ROK 2012 – ČSOB HYPOTÉKY V ČÍSLACH

Najväčší záujem o hypotéky bol v roku 2012 na západnom Slovensku

Najviac hypotekárnych úverov sa v tomto roku predávalo v Bratislave a okolí, najmenej v regióne Poprad a Košice. Z údajov ČSOB vyplýva, že v predaji hypoték tento rok jednoznačne viedol západ Slovenska, kde sa predalo až 47 % zo všetkých poskytnutých úverov, o niečo menej sa predalo na strednom Slovensku (31%) a vo východnej časti krajiny (22%).

Najvyššia hypotéka v Bratislave, najnižšia v Banskej Bystrici

Priemerná výška hypotéky a mesačná splátka sa tento rok v jednotlivých regiónoch líšila. Najvyššiu sumu si na financovanie bývania klienti v roku 2012 vzali v Bratislave, najnižšiu v Banskej Bystrici.
Z toho vyplýva aj rozdielna výška mesačnej splátky za hypotéku. Oproti priemernej splátke 297 € za celé Slovensko, platia klienti viac iba v Bratislave (413 €) a v regióne Trenčín-Trnava (301 €).

Záujem bol aj o hypotéky pre mladých

V tomto roku aj naďalej pretrvával záujem o hypotekárne úvery so štátnym príspevkom pre mladých. Priemerná výška týchto hypoték bola podľa údajov ČSOB 38 665 € so splátkou 218 € a splatnosťou 28 rokov. Žiadatelia majú priemerne 30 rokov. Najviac hypoték pre mladých sa predalo v Košickom kraji, najmenej Bratislavskom.

Od 1. januára 2013 sa hranica maximálnej výšky príjmu pre získanie tejto výhodnej hypotéky posúva na hranicu 1 019,20 €.

Byty kupujú jednotlivci, manželia pozemky

Až 49% klientov je pri kúpe alebo rekonštrukcii bytu slobodných a iba 35% v manželskom zväzku. Pri kúpe pozemku naopak prevládajú manželia (59%). Podobne je to aj vtedy, ak objektom úveru je rodinný dom.
Najviac rozvedených klientov je pri kúpe bytu (13%), najmenej pri kúpe, výstavbe či rekonštrukcii rodinného domu (7%).

Pohľad analytika ČSOB Mareka Gábriša

Podľa dostupných štatistík objem úverov na bývanie v tomto roku zatiaľ rástol, aj keď dynamika rastu sa v porovnaní s rokom 2011 mierne spomalila. Ku koncu tretieho štvrťroka bol objem úverov na bývanie medziročne vyšší o necelých 11%, kým v roku 2011 sa tempo rastu blížilo k 14%.

Ceny nehnuteľností skôr stagnovali. Priemerná cena za meter štvorcový sa v predposlednom štvrťroku 2012 pohybovala na úrovni 1240 €, kým na konci štvrtého kvartálu v roku 2011 to bolo o 4 € nižšie na úrovni 1236 €. Prispel k tomu najmä medzikvartálny rast v treťom štvrťroku 2012. O výraznejšej zmene trendu sa však zatiaľ hovoriť nedá a situáciu skôr hodnotíme ako stabilizáciu než návrat k rastu.

Situácia na trhu práce ako kľúčového faktora pre trh bývania bude aj naďalej komplikovaná. Trh sa naďalej koncentruje najmä na veľké mestá. A aj keď segment novostavieb mierne ožil, ťažko ho podľa nás porovnávať s úrovňou z rastových rokov 2007/08. Dostupnosť bývania sa mierne zlepšovala vďaka miernemu rastu nominálnych miezd a do tretieho štvrťroka 2012 aj vďaka poklesu priemerných cien.

Záujemcovia o kúpu sa tiež mohli tešiť z poklesu priemerných sadzieb na hypotekárne úvery, ktoré na jeseň klesli v niektorých segmentoch na historické minimum, alebo sa k nim blížili.

Najvýhodnejšie online predplatné SME.sk na 1 rok len za 29€

Kúpou ročného predplatného ušetríte až 44% oproti týždennému predplatnému za 1€.

Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke

Má vlastnú pekáreň a rozšírený sortiment farmárskych a bio výrobkov.

Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson

Millennials are the largest pool of potential employees, and the most attractive because of their high education level.

Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?

Známy šéfkuchár Vojto Artz prezradil, čo bude hýbať svetom gastronómie v roku 2018.