Prvé CIP Dohody o záruke na Slovensku

Európsky investičný fond (EIF) a Československá obchodná banka (ČSOB) podpísali dve CIP Zmluvy o záruke v rámci programov Úverových záruk a Záruk mikroúverov na podporu malých a stredných podnikov.

Európsky investičný fond (EIF) a Československá obchodná banka (ČSOB) podpísali dve CIP Zmluvy o záruke v rámci programov Úverových záruk a Záruk mikroúverov na podporu malých a stredných podnikov (MSP) na Slovensku.

Vďaka týmto dohodám v rámci Programu Európskej únie pre konkurencieschopnosť a inováciu (CIP) môžu živnostníci, malé a stredné podniky na Slovensku odteraz získať ľahší prístup k financiám, rovnako budú môcť ťažiť z nových úverových produktov a znížených požiadaviek na zabezpečenie pri úverovaní.

Obe CIP Zmluvy o záruke v rámci programov Úverových záruk a Záruk mikroúverov umožnia ČSOB podstatne zvýšiť svoje objemy poskytnutých úverov pre živnostníkov a tiež pre malé a stredné podniky na Slovensku. Zároveň možnosti vyplývajúce zo Zmluvy výrazne prispejú k vytvoreniu nového portfólia úverov v hodnote až 140 miliónov € v priebehu nasledujúcich troch rokov. Zo spolupráce medzi ČSOB a EIF tak bude môcť potenciálne benefitovať približne 6 000 slovenských živnostníkov, malých a stredných podnikov.

Gunnar Mai, vedúci CIP záručného mechanizmu pre MSP z EIF: "Som rád, že sme podpísali naše prvé zmluvy v rámci programu CIP na Slovensku s ČSOB, budú z nej mať prospech slovenskí živnostníci, malé a stredné podniky. Vďaka operáciám v rámci tohto programu budú môcť podnikatelia na Slovensku využiť pomoc pre rozvoj svojho podnikania. ČSOB si tým zároveň môže zvýšiť objemy úverov.“

Daniel Kollár, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva ČSOB: "Sme veľmi hrdí na to, že ako prvá banka na Slovensku začíname takúto spoluprácu s Európskym investičným fondom. Jej cieľom je podporiť jeden z najdôležitejších pilierov našej ekonomiky – živnostníkov, malé a stredné podniky. Vďaka programu CIP budeme môcť ďalej posilňovať rozvoj tohto segmentu, a to aj počas neľahkého ekonomického obdobia.“

O Európskom investičnom fonde (EIF)
Hlavným poslaním EIF je podporovať európske malé a stredné podniky (MSP) tým, že im umožní lepší prístup k financiám. EIF navrhuje a vyvíja rizikový kapitál, ako aj nástroje garancií, ktoré sú špecificky určené tomuto segmentu trhu. V tejto úlohe EIF podporuje ciele EÚ na podporu inovácií, výskumu a vývoja, podnikania, rastu a zamestnanosti. Celkové čisté záväzky EIF voči súkromným kapitálovým fondom predstavovali vyše 6,5 mld. € na konci roka 2012. S investíciami do viac ako 400 fondov je EIF vedúcim hráčom v európskom priestore, vzhľadom na rozsah svojich investícií, a to najmä v hightech a začínajúcich segmentoch. Výška garantovaného úverového portfólia EIF predstavovala viac ako 8 mld. € v takmer 250 operáciách na konci roka 2012, ktoré z nej robia hlavného európskeho garanta pre malé a stredné podniky.
O programe CIP
Program konkurencieschopnosť a inovácie (CIP), ktorý prebieha od 2007 do 2013, bol zavedený na podporu európskej produktivity, inovačnej kapacity, udržateľného rastu, vytvárania pracovných miest a na optimalizáciu využívania fondov Európskej únie na podporu prístupu MSP k financiám. Súčasne venuje pozornosť aj znepokojivým oblastiam týkajúcich sa životného prostredia. V rámci CIP vyčlenil Európsky investičný fond (EIF) celkovo 1,1 mld. €, ktoré sa rozdelili medzi fondy rizikového kapitálu a záruky pre malé a stredné podniky.

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu