Jednou z novodobých civilizačných chorôb je aj hypertenzia – zvýšený krvný tlak. Obecne ho označujeme aj tichý zabijak, pretože jeho symptómy sú takmer nerozpoznateľné a môžeme s ním žiť roky bez toho, aby sme o ňom vedeli. Dôležité je, pravidelne si merať tlak alebo si ho nechať skontrolovať u lekára.
Aký tlak je už vysoký
Krvný tlak je tlak vyvíjaný krvou na steny ciev. Štandardné hodnoty KT u dospelého človeka v pokoji sú 120 mm Hg počas kontrakcie komôr a 80 mm Hg počas uvoľnenia komôr. Výška krvného tlaku sa líši od činnosti, ktorú momentálne vykonávame, ale aj vekom, pohlavím či rozdielom vo fyzickej kondícii. Hypertenzia – teda vysoký krvný tlak je definovaná ako krvný tlak, ktorého hodnota dosahuje 160/95 mmHg a viac. Prvými príznakmi vysokého krvného tlaku môžu byť bolesti hlavy, bolesti na hrudníku, únava alebo poruchy spánku. Ak pretrváva niekoľko rokov, poškodzuje cievy, srdce, ľadviny, sietnicu očí. Najčastejšie zapríčiňuje infarkt a cievnu mozgovú príhodu.
Čo jesť pri hypertenzii
Svoj krvný tlak môžeme bezpečne udržať v tej správnej hladine aj pomocou zdravej stravy vo forme diéty pri hypertenzii a zmenou sedavého spôsobu života. Tento spôsob sa odporúča aj ľuďom s vysokým krvným tlakom teda hypertenziou. Najdôležitejšie, pri tomto ochorení, je udržať, prípadne dosiahnuť, ideálnu hmotnosť. Odporúča sa aj znižovať obsah sodíka v potrave (menej soliť), zvýšiť draslík a sledovať prijímané kalórie. U osôb s citlivosťou na sodík, môže však zníženie príjmu sodíka ohroziť úspešnú liečbu hypertenzie a aj ich zdravotný stav. Odporúčaná denná dávka sodíka je 1500 až 2300 mg denne. Dôležitým faktorom je aj obsah draslíka v strave. Draslík a sodík sú podstatné látky pre udržiavanie vody v organizme. Pri draslíku platí pravidlo pravidelnosti, a teda by nemal chýbať v strave každodenne, trebárs vo forme banánov. Najnovšie výskumy preukázali, že hladina vápniku v krvi výrazne ovplyvňuje aj výšku krvného tlaku.
Osoby so zvýšeným krvným tlakom by do svojho jedálnička mal zaradiť zelený hrášok, cviklu, zeler, cibuľu, paradajky a fazuľu. Dopriať si môžu maškrtu vo forme horkej čokolády, ktorá obsahuje flavonoidy a antioxidanty. Vhodné sú aj ovos a ovsené vločky. Oblúkom by sa mali vyhýbať fajčeniu a alkoholu. Netreba zabúdať na aktívny životný štýl a optimizmus.