Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky

Spoločnosť Ortopro plus ďakuje svojim klientom

Ďakujeme Vám za dôveru, ktorú ste nám prejavili a veríme, že ostanete verní našej ortopedicko-protetickej firme aj v budúcnosti. Tak ako doteraz aj v budúcnosti budete pre nás vždy na prvom mieste. Prajeme Vám krásne, láskyplné Vianoce a úspešný rok 2013. Váš tím ORTOPRO plus

Moderné civilizačné choroby plus rôzne postihnutia či úrazy. To všetko môže spôsobiť, že pohyb  nám odrazu robí veľké problémy. Navštívime ortopéda a po ňom spravidla prídu na rad odborníci, ktorí pre nás vymyslia a zhotovia pomôcku. V Žiline nájdete takýchto odborníkov v spoločnosti ORTOPRO v areáli Fakultnej nemocnice s poliklinikou.

"Mesačne vybavíme ortopedickými pomôckami od 150 do 200 pacientov," povedal nám vedúci prevádzky Miroslav Polka. "Najviac to bývajú rôzne korzety, ktoré pomáhajú držať telo v primeranej polohe. Ďalej vyrábame na objednávku rôzne protézy, ortézy, vložky, ortopedickú obuv. Z veľkej časti pomôcky vyrábame v našej dielni, prípadne v Košiciach. Používame moderné a kvalitné materiály," doplnil.

Najčastejším postihnutím, ktoré si vyžaduje pomôcku, je v dnešnej dobe skolióza. Ortopedickí laboranti pripravia pre pacienta korekčný stabilizačný korzet, ktorý prvé tri mesiace po operácii pomáha upraviť jeho stav, aby sa nijako nezhoršoval.

Ortopédia v Žiline má dlhodobo dobrú povesť a je navštevovaná veľkým počtom pacientov, či už dospelých alebo detí. Nechodia sem iba domáci. Spádová oblasť je veľká, ale pacienti prídu aj zo vzdialenejších miest, aj z Maďarska alebo Poľska. O to viac práce zvláda aj spoločnosť Ortopro, ktorá pre pacientov pripravuje pomôcky. Veď kde si ich majú objednať, ak nie čo najbližšie k ošetrujúcemu lekárovi, ktorý vie ihneď posúdiť, čo je dobré, alebo čo je potrebné ešte korigovať.

Zaujímavosťou je, že sa objavuje čoraz viac detí s rôznymi formami vád či už pri držaní tela alebo nôh. Veľmi časté sú takzvané ploché nohy, ale tento stav sa dá včasným zásahom a primeranými vložkami pomerne úspešne riešiť. Nebude to síce zo dňa na deň, ale aj tak je dobrou správou, že za pár rokov už dieťa ploché nohy nemusí mať a jeho chôdza i tlak na chrbticu sa podstatne zlepší.

Pracovníci žilinskej pobočky si najviac cenia, ak dokážu pomôcť pacientom s vážnym postihnutím pohybových orgánov, či už nôh alebo rúk. Spravidla po úrazoch dôjde k amputácii končatiny alebo jej časti a je potrebná náhrada. Takéto prípady sa riešia každý veľmi individuálne. Záleží na pacientovi a jeho vitálnosti, akú protézu bude mať.  Po takzvanej privykacej protéze, ktorá rieši stav následne po úraze a amputácii, príde na rad protéza špeciálna dlhodobá, kde má pacient často na výber z viacerých možností aj materiálov.

Samozrejme, nie je to ešte ako vo filmoch, že protézy bývajú plné elektroniky. Skutočnosť je oveľa prozaickejšia, aspoň u nás a v súčasnosti. Aká bude budúcnosť, je veľmi ťažké predpokladať, lebo všetko sa vyvíja a možno raz bude práca v protetike a protetických pomôckach vyzerať celkom inak ako dnes.

Pacientov však pribúda. Len cez detskú ortopedickú ambulanciu v Žiline prejde ročne okolo 13 tisíc malých pacientov. Keď len štvrtina z nich musí byť riešená nejakou ortopedickou pomôckou,  je to objem práce poriadne veľký. Len korzetov tu vyrábajú okolo 150 ročne. Pre pacientov je šťastím, že väčšinu týchto prác a materiálov hradí zdravotná poisťovňa. Najlepšie by však bolo, aby ich vôbec nikdy nepotrebovali.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Vynovená predajňa v Smrdákoch

COOP Jednota Senica, spotrebné družstvo, pokračuje v modernizácii svojich predajní.

Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje

Chcete si konečne kúpiť novú kuchynskú linku či potrebujete dať auto do opravy, ale chýbajú vám peniaze?

Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím

Sledujte naživo dnes od 12:00.