Budujeme moderné cesty a železnice pre Slovensko

Naša krajina nutne potrebuje postaviť kvalitné cesty a zmodernizovať železnice, ktoré ušetria čas, zvýšia bezpečnosť a súčasne prinesú prácu do regiónov.

Obstáť v medzinárodnej konkurencii môžeme len s kvalitnou a modernou infraštruktúrou. Európska únia nám v tom výrazne pomáha cez eurofondy prostredníctvom Operačného programu Doprava (OPD).

Operačný program Doprava predstavuje plán finančnej podpory projektov, ktoré majú význam nielen z hľadiska dopravy, ale pre celú ekonomiku. Financie smerujú do regiónov, ktoré to najviac potrebujú. Hlavným cieľom tohto operačného programu je podpora trvalo udržateľnej mobility prostredníctvom rozvoja dopravnej infraštruktúry a rozvoja verejnej osobnej dopravy.

Európska komisia schválila OPD na roky 2007 až 2013, pričom z prostriedkov Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF) a Kohézneho fondu alokovala na program približne 3,2 mld. eur. V rámci kohéznej politiky na roky 2007 až 2013 to predstavuje približne 30 % z celkových investícií EÚ vyčlenených pre Slovensko. Riadiacim orgánom OPD je Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.

Ako sú rozdelené financie z Operačného programu Doprava:

✔ Železničná infraštruktúra (24,3 % z celkových finančných prostriedkov)

✔ Cestná infraštruktúra TEN-T (31,6 % z celkových finančných prostriedkov)

✔ Intermodálna dopravná infraštruktúra (3,2 % z celkových finančných prostriedkov)

✔ Infraštruktúra pre integrované dopravné systémy (13,2 % z celkových finančných prostriedkov)

✔ Cestná infraštruktúra – rýchlostné cesty a cesty I. triedy (21,5 % z celkových finančných prostriedkov)

✔ Verejná osobná železničná doprava (4,7 % z celkových finančných prostriedkov)

✔ Technická pomoc (1,5 % z celkových finančných prostriedkov)

Realizáciou programu sa má do roku 2015 zabezpečiť modernizácia približne 70 km železníc, výstavba asi 230 km diaľnic, rýchlostných ciest a ciest I. triedy a modernizácia 430 km ciest I. triedy. V rámci úspor to predstavuje približne 22 minút v osobnej železničnej doprave a 72 mil. eur v osobnej i nákladnej cestnej doprave. Ďalším prínosom je zníženie počtu nehôd na cestách, zvýšenie hustoty ciest vyššej triedy, ako aj zvýšenie podielu železničnej dopravy v nákladnej doprave.

Prostredníctvom Operačného programu Doprava bolo doposiaľ zmodernizovaných viac ako 52 km železničných tratí, odovzdalo sa takmer 21 km diaľnic, 18 km rýchlostných ciest a 13 km nových

ciest I. triedy.

OPD V PRAXI:

✔ Výstavba diaľnic a rýchlostných komunikácií

✔ Modernizácia železničných tratí

✔ Podpora verejnej koľajovej dopravy v Bratislave a Košiciach

✔ Výstavba a modernizácia ciest I. triedy

✔ Výstavba infraštruktúry na prepravu tovaru

✔ Nové železničné koľajové vozidlá pre prímestskú a medziregionálnu dopravu

Prijímateľmi podpory v rámci OPD sú Železnice Slovenskej republiky, Národná diaľničná  spoločnosť, Slovenská správa ciest, Hlavné mesto SR Bratislava, mesto Košice, Železničná spoločnosť Slovensko, ako aj Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR.

Naša cesta k cieľu

Projekt technickej pomoci OPD „Poskytovanie služieb informačnej kampane Operačného programu Doprava 2007 – 2013“ je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

Viac informácií nájdete na www.opd.sk

Prihláste sa a vložte PR článok

Energetici predávajú nevyužívaný majetok

Dve spomedzi najvýznamnejších spoločností zo stredného Slovenska chystajú veľký výpredaj desiatok nevyužívaných nehnuteľností.

Posledných 30 r. cena fotovoltických panelov klesla 100 násobne

V roku 1977 stál 1 Watt fotovoltického panelu 76 dolárov, dnes stojí 0,31 dolára...

Trendy udržateľnej architektúry

Katedra architektúry zo Stavebnej fakulty STU v Bratislave bola tento víkend na Design days 2017 v obchodnom dome Styla!

Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV

Volkswagen T-Roc chce preraziť v segmente vďaka svojej Roc(k)ovej povahe.