túto spoločnosť súčasné vedenie mesta plánuje pretvoriť na komunálne mestské služby, teda podnik technických služieb, ktorý mesto vlastnilo v minulosti. Ako uviedol konateľ spoločnosti Miroslav Procháska, „aj napriek prvotnej nedôvere zo strany niektorých ľudí sa ukázalo, že kosiť verejnú zeleň dokážeme omnoho lacnejšie, čím sme mohli kosiť častejšie. Výsledok je očividný. Plochy verejnej zelene vyzerajú naozaj ukážkovo. Je zrejmé, že mesto si niektoré služby dokáže zabezpečiť lacnejšie a efektívnejšie, než to robia súkromné spoločnosti.“K lepšiemu vzhľadu mesta sa pridali aj menšie úspechy ako zriadenie nových bezplatných WIFI zón, alebo skrášlenie kruhových objazdov.

Video: Päť kosieb za menej peňazí

Nová pešia zóna, čítajte tu.

Investori - aj keď pomaly - predsa prichádzajú
Neutešená situácia na trhu práce desí Vládu SR  aj každú samosprávu. „Prázdnotou zívajúce voľné plochy v priemyselnom parku Prievidza Zápas sa postupne zapĺňajú. S potešením som prijala správu, že  spoločnosť Rübig konečne začala sľubovanú výstavbu výrobnej haly   a vytvorí 155 pracovných miest. Veľmi dobre si počínajúca spoločnosť Gewis presúva z Handlovej výrobu do Prievidze, keď už časť svojich výrobných kapacít presťahovala do priestorov bývalého podniku Yazaki. V horizonte niekoľkých rokov tu má poskytovať 450 pracovných miest,“ uviedla primátorka mesta.
Do priemyselného parku prichádza nový investor, čítajte tu.

Parkovanie v centre
Zavedením regulácie statickej dopravy sa v parkovaní v centre mesta vytvoril systém a hlavne priniesol poriadok a to aj napriek prvotným kritickým ohlasom zo strany obyvateľov. Po absolvovaných stretnutiach s obyvateľmi vo volebnom obvode 1 – centrum mesta, môžeme povedať, že ľudia si nový systém parkovania začali pochvaľovať a viacerí z nich prišli svoj názor prezentovať aj verejne. Okrem toho, že parkovanie je jedno z najlacnejších parkovaní na Slovensku, výhodou systému je, že mesto parkovanie spravuje svojpomocne a nedalo spoplatnenie parkovania do rúk súkromnej spoločnosti, ako je tomu v iných mestách. Tým sa peniaze použijú na údržbu ciest a budovanie nových parkovacích plôch.
Všetko o parkovacom systéme v centre Prievidze sa dočítate tu: http://www.parkovanieprievidza.sk/

Sociálna oblasť v Prievidzi prekvitá
V Zariadení pre seniorov začali rekonštrukcie významnejšieho finančného charakteru a okrem toho poplatky za tieto sociálne služby neboli zvýšené, tak ako tomu nasvedčoval legislatívny proces NR SR. Ako uviedla primátorka Katarína Macháčková „ mestským zastupiteľstvom zrušenie povinného doplatku vo výške najmenej 50 % ekonomicky oprávnených nákladov spôsobilo menší dopad na prijímateľov sociálnej starostlivosti v tomto zariadení, čo považujem za naše malé víťazstvo. Zostala zachovaná dotácia na klienta vo výške 320€ / mesiac.“ Nezanedbateľná je aj podpora 6 denných centier (bývalých klubov dôchodcov), kde je združených 761 dôchodcov. Opatrovateľská služba bola tento rok zabezpečovaná pre  približne 139 klientov, ktorých opatrovalo 59 opatrovateliek a opatrovateľov, pričom za I. polrok mesto opatrovanie spolufinancovalo sumou približne 84 tisíc eur.Podpora Charity – dom sv. Vincenta, n.o. nespočívala v roku 2012 len v tom, že jej mesto poskytlo objekt na Košovskej ceste, ale aj v dotácii v rozsahu  podľa   možností. (stravovanie, výdaj šatstva, stredisko osobnej hygieny). Značné finančné prostriedky išli aj na  podporu činnosti neziskovej organizácii Spokojnosť, n. o., na Ciglianskej ul. Táto čiastka činila v tomto roku 4000 €.

Zariadenie pre seniorov má ďalšie polohovateľné postele.

Charita už pôsobí v nových priestoroch.

Rekonštrukcie v zariadení pre seniorov.

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu