ROK 2012 – ČSOB HYPOTÉKY V ČÍSLACH

Najväčší záujem o hypotéky bol v roku 2012 na západnom Slovensku

Najviac hypotekárnych úverov sa v tomto roku predávalo v Bratislave a okolí, najmenej v regióne Poprad a Košice. Z údajov ČSOB vyplýva, že v predaji hypoték tento rok jednoznačne viedol západ Slovenska, kde sa predalo až 47 % zo všetkých poskytnutých úverov, o niečo menej sa predalo na strednom Slovensku (31%) a vo východnej časti krajiny (22%).

Najvyššia hypotéka v Bratislave, najnižšia v Banskej Bystrici

Priemerná výška hypotéky a mesačná splátka sa tento rok v jednotlivých regiónoch líšila. Najvyššiu sumu si na financovanie bývania klienti v roku 2012 vzali v Bratislave, najnižšiu v Banskej Bystrici.
Z toho vyplýva aj rozdielna výška mesačnej splátky za hypotéku. Oproti priemernej splátke 297 € za celé Slovensko, platia klienti viac iba v Bratislave (413 €) a v regióne Trenčín-Trnava (301 €).

Záujem bol aj o hypotéky pre mladých

V tomto roku aj naďalej pretrvával záujem o hypotekárne úvery so štátnym príspevkom pre mladých. Priemerná výška týchto hypoték bola podľa údajov ČSOB 38 665 € so splátkou 218 € a splatnosťou 28 rokov. Žiadatelia majú priemerne 30 rokov. Najviac hypoték pre mladých sa predalo v Košickom kraji, najmenej Bratislavskom.

Od 1. januára 2013 sa hranica maximálnej výšky príjmu pre získanie tejto výhodnej hypotéky posúva na hranicu 1 019,20 €.

Byty kupujú jednotlivci, manželia pozemky

Až 49% klientov je pri kúpe alebo rekonštrukcii bytu slobodných a iba 35% v manželskom zväzku. Pri kúpe pozemku naopak prevládajú manželia (59%). Podobne je to aj vtedy, ak objektom úveru je rodinný dom.
Najviac rozvedených klientov je pri kúpe bytu (13%), najmenej pri kúpe, výstavbe či rekonštrukcii rodinného domu (7%).

Pohľad analytika ČSOB Mareka Gábriša

Podľa dostupných štatistík objem úverov na bývanie v tomto roku zatiaľ rástol, aj keď dynamika rastu sa v porovnaní s rokom 2011 mierne spomalila. Ku koncu tretieho štvrťroka bol objem úverov na bývanie medziročne vyšší o necelých 11%, kým v roku 2011 sa tempo rastu blížilo k 14%.

Ceny nehnuteľností skôr stagnovali. Priemerná cena za meter štvorcový sa v predposlednom štvrťroku 2012 pohybovala na úrovni 1240 €, kým na konci štvrtého kvartálu v roku 2011 to bolo o 4 € nižšie na úrovni 1236 €. Prispel k tomu najmä medzikvartálny rast v treťom štvrťroku 2012. O výraznejšej zmene trendu sa však zatiaľ hovoriť nedá a situáciu skôr hodnotíme ako stabilizáciu než návrat k rastu.

Situácia na trhu práce ako kľúčového faktora pre trh bývania bude aj naďalej komplikovaná. Trh sa naďalej koncentruje najmä na veľké mestá. A aj keď segment novostavieb mierne ožil, ťažko ho podľa nás porovnávať s úrovňou z rastových rokov 2007/08. Dostupnosť bývania sa mierne zlepšovala vďaka miernemu rastu nominálnych miezd a do tretieho štvrťroka 2012 aj vďaka poklesu priemerných cien.

Záujemcovia o kúpu sa tiež mohli tešiť z poklesu priemerných sadzieb na hypotekárne úvery, ktoré na jeseň klesli v niektorých segmentoch na historické minimum, alebo sa k nim blížili.

Prihláste sa a vložte PR článok

ZVOLEN: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov

Pri vlastnom bývaní je dôležité najskôr si ho ochrániť a až potom investovať do zariadenia.

Detské zúbky sú veda

Vedeli ste, že so starostlivosťou o detské zúbky treba začať už v tehotenstve, alebo dokonca ešte predtým?

Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách

Známy ružinovský projekt Jarabinky prichádza s jedinečnou zľavou 3000 € na vybrané 3-izbové byty.

Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?

Patríte k tým, ktorých znervózňuje hrozba konfliktu medzi USA a Severnou Kóreou?