Arónia čiernoplodá - STOP RAKOVINE!

Inak sa nazýva aj čierna jarabina. Je nielen dodávateľom mnohých vitamínov, ale na jeseň má ker pekné sfarbenie – to sú dostatočné dôvody vysadiť ker do záhrady.

Arónia čiernoplodá (Aronia melanocarpa)

Okrem vitamínu C obsahujú plody arónie veľa látky anthocyanín – na 100 gramov trikrát viac ako čučoriedky. Ako antioxidant viaže voľné radikály v tele, a tým klesá riziko ochorenia na rakovinu. Vedecké štúdie dokázali, že plody pozitívne ovplyvňujú krvný obeh a imunitný systém, majú tiež liečiaci účinok pri chorobách žalúdka, čriev a dýchacieho ústrojenstva. Netreba zjesť naraz veľa plodov, pretože tie majú kvôli prítomnosti látky amygdalin preháňajúci účinok.

Príprava plodov
Tým, ktorí majú radi sladké ovocie, tým tieto plody chutiť nebudú, pretože sú kyslejšie a v ústach budete mať zvieravý pocit. Sú vhodné na prípravu šťavy, džemu, likéru alebo do jogurtov. Dobré sú aj v kombinácii s iným ovocím, napríklad s jablkami, marhuľami alebo ríbezľami. Plody sa môžu skladovať v chladničke aj niekoľko mesiacov alebo v mrazničke.
Ak ju chcete zbierať, plody by mali po jemnom potiahnutí samé odpadávať. Tak zistíte, že sú dozreté. Výhodou je, že v chladničke sa vďaka svojim vlastnostiam dajú skladovať aj niekoľko mesiacov bez podstatnejšej ujmy na kvalite.

Tento ker je v záhrade cenný aj pre jeho vzhľad. V máji sa ukážu biele kvety a v priebehu leta sa objavia najskôr červené a neskôr fialovo-čierne plody. Ak ich nezbierate, zostanú na kre až do zimy. Keď začínajú plody dozrievať, sfarbujú sa aj listy do žiarivej červenej a ker je čarovným doplnkom záhrady. Pekná je kombinácia arónie, javora(Acer) a bršlena (Euonymus).

Pestovanie
Ker môže dorásť až do výšky dvoch metrov. Prečká bez poškodenia aj mrazy do – 35°C a je nenáročná na starostlivosť a prispôsobivá rôznym podmienkam. Rastie dobre na slnečnom až polotienistom mieste v pôde vlhkej až suchej piesčitej. Nie je citlivá na zasolenie pôdy a vysádza sa aj v púštnych regiónoch. Nepotrebuje výživu. Je tiež dobre odolná voči chorobám a škodcom.

Viac o pestovaní a využití tejto cennej dreviny nájdete na http://www.kvetyazahrada.sk/clanky/stop-rakovine.

Zabezpečte si aj vy tento úžasný zdroj vitamínov. Aktuálne nájdete aróniu v ponuke na http://www.kvetyazahrada.sk/shop/detail.php?tid=8523.

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu