Anatómia golfového ihriska - odpaliská

V minulosti, keď sa golf ešte len začínal rozvíjať, slúžil green predchádzajúcej jamky zároveň ako odpalisko pre jamku nasledujúcu. Hra prebiehala kontinuálne, bez prechodov medzi jamkami.

Najstaršie zachované pravidlá golfu z Edinburg Silver Club z roku 1744 obsahovali zásadu, že loptička musí byť odpálená z miesta vo vzdialenosti dĺžky jednej palice od jamky. Postupne ako sa hra formalizovala a menili sa pravidlá, odpalisko sa od predchádzajúcej jamky odsúvalo a momentálne tvorí v rámci anatómie golfového ihriska samostatnú jednotku.

Spočiatku boli odpaliská umiestnené na okraji greenov. Možno to vidieť na niektorých starších ihriskách. Napríklad St Andrews Old Course má stále odpaliská v tesnej blízkosti predchádzajúcich greenov. Tieto originálne odpaliská boli čisto funkčné plochy, ktoré boli relatívne rovné. Prví golfoví architekti ako napr. Old Tom Morris, často využívali vhodné oblasti blízko hracej plochy a vyrovnávali ich pomocou čo najmenších presunov pôdy. Cieľom bolo vytvoriť základný terén, z ktorého sa začína hrať.

V súčasnej modernej dobe pozíciu odpalísk determinujú dva hlavné faktory: bezpečnostné pravidlá a neustále rastúca potreba elasticity ihriska (aby sa vyhovelo hráčom všetkých úrovní). Európsky inštitút architektov golfových ihrísk vydal celý rad smerníc a pokynov, ktoré uvádzajú, že odpalisko by malo byť aspoň 60m od predchádzajúceho greenu, uprednostňuje sa však 100m a viac. Golfisti musia byť dostatočným spôsobom chránení pred údermi hráčov hrajúcich na iných jamkách. Vývoj vedúci k vytvoreniu viacerých separátnych odpalísk vychádzal zo snahy vytvoriť alternatívu pre lepších hráčov.

Potreba reagovať na neustály vývoj technológií je zrejmá vo všetkých aspektoch golfového dizajnu. Všetci golfisti sa snažia o dlhé rovné údery a výrobcovia palíc im pomáhajú ako sa dá. Je to veľká výzva pre golfových architektov, ktorí musia hľadať také dizajnové riešenia, aby poskytli kvalitný terén na hru pre hráčov všetkých schopností.

Majstrovské ihrisko môže mať 5-6 rôznych odpalísk , pričom profesionáli na turnaji hrajú zo zadných, bežní golfisti hrajú zo stredných a začiatočníci z predných. Ak je dobrý dizajn, mali by si kvalitne zahrať všetci.

Orientácia a nasmerovanie odpaliska je tiež dôležitým faktorom. Každé odpalisko by malo byť zosúladené s osou jamky alebo ak ide o dog leg jamku, tak je dôležitá predpokladaná dopadová zóna priemerného hráča. Odpalisko by malo hráča k jamke jasne nasmerovať. Pokiaľ ide o tvar, malo by byť orientované buď pozdĺžne smerom k dopadovej zóne alebo kolmo k osi jamky.

Pokračovanie článku nájdete na www.golfonline.sk

Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou

Spoznajte kráľovské mestá a neobjavený vidiek Maroka s pôsobivou atmosférou.

MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu

Spoločnosti MiddleCap Equity Partners, a.s. a Mayfair Assets Ltd. oficiálne zmluvne uzatvorili 10 mesiacov trvajúci proces fúzie.

Súboj olympionikov na Malom Dunaji

Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš a úspešní zjazdoví lyžiari Adam Žampa a Andreas Žampa si zmerali svoje sily na malom Dunaji.

5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu

Pripravujete rekonštrukciu bytu? Využite ľahké priečky, ušetríte čas a vyhnete sa prachu i hluku. Poradíme vám, podľa čoho vyberať.