Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Výpočet čistej mzdy

Čistá mzda je suma, ktorá zamestnancovi ostatne z jeho hrubej mzdy po odrátaní odvodov a daní, ktoré musí zamestnanec podľa zákona odviesť a zaplatiť.

Čistá mzda je suma, ktorá zamestnancovi ostatne z jeho hrubej mzdy po odrátaní odvodov a daní, ktoré musí zamestnanec podľa zákona odviesť a zaplatiť. Za zamestnanca odvod a platbu odvodov a daní sprostredkováva zamestnávateľ, takže v určitom zmysle slova to môžeme považovať za službu, ktorú poskytuje zamestnávateľ zamestnancovi. Pri bežnom obchodovaní, ak niekomu poskytnem nejakú službu, tak za ňu dostanem zaplatené. Podobnou službou je aj výpočet čistej mzdy, odvodov a daní a ich úhrada do príslušných inštitúcií v mene zamestnanca. Zamestnanec, ale za toto neplatí, keďže zákon zavádza povinnosť túto skutočnosť zrealizovať.

Áno na prvý pohľad za to zamestnanec neplatí, ale logické je, že výpočet čistej mzdy, odvodov a daní musí niekto zrealizovať. Samozrejme sa na to používa mzdový program, ale aj ten potrebuje svoju obsluhu v podobe účtovníčky a jej prácu je potrebné zaplatiť. V konečnom dôsledku sa teda zákonná povinnosť výpočtu čistej mzdy prejaví v nákladoch zamestnávateľa.

Ďalším nákladom zamestnávateľa sú aj odvody do fondov, ktoré musí zamestnávateľ ešte navyše zaplatiť do príslušných fondov. Zamestnanec, tak na výplatnej páske a svojom bankovom účte vidí sumu čistej mzdy, ktorej výška je iba polovica skutočných nákladov. Zamestnanec sa tak s odmenou za svoju prácu musí podeliť so štátom, ktorý by mal za túto plácu ponúknuť aj adekvátnu protihodnotu. Či tomu tak je, to si každý musí zvážiť sám.

Legislatíva v roku 2013 sa zmenila smerom, ktorý má vplyv aj na výpočet čistej mzdy 2013. Základným podnetom na zmenu legislatívy je požiadavka na zvýšenie príjmov štátneho rozpočtu. Výsledkom je zvýšenie daní, zavedenie odvodov z dohôd, zvýšenie maximálnych vymeriavacích základov na odvody do fondov. Zvýšenie príjmov štátneho rozpočtu, tak ide aj na úkor zníženia čistej mzdy.

Výpočet čistej mzdy 2013 a ostatných mzdových náležitostí v roku 2013 je vo viacerých aspektoch iný ako  výpočet čistej mzdy 2012. K takej výraznej zmene mzdovej legislatívy nedošlo už veľmi dlho. Je preto nevyhnutné mať kvalitný mzdový program, ktorý Vám vypočíta čistú mzdu správne a zaistí Vám správny výpočet čistej mzdy 2012 a aj výpočet čistej mzdy 2013. Medzi najkvalitnejšie programy patria produkty spoločnosti HOUR, programy HUMAN a HUMANET.

K legislatívne správnemu výpočtu čistej mzdy Vám mzdový program HUMANET pridáva komfort dostupnosti systému kedykoľvek a odkiaľkoľvek prostredníctvom internetu a jeho automatickú aktualizáciu pri zmene legislatívy bez toho, aby ste museli čokoľvek sťahovať, inštalovať a aktualizovať. Máte tak vždy istotu, že výpočet čistej mzdy Vám prebehne správne a v súlade s aktuálne platnou legislatívou.

Samozrejme aj výrobcovi mzdového programu HUMANET sa zvyšujú náklady, ale na rozdiel od štátu a ostatných výrobcov ekonomického software sa vybral cestou inovácií a znižovania nákladov a nie cestou zvyšovania poplatkov. Cestou, ktorá Vám ako užívateľovi programu na výpočet čistej mzdy poskytne všetko, čo potrebujete pri výpočte mzdy, zbaví Vás zbytočných starostí s aktualizáciami programu a to všetko za férové ceny, kde platíte iba za to, čo skutočne využijete.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh

Helske vyrába na Spiši stopercentný slovenský produkt.