Je Dukanova diéta skutočne zdravá a bezpečná?

Dukanova diéta sa v ostatných rokoch teší veľkej popularite. Je ale skutočne správnou odpoveďou na otázku "ako schudnúť zdravo"? Alebo je to len výsledok dobre pripravenej reklamnej kampane.

Dukanovu diétu vyskúšalo viac ako 3 milióny Francúzov a pred rokom sa v knižnej podobe na pulty kníhkupectiev dostala aj u nás, a ako sa dalo čakať, dlhodobo sa drží v rebríčku top najpredávanejších titulov. Dukanova diéta pozostáva zo štyroch fáz, ktoré na seba postupne nadväzujú. Cieľom je nielen samotné schudnutie na požadovanú hmotnosť, ale aj jej udržanie. Tieto štyri etapy s postupne ubúdajúcimi obmedzeniami sú zostavené tak, aby každá priniesla svoj efekt. Každá zo štyroch fáz má špecifický spôsob fungovania, no všetky štyri zároveň čerpajú účinnosť z čistých proteínov.
Ak potrebujete skutočne schudnúť pár kilogramov a rozmýšľate nad tým, že by ste začali držať Dukanovu diétu, bolo by vhodné ešte pred jej začiatkom okrem pozitív poznať aj všetky jej negatíva. Pokiaľ sa chcete do Dukanovej diéty naozaj pustiť, určite by ste sa mali poradiť so svojim lekárom alebo dietológom, ktorí najlepšie posúdia, či je pre vás vhodná, a či vám môže pomôcť alebo skôr uškodiť. Je dôležité poznať názor odborníka, nakoľko Dukanova diéta úplne vynecháva niektoré druhy potravín. Redukčná diéta Pierra Dukana prísne obmedzuje príjem sacharidov a tukov. Preto by ste si mali na ňu dať väčší pozor ako pri iných diétach.

Aké sú pozitíva Dukanovej diéty

1. Ako prvé a asi najdôležitejšie je samotné chudnutie. Hlavnou úlohou Dukanovej diéty je strata prebytočných kilogramov, kvôli ktorým začínajú držať Dukanovu diétu.
2. Dukanova diéta je veľmi populárna a má veľa nadšencov po celom svete, ktorým pomohla v otázke ako schudnúť. Počas prvej fázy dokáže človek veľmi rýchlo schudnúť niekoľko kilogramov, vďaka čomu býva táto diéta pre ľudí dosť motivujúca.
3. Počas Dukanovej diéty nemusí dietujúci počítať prijaté kalórie a môže jesť všetko z povoleného zoznamu potravín toľko, koľko chce.
4. Počas tretej a štvrtej fázy si môže dietujúci dopriať svoje obľúbené jedlá a môže si tak spríjemniť diétny plán.
5. Dukanova diéta dostane tých, ktorí majú radi mäso a zeleninu.

Aké sú negatíva Dukanovej diéty

1. Rovnako ako iné programy na chudnutie, aj Dukanova diéta sľubuje veľký úbytok na hmotnosti v priebehu niekoľkých dní. A práve rýchlemu chudnutiu a obmedzeniu niektorých druhov potravín, môžu vzniknúť zdravotné problémy. Počas prvej fázy sa konzumujú potraviny, ktoré obsahujú len bielkoviny a úplne sa obmedzujú tuky a sacharidy, čím môžu vzniknúť rôzne zdravotné problémy. Jedným zo zdrojov bielkovín sú vajíčka a červené mäso. A práve ich nadmernou konzumáciou môžete prispieť k zvýšeniu hladinu cholesterolu v krvi.
2. Zvýšená konzumácia bielkovín môže taktiež prispieť ku vzniku zápchy. Zápche by sa malo predísť tým, že budete konzumovať ovsené otruby a veľké množstvo vody.
3. Dukanova diéta nie je vhodná pre každého človeka. Nie je vhodná pre ľudí, ktorí sa nevedia tak ľahko vzdať svojich pôvodných stravovacích návykov a len veľmi ťažko budú vedieť dodržať prvú a druhú fázu, ktoré sú naozaj veľmi náročné.
4. V prvých fázach mávajú ľudia aj iné zdravotné problémy, ako sú nespavosť, únava, zápach z úst, sucho v ústach a nevoľnosť, ktorá je spôsobená z nedostatočného príjmu sacharidov.

Ak vás Dukanova diéta skutočne zaujala a vyhovuje vám jej princíp chudnutia, nevadia vám potenciálne riziká, poraďte sa so svojím lekárom alebo výživovým poradcom a kilá môžu ísť dole. Nezabúdajte však na to, že najdôležitejšie a prvoradé je vždy zdravie a samozrejme aj to, ako sa cítite. Držíme palce v zdravom chudnutí!

Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou

Spoznajte kráľovské mestá a neobjavený vidiek Maroka s pôsobivou atmosférou.

MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu

Spoločnosti MiddleCap Equity Partners, a.s. a Mayfair Assets Ltd. oficiálne zmluvne uzatvorili 10 mesiacov trvajúci proces fúzie.

Súboj olympionikov na Malom Dunaji

Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš a úspešní zjazdoví lyžiari Adam Žampa a Andreas Žampa si zmerali svoje sily na malom Dunaji.

5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu

Pripravujete rekonštrukciu bytu? Využite ľahké priečky, ušetríte čas a vyhnete sa prachu i hluku. Poradíme vám, podľa čoho vyberať.