Vretenová kosačka versus rotačná.

Rozdiel v kvalite práce medzi vretenovou a rotačnou kosačkou spočíva v jej žacom ústrojenstve.

Aby sme sme mohli analyzovať rozdiel v kvalite strihu trávnika u oboch typoch kosačiek, je potrebné pochopiť princíp ich fungovania-kosenia.
Rotačná kosačka má žacie ústrojenstvo veľmi jednoduché, pozostávajúce z jedného (či dvoch krížovo uložených nožov)noža. Ten je uložený horizontálne na zvislom hriadeli a otáča sa okolo zvislej osi noža. Pri vysokých otáčkach noža sa prostredníctvom britu noža skosia, či skôr odsekávajú steblá trávy.

DÔSLEDKY? Rastlina sa týmto spôsobom dostáva do stresu a v mieste kde došlo k oddeleniu stebla, vznikla otvorená rana. Prostredníctvom nej môžu rastliny napadnúť rôzne choroby a plesne. Tak isto doba regenerácie, t.j. hojenia rán je oveľa dlhšia ako pri kosení vretenovou kosačkou.

Naopak princíp kosenia vretenovej kosačky je založený na tom, že žací ústroj steblá nekosí,ale strihá. Žacie ústrojenstvo sa skladá z vretena, čo je vlastne valec, okolo ktorého sú špirálovo obtočené nože po obvode vretena. Nože sú v presných rozostupoch a uhloch. Vreteno sa pri kosení otáča okolo horizontálnej osi. V podstate platí, že čím viac je na vretene nožov, tým musí byť strihaný trávnik nižší. Ak by tomu tak nebolo, nestihli by sa steblá trávy dostať medzi nože vretena a došlo by len k "valcovaniu" trávnika. Hojenie rany prebieha rýchlo, v priebehu 24 hodín tráva rastie ďalej a hustne.

V súčastnosti sa často stretávame s tým, záhrady okolo rodinných domov už nie sú "pretvárané" na záhradky na pestovanie zeleniny, ale skôr sú okrasné a ich súčasťou bývajú veľké trávne plochy. A práve tie, túžia mať majitelia pokosené kvalitne. A preto začínajú siahať po vretenových kosačkách. Takže tie už začínajú byť doma nielen na golfových ihriskách, ale začínajú mať svoje miesto aj v privátnych záhradách.
Dôležité pri vretenových kosačkách je brúsenie vretena. Keď je trávnik čistý (neobsahuje kamene, konáre atď.), stačí brúsiť vreteno vždy po sezóne. Na brúsenie vretien a nožov sa použivajú rôzne druhy brúsok.

Viac informácií k sortimentu vretenových a rotačných kosiačiek, určených na profesionálnu starostlivosť o trávnik sa dozviete na stránke www.3gmachinery.eu

Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €

Objednajte si SME.sk na 3 mesiace a zoberte zaujímavé čítanie na vašu dovolenku.

HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt

Spoločnosť nadobudla priestory pri stanici Farringdon West, kde postaví kancelársku budovu nad železničnou traťou Crossrail.

Ochrana pred tropickou horúčavou

Aj tepelná izolácia nám môže zachovať chladnú hlavu.

Keď Slováci krotia morský vietor

CrazyFly z Nemšovej je známa značka vo svete kiteboardingu.