Schizandra čínska - BOBULE VEČNEJ MLADOSTI!

Schisandra čínska (Schisandra chinensis)

Úžasná kombinácia okrasnej a úžitkovej rastliny.

Je opadavá drevnatá liana, ktorá pochádza z lesov severnej Číny a Ďalekého východu. Dorastá do výšky 3 - 8 metrov. Kvitne na bielo. Rastlina ma rada tieň, vlhkú dobre odvodnenú pôdu. Rastlina je dvojdomá a jej čínske meno vychádza z faktu, že jej bobule majú všetkých päť chutí (slanú, sladkú, kyslú, horkú, pikantnú).

Schizandra má aj upokojujúce a afrodiziakálne účinky. Preto sa v čínskej bylinnej medicíne používa nielen na liečbu astmy, depresie, kašľa, stresu, búšenia srdca, nespavosti, ale aj na liečenie predčasnej ejakulácie, sexuálnej averzie a všeobecne na podporu krvného obehu.

V dužine plodov sa zistili kyseliny (citrónová, jablčná, vínna), cukry, bielkoviny, vitamín C. Obsah kyseliny citrónovej a jablčnej sa približuje ich obsahu v citróne. Zistili sa tiež látky typu vitamínu B a P a dokázali sa antokyány a cukry. V semenách sa nachádza väčšie množstvo silice. Ďalej obsahuje terpenické látky - schizandrol a schizandrín, ktoré jej dodávajú charakteristickú vôňu pripomínajúcu citrón, vitamín E a tuk. Významný je obsah minerálnych solí, najmä K a Ca, ďalej S, Mg, Na, P, Fe, Mn, Ni a Cu. Hlavnými účinnými látkami sú lignany, ktoré sa nachádzajú v koreňoch, stonkách, ale predovšetkým v semenách. Rastlina neobsahuje alkaloidy a glykozidy.

Plody schizandry sa užívajú pri zvýšenej fyzickej aktivite, k povzbudeniu, pri depresiách, majú tiež dobré antioxidačné účinky na ľudský organizmus. Možno ich konzumovať čerstvé, sušené, naložené v liehu, pripraviť lekvár, šťavu, kompót, čaj aj víno.

Viac o pestovaní schizandry a ďalšich liečivých rastlín nájdete na http://www.kvetyazahrada.sk/clanky/kalisia-vonava-ine-rastliny-pre-vase-zdravie.

Schizandru a ponuku iných liečivých rastlín nájdete aktuálne na http://www.kvetyazahrada.sk/shop/detail.php?tid=247.

Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku

Spoločnosť BILLA otvorila vo štvrtok 20. septembra novú predajňu v Obchodnom centre v Želiezovciach na Mierovej ulici.

Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku

Výrobné družstvo Javorina otvorilo nový showroom v Košiciach a to už necelé dva mesiace po úspešnom vstupe na český trh.

Arabská exotika: Top hotely v Ománe

Omán láka relaxom na plážach, dobrodružstvom aj luxusom skvelých hotelov.

Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?

Pýtali sme sa ľudí z neziskového sektora.