Násilie na ženách trvá aj v 21. storočí

25. november bol v roku 1999 vyhlásený Valným zhromaždením OSN za Medzinárodný deň boja proti násiliu páchanému na ženách.

Ženy a dievčatá sa stávajú obeťami násilia často v čase vojny ale i počas mieru, v komunite no i priamo v rodine. Život bez násilia je však základným ľudským právom. Násilie má vážny dopad na fyzické aj psychické zdravie žien. Výrazne obmedzuje právo na dôstojný život, ich vzdelávacie a ekonomické možnosti, nedotknuteľnosť, osobnú integritu, bezpečnosť a slobodu.
Podľa OSN až 70% žien zažije počas života nejakú formu násilia a až 20% sa stane priamou obeťou znásilnenia alebo pokusu oň.
Sexuálne násilie patrí k dennej realite aj v Demokratickej republike Kongo, kde slovenská humanitárna organizácia Magna Deti v núdzi poskytuje zdravotnú asistenciu a psychosociálnu pomoc obetiam tohto násilia. Každý mesiac je tu nahlásených viac ako 1000 prípadov znásilnenia. Kvôli strachu však väčšina nie je ohlásených vôbec. Kongo je patriarchálnou spoločnosťou, v ktorej ženy majú menší význam ako muži. Páchatelia zostávajú za svoje brutálne činy väčšinou nepotrestaní. Podľa zákona síce ide o trestný čin, ale ten nie vždy býva dovedený do spravodlivého konca.
Aj 16 ročná Salima sa stala obeťou tohto brutálneho násilia : Žijem so sestrou v časti Bumbu. Prišla som z provincie a mesto ešte dobre nepoznám. Jeden večer som sa vybrala kúpiť sviečky do obchodu. Po ceste ma však v jednom momente zablokovalo auto. Vyskočili z neho dvaja muži. Zajali ma a odviezli na neznáme miesto. Uväznená niekoľko dní - bez jedla, som bola opakovane znásilňovaná 4 mužmi. V poslednú noc ma zaviezli naspäť na miesto odkiaľ ma uniesli a vyhodili ma z auta. Nemohla som chodiť. Bolo mi zle, bolelo ma brucho a krvácala som. V zúfalstve som kričala a plakala. Susedia, ktorí ma zbadali rýchlo utekali za mojou sestrou, ktorá ma ráno odprevadila do nemocnice .”
Do centra, kde MAGNA týmto obetiam pomáha prichádza v äčšina obetí 76% až po 72-hodinách, čo je neskoro hlavne kvôli následkom ako je nechcené tehotenstvo, sexuálne prenosné choroby, HIV a podobne. Do 24 hodín príde len 7% obetí násilia. Nasilníkmi sú vo väčšine - až 38% susedia obetí. 28% neznámi páchatelia – ale tento údaj je otázny, pretože obete majú často strach vinníka označiť a 3% sú násilníci z armády.
Andrea Stránska – MAGNA koordinátorka projektu v Kongu sa denne stretáva s množstvom takýchto strašných príbehov sexuálneho násilia :
Znásilnenie či iné sexuálne zneužitie bez dovolenia či vyjadrenia súhlasu je realitou mnohých konžských žien. Veľa z obetí sú deti. Zdravotné a psychické následky sú enormné, ak sa im nedostane primeranej lekárskej a psychologickej pomoci. Ženy sú vystavené pretrvávajúcej emocionálnej ujme či odmietnutiu vlastnou rodinou a komunitou. Ak napríklad prídu neskoro a už nie je možné použiť antikoncepciu, musia akceptovať život s dieťaťom od svojho násilníka. Potraty sú v Kongu zakázané. Občas sa však rodina rozhodne aj tak tento zákrok podstúpiť. Žena je vystavená vysokým rizikám, kde často kvôli neprofesionálne vykonanému zákroku v neprimeraných podmienkach zomrie. Snažíme sa rôznymi aktivitami v komunite zvýšit povedomie, aby sme takýmto prípadom predišli. Každá obeť má právo na pomoc, no musí vedieť na koho sa obrátiť a prekonať strach z výlučenia .“
Magna Deti v núdzi (MAGNA) pôsobí v Demokratickej republike Kongo od roku 2009 a okrem iných aktivít prevádzkuje kliniku pre obete sexuálneho násilia v nemocnici Kintambo, ktorá je jediným podobným zariadením pre spádovú oblasť 4,2 milióna ľudí.
Od januára tohto roku poskytla zdravotnú a psychosociálnu pomoc 338 obetiam sexuálneho násilia, z toho 23 prípadov boli detské obete do 5 rokov. Najpočetnejšia skupina až 293 je vo veku od 5 do 17 rokov.

V roku 2001 iniciovali Martin Bandžák a Denisa Augustínová vznik humanitárnej organizácie Magna Deti v núdzi. Táto slovenská humanitárna organizácia už 11 rokov pomáha ľuďom v krízových oblastiach sveta, realizuje humanitárne projekty zamerané na pomoc ľuďom v núdzi, spôsobené chudobou, chorobami, vojnou alebo ekologickou devastáciou.
Svoj tím má Magna na Slovensku od svojho vzniku v roku 2001. Riadi projekty všetkých krátkodobých a dlhodobých humanitárnych misií vo svete, získava materiálne a finančné prostriedky pre humanitárne projekty, získava pracovníkov do terénu, realizuje edukačné projekty a informačné kampane, spolupracuje s médiami a vzdeláva verejnosť o problémoch ľudí a detí žijúcich v nebezpečných zónach sveta.
Magna Deti v núdzi má v súčasnosti zriadené svoje stále misie v Kambodži, Keni, Haiti, Kongu, Južnom Sudáne a Nikaragui. Krátkodobé humanitárne misie pôsobili v Indii a Myanmare. V humanitárnych a rozvojových projektoch Magna priamo v teréne pracuje vyše 350 pracovníkov.
Viac informácií o organizácii Magna deti v núdzi získate na www.magna.sk

Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€

Kúpou ročného predplatného ušetríte až 44% oproti týždennému za 1€.

Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke

Má vlastnú pekáreň a rozšírený sortiment farmárskych a bio výrobkov.

Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson

Millennials are the largest pool of potential employees, and the most attractive because of their high education level.

Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?

Známy šéfkuchár Vojto Artz prezradil, čo bude hýbať svetom gastronómie v roku 2018.