Doug Carrick: Mal som šťastie na nádherné lokality

Doug Carrick, renomovaný kanadský architekt a bývalý prezident A.S.G.C.A, má za sebou viac ako tridsať projektov golfových ihrísk a sedemdesiat renovácií. Mnohé z nich získali prestížne ocenenia.

Jeho spoločnosť Carrick Design vybudovala známe ihriská v oblasti South Ontario ako King Valley, Eagles Nest, Angus Glen, Osprey Valley, Muskoka Bay, BigWin Island atď.

Ďalším pozoruhodným projektom je Greywolf Golf Course v Britskej Kolumbii, či River Course v Newfoundland. Mimo Kanady je Doug autorom jedného z najlepších ihrísk vo Veľkej Británii, Loch Lomond v Škótsku a takisto slávneho Fontana Golf Club v Rakúsku. Spolupracoval aj na projekte Pannonia Golf & Country Club v Maďarsku. Doug je autorom mnohých odborných publikácií a často býva hosťom významných svetových konferencií.

Pre golfonline.sk poskytol nasledujúce interview.

Doug, môžete nám povedať pár slov o sebe? Aká bola Vaša cesta ku golfovej architektúre?

O golf som sa začal zaujímať už ako malý chlapec, keď som mal asi 12 rokov. Okamžite som sa do hry zamiloval a stal som sa klubovým juniorským golfistom. Hral som množstvo turnajov vrátane národných majstrovstiev Kanady, hraných na najlepších kanadských ihriskách. To prebudilo môj záujem o dizajn golfového ihriska. Ako 16-ročný už som si plne uvedomoval, že je to oblasť, ktorej sa chcem venovať. Študoval som krajinnú architektúru na univerzite v Toronte a po ukončení štúdia som začal praxovať u jedného architekta. Po 4 rokoch, v 1985 som sa rozhodol založiť si vlastnú firmu

Ste veľmi známy a rešpektovaný architekt, ktorý má za sebou viac ako 30 projektov nových ihrísk a ďalších 70 renovácií po celom svete. Päť projektov získalo ocenenie „Najlepšie nové ihrisko v Kanade." Aké je tajomstvo Vášho úspechu? Čím sú Vaše ihriská špecifické?

Mal som veľké šťastie pracovať pre významných klientov, ktorí mali jednak veľmi presnú víziu, čo chcú vytvoriť a zároveň kládli veľký dôraz na vysokú kvalitu. Takisto som mal šťastie na skutočne nádherné lokality. Prvá vec, ktorú mám pri novom ihrisku na pamäti, je vytvoriť miesto pre vzrušujúci a zábavný golf pre hráčov všetkých úrovní. Po druhé, vždy sa snažím zdôrazniť najlepšie črty a vlastnosti lokality, v ktorej sa dané ihrisko buduje. A ak sa mi tieto dve veci podaria, výsledkom je miesto, na ktorom je radosť hrať.

Ako by ste definovali svoj štýl, svoju filozofiu?

Mojou hlavnou filozofiou je vytvoriť golfové ihrisko pre hráčov všetkých úrovní. Snažím sa vždy nájsť také riešenie, ktoré by uspokojilo skúsených golfistov, ktorí radi čelia novým hracím výzvam, ale aj začiatočníkov, ktorí sa chcú hrou hlavne zabaviť. Čo sa týka štýlu dizajnu, nemyslím, že je dobré mať jeden presne definovaný štýl, ktorý potom slúži ako marketingový nástroj. Aj keď veľa architektov to tak robí. Ja sa vždy snažím zachovať jedinečné vlastnosti lokality, plne rešpektovať požiadavky svojho klienta a vziať v úvahu charakter ostatných ihrísk v danej lokalite. Mojím cieľom je vytvoriť niečo, čo je jedinečné a atraktívne, niečo, čo umožní, aby môj klient bol úspešný a konkurencieschopný na miestnom trhu.

Na ktorý z Vašich projektov ste najviac pyšný a prečo?

Som hrdý na každý svoj projekt, pretože každý je nejakým spôsobom jedinečný. Niektoré projekty prirodzene benefitujú z nádhernej okolitej krajiny, ale obrovské uspokojenie mi prinášajú aj úspešné a obľúbené ihriská, ktoré boli vytvorené na úplne obyčajnom mieste.

Prirodzene, je niekoľko projektov, ktoré pre mňa znamenali veľké úspechy, napr. Angus Glen Golf Club, ktorý hostil dve PGA Tour, Canadian Open a jeden LPGA Tour Ladies Open Championship, či Fontana Golf Club neďaleko Viedne v Rakúsku, kde sa hralo Austrian Open ako súčasť European Tour. A samozrejme aj The Carrick, Loch Lomond v Škótsku, ktorý hostil dve škótske Ladies Open a aj PGA.

Golfový priemysel čelí v poslednej dobe veľkým zmenám. Ľudia sú pod väčším tlakom, musia rozdeliť svoj čas medzi prácu, rodinu a záľuby. To všetko vedie k tendenciám navrhovania kratších ihrísk, ktoré by sa dali rýchlejšie zahrať. Myslíte si, že aj tieto kratšie ihriská môžu byť rovnako atraktívne a náročné?

Niet pochýb o tom, že golfový priemysel čelí mnohým výzvam, v poslednej dobe je to najmä súčasná ekonomická situácia vo svete. Ľudia kladú väčší dôraz na to, ako strávia svoj voľný čas a ako minú svoje peniaze na tieto rekreačné aktivity. K tomu, aby golf ako šport nestagnoval, musíme mať ihriská, ktoré sa dajú zahrať za kratšiu dobu a menej peňazí. Kratšie a kompaktnejšie ihriská nepochybne prispejú aj k riešeniu otázok súvisiacich s lacnejšou výstavbou a následnou údržbou. Verím, že aj kratšie ihrisko môže byť premyslené a navrhnuté tak, aby bolo veľmi zaujímavé a podnetné pre hru väčšiny golfistov. Samozrejme ihriská pre vrcholné turnaje budú aj naďalej musieť spĺňať presné požiadavky týkajúce sa dĺžky, ale pre bežného rekreačného golfistu nie je atribút dĺžky rozhodujúci.

POKRAČOVANIE ROZHOVORU SI MôŽETE PREČÍTAŤ TU.

Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut

Oproti ostatným krajinám Vyšehradskej štvorky boli u nás vozidlá najmladšie, no aj raz tak drahé

V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov

„Nikdy som to neoľutoval,“ povedal o svojej životnej dráhe Josef Schwarz, ktorý v roku 1930 založil predchodcu dnešného Kauflandu

Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností

Povinnosť má každý, kto v roku 2017 predal alebo nadobudol nehnuteľnosť.

Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných

Ak neviete, či chcete štýlové alebo praktické auto, hatchback alebo SUV, či dokonca ktorú farbu si vybrať, skúste T-Roc.