CAD/CAM technológia v ortopedickej technike

Bratislava 6. decembra (TASR-OTS) - O nové využitie z radu pokrokových CAD/CAM technológií na Slovensku, tentoraz v oblasti zdravotníctva, sa postarala spoločnosť NEOPROT. Technológiu používa na digitálne odoberanie merných podkladov a zhotovovanie individuálnych ortopedickoprotetických zdravotníckych pomôcok, najmä skoliotických a pooperačných korzetov, protéznych lôžok, ortéz končatín a kraniálnych ortéz.

CAD/CAM technológia, čiže počítačom podporované navrhovanie (Computer-Aided Design) a počítačom podporované modelovanie (Computer-Aided Modelling) prináša novú úroveň komfortu pre pacienta a funkčnosti pre protetiku a ortotiku. Digitalizátor v CAD systéme dokáže zachytiť tisícky mier a vytvoriť z nich presný trojrozmerný digitálny model časti tela. Ortopedický technik tak môže tvoriť a upravovať model pomôcky priamo v počítači. Hotový výsledok jeho práce je odoslaný do riadiacej jednotky CNC frézy, ktorá model automaticky a presne vyfrézuje.

Zhotovovanie rovnakých pomôcok tradičným postupom predstavovalo oveľa zdĺhavejší a pre pacienta nepríjemný proces. Pre porovnanie, pri klasickej výrobe skoliotického korzetu je na získanie merných podkladov potrebné ovinúť celý trup a boky pacienta sadrovým obväzom. Tak vzniká forma, do ktorej sa nalieva ďalšia sadra na výrobu samotného modelu pomôcky. Model musí ortopedický technik ešte ďalej manuálne upravovať tak, aby presne zodpovedal individuálnym potrebám pacienta a lekárom požadovanému liečebnému účinku.

CAD/CAM technológia úplne nahrádza konvenčnú výrobu sadrových odliatkov. Miery na výrobu pomôcky sa pacientovi odoberú pomocou laserového 3D skenera rýchlo, bezkontaktným spôsobom, bezbolestne a presne. Veľkým prínosom, ktorí ocenia najmä lekári a pacienti v starostlivosti nemocničných zariadení, je tiež možnosť odobrať merné podklady pre rýchle zhotovenie pooperačných pomôcok aj pomocou iPhonu alebo iPadu priamo na nemocničnom lôžku kdekoľvek na Slovensku.

Kontakt: Ing. Ľubomíra Černáková, NEOPROT spol. s r. o., Záhradnícka 42, 821 08 Bratislava, www.neoprot.sk

mš gl

Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností

Povinnosť má každý, kto v roku 2017 predal alebo nadobudol nehnuteľnosť.

Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných

Ak neviete, či chcete štýlové alebo praktické auto, hatchback alebo SUV, či dokonca ktorú farbu si vybrať, skúste T-Roc.

Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie

Máte za sebou obdobie dojčenia, no vaše prsia na tie pôvodné vôbec nepodobajú? Našťastie to nemusí byť trvalá zmena.

Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán

Naša advokátska kancelária nemôže štátu zaplatiť DPH a daň z príjmu za rok 2017 zo zablokovanej odmeny.