Stévia cukrová (Stevia rebaudiana)
Využívaná časť: vňať, listy
Je vhodným sladidlom pre osoby s cukrovkou, vyznačuje sa silným fytoncídnym (antibakteriálny) účinkom. Je nekalorickým sladidlom, až 300x sladším ako sacharóza.
Využíva sa na prípravu kloktadla, k liečbe nehojacích sa rán, bércových vredov, pôsobí priaznivo proti zubnému kazu a tiež močopudne.
PESTOVANIE
Najjednoduchšie pestovanie tejto trvácej tropickej rastliny z čeľade astrovitých je v byte v črepníku, alebo vo fóliovníku. Plytko koreniaca stévia si vyžaduje pravidelnú zálievku. Vyhovujú jej ľahké pôdy s pH 4,5-5 ale znesie aj pH 6,5-7,5. Ľahké pôdy treba obohatiť o humus.
Voľne v záhrade sa stévia vysádza po 15. máji, keď nehrozia neskoré mrazy. Sadenica by mala mať výšku 8-14 cm a na steblách počet listov 8-14. Na zálievke nešetríme, rastlinke dáme pol litra vody. Do črepníka sa sadí iba jedna rastlina.
Stévia sa pestuje pre svoje intenzívne sladké listy. Najvyšší obsah sladkých zlúčenín je tesne pred začiatkom kvitnutia. S tým treba rátať aj pri pestovaní v črepníku, po odkvitnutí sa obsah sladkých zlúčenín znižuje. Odrezané listy sa rozložia v tenkej vrstve, nesušia sa na slnku, lebo zhnednú.
Stévia cukrová je aktuálne v ponuke na http://www.kvetyazahrada.sk/shop/detail.php?tid=251.