Aerifikácia, alebo nechajte pôdu dýchať

Aerifikácia je zásadná operácia, ak chcete mať trávnik, ktorý bude doslova prekvitať. Prevzdušňovanie dodá pôde kyslík, je však veľmi dôležité v akej forme. Veľký vplyv má aj závlaha a manažment vody.

Každý živý organizmus - baktérie, rastliny či živočíchy - potrebuje k svojmu životu kyslík. Ľudia vydržia týždne či dokonca mesiace bez potravy, mnoho dní aj bez vody. Ale bez kyslíka neprežijú dlhšie ako pár minút.
Život je o rovnováhe a platí to prirodzene aj o pôde, v ktorej pestujeme rastliny. V ideálnom prípade je pomer 50% pôdy, 25% vody a 25% kyslíka. Často však práve kyslíka býva v pôde nedostatok. V ideálnom svete by greenkeeperi prevzdušňovali čo najčastejšie, rôznymi spôsobmi a do rôznych hĺbok. Golfisti by to však určite neocenili. Aerifikácia, špeciálne na greenoch, je zásah, ktorý do veľkej miery narušuje hru, ale na druhej strane je veľmi dôležitá pre kvalitu povrch.
Aerifikácia znamená zníženie kompakcie, ale hlavne zvýšenie obsahu kyslíka v oblasti koreňovej zóny. Prečo? Existuje mnoho rôznych druhov baktérií a o mnohých z nich vieme veľmi málo.

Rozlišujeme tri hlavné formy, ktoré by mal mať každý greenkeeper poznať:
  • aeróbne - tj. tie, ktoré pre svoj rast potrebujú kyslík
  • fakultatívne anaeróbne – rastú v prostredí bez kyslíka aj s ním
  • anaeróbne – pre svoj rast kyslík nepotrebujú
Čím viac kyslíka pôda obsahuje, tým viac sa bude aeróbnym baktériám dariť. Kyslík je nevyhnutný pre ich bunkové dýchanie, následne sa uvoľní oxid uhličitý, voda a živiny potrebné pre rast koreňov. Všetci vieme ako vyzerajú greeny pár dní po aerifikácii. Zabezpečili sme kyslík pre baktérie, ktoré ho potrebovali a tie následne vyprodukovali CO2 a živiny využiteľné pre koreňový systém. Všetko čo potrebujeme, je robiť to na pravidelnej báze a na celom povrchu – čo je dosť ťažké, pokiaľ to robíme len pomocou hrotov.

Nezabúdajme, že:
  • Rastliny sú schopné získať asi 80% pre nich potrebného oxidu uhličitého z pôdy – ale len v prípade, že je pôda dostatočne prevzdušnená.
  • Aeróbne baktérie dokážu účinne bojovať s patogénmi, takže výsledkom je menší výskyt chorôb.
Pokračovanie článku nájdete TU.

Prihláste sa a vložte PR článok

Energetici predávajú nevyužívaný majetok

Dve spomedzi najvýznamnejších spoločností zo stredného Slovenska chystajú veľký výpredaj desiatok nevyužívaných nehnuteľností.

Posledných 30 r. cena fotovoltických panelov klesla 100 násobne

V roku 1977 stál 1 Watt fotovoltického panelu 76 dolárov, dnes stojí 0,31 dolára...

Trendy udržateľnej architektúry

Katedra architektúry zo Stavebnej fakulty STU v Bratislave bola tento víkend na Design days 2017 v obchodnom dome Styla!

Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV

Volkswagen T-Roc chce preraziť v segmente vďaka svojej Roc(k)ovej povahe.