Vyhlásenie Slovenskej lekárnickej komory

Zabudnutá Gorila sa vracia – cez vernostné systémy v lekárňach. .. Bratislava 20. novembra (TASR-OTS) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) ako jediná profesijná organizácia lekárnikov na ...

Zabudnutá Gorila sa vracia – cez vernostné systémy v lekárňach...

Bratislava 20. novembra (TASR-OTS) - Slovenská lekárnická komora (SLeK) ako jediná profesijná organizácia lekárnikov na Slovensku vyjadruje znepokojenie nad silnejúcimi tlakmi zo strany prevádzkovateľa siete lekární Dr. Max, ktorým je finančná skupina neslávne známa z kauzy Gorila, obrániť si svoje zisky zo stále rastúceho obchodu s liekmi. V tejto snahe spomenutej skupine pomáhajú prostredníctvom veľkej miery manipulácie a nevyváženého informovania aj niektoré, najmä elektronické médiá, v ktorých zaznievajú takmer výhradne iba hlasy proti zrušeniu vernostných systémov, a to najmä zo strany zástupcov a zástancov Penty.

Slovenská lekárnická komora oceňuje návrh ministerstva zdravotníctva novelizovať zákon o liekoch a v rámci neho aj ambíciu zrušiť v roku 2011 účelovo zavedené vernostné systémy. Tento krok, ktorý tak prekáža zástupcom spomínanej siete lekární, vníma komora ako krok správnym smerom tak pre štandardizáciu situácie v celom odvetví slovenského lekárenstva, ako aj pre pacientov.

Slovenská lekárnická komora je presvedčená, že zrušenie, a nie kozmetická modifikácia vernostných systémov, výrazným spôsobom zníži spotrebu liekov u nás. Len v období rokov 2005-2009, keď boli na Slovensku vernostné systémy povolené, stúpla vo finančnom vyjadrení spotreba liekov o takmer 70%!

Slovenská lekárnická komora je za to, aby doplatky za lieky na Slovensku prestali stúpať a aby sa znížili. To by sa však malo diať nie prostredníctvom vernostných systémov, ale prostredníctvom dlhodobo vyváženej legislatívnej politiky štátu, v ktorom bude rezort klásť dôraz na odbornosť, a nie na obchod v lekárenstve a v ktorom budú rásť poplatky za lieky zo strany zdravotných poisťovní, a nie občanov.

Vernostné systémy na lieky na recept sú z krajín EÚ zakázané napríklad v štátoch ako Nemecko, Veľká Británia, Francúzsko, Rakúsko, Belgicko, Chorvátsko, Cyprus, Dánsko, Maďarsko, Írsko, Litva, Luxembursko, Poľsko, Portugalsko, Švédsko. Spolu 15 krajín EÚ vo svojej legislatíve nepovoľuje vernostné systémy a bonusy na receptové lieky!

Vedia o tomto všetkom občania? Naozaj veria tomu, že sú zámery siete Dr. Max a neslávne známej finančnej skupiny stojacej za ňou myslené úprimne? Sú po toľkej mediálnej masáži naozaj presvedčení, že tu nehrozí ohrozenie ich zdravia a likvidácia zdravej konkurencie, a to doslova za pár ušetrených centov? Tých centov, ktoré skupina vyťahuje zo zdravotného systému, tak ako vyťahuje zisk z poisťovne?

Vedia vôbec slovenskí pacienti všetko o dôveryhodnosti ich samozvaných spasiteľov? Veľa naozaj zaujímavého a faktami podloženého k tejto téme uverejnil dnes na svojom blogu viceprezident komory Ondrej Sukeľ: http://blog.etrend.sk/ondrej-sukel/2012/11/18/akosi-sme-zabudli-na-gorilu/

Občania už raz v uliciach Gorilu odmietli, no tá sa vykopnutá dverami vracia späť oknom!

Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku

Miesto nerušeného oddychu, športového vyžitia a adrenalínových zážitkov. Aj také sú Tatry.

Alarica – new business project in the market of shoes

The difference of the Alarica platform from the other marketplaces is it’s narrow specialization and payment policy.

Ako jazdiť na snehu alebo ľade?

Základom je menej otáčok a brzdiť ešte pred zákrutou.

Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?

Pomôžeme vám rozhodnúť sa, ktorú destináciu na pobreží Egejského mora si vybrať.