Médiá a my

Koľko naozaj užitočných informácií nám médiá denne poskytnú? A ako „oddeliť zrno od plevela“? Združenie Informačných a poradenských centier mladých v SR prináša nový informačný materiál pre mládež.

Každodenne prichádzame do styku s médiami, chŕliacimi informácie ako na bežiacom páse.  Ako však oddeliť informácie užitočné od tých neužitočných, podstatné od nepodstatného, alebo ľudovo povedané "zrno od plevela"? Združenie informačných a poradenských centier mladých v SR (ZIPCeM) prichádza s úplne novým informačným materiálom pre mladých ľudí s názvom Médiá a my s podtitulom Ako sa nezblázniť z médií

Rozhlas, televízia, tlač, a samozrejme – dnes už takmer všadeprítomný internet, či rôzne formy reklamy, zapĺňajúce ulice, nás denne presviedčajú o tom, že sa nachádzame v dobe informačného boomu.  Zmätok, ktorý môže takýto rôznorodý prísun „dát“ priniesť, často vyústi v neistotu až nezáujem o to, čo sa okolo nás deje. Z jedného jediného dôvodu – v mori mnohých informácií nevieme a nestíhame selektovať t o, čo skutočne potrebujeme vedieť a využijeme. Logicky je to oveľa horšie u mladých ľudí, ktorí sú náchylnejší hodnotiť v prvom rade formu , až potom obsah toho, čo sa k nim dostane.

Informačný materiál „Médiá a my“ popisuje, aké médiá poznáme, aká je ich funkcia, aké problémy môžu spôsobiť a či dokonca nie sú pre nás nebezpečné. Ďalej veľmi prehľadne uvádza, čo by sme mali o médiách vedieť a ako ich správne využívať. Materiál je vhodný nielen pre deti a mládež, ale aj pre rodičov, pedagógov, či pracovníkov s mládežou, ktorí takto poskytnú deťom jednoduché základy z mediálnej výchovy, ktorá je v súčasnosti voliteľným predmetom na druhom stupni základných škôl. Nie každá škola ju však do svojich osnov zaradí.

Materiál je dostupný v elektronickej podobe vo formáte .pdf, každý záujemca si ho môže ako aj ostatné informačné materiály z produkcie ZIPCeM stiahnuť bezplatne. Je možné ho nájsť tu: http://www.icm.sk/subory/Media_a_my.pdf. Viac informácií poskytneme na adrese icm@icm.sk.

Kontaktná osoba:

Lucia Macaláková

redakcia ICM.sk

E-mail: lucia@icm.sk

Tel: 0911 183 383

Združenie Informačných a poradenských centier mladých v SR je reprezentant organizácií aktívne pôsobiacich v oblasti Informačno-poradenskej činnosti vystupujúcich pod spoločným názvom Informačné centrum mladých. Informačné centrum mladých je mládežnícka organizácia, ktorej cieľom je poskytovanie informačných a poradenských služieb pre mladých ľudí z rôznych oblastí ich záujmov a potrieb. Viac informácií na: www.icm.sk a www.facebook.com/icmmladym

S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku

S kartu Mastercard World od VÚB Banky nezačnete dovolenku na preplnenom letisku, ale v pohodlí letiskových VIP salónikov.

Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne

Útulný domov je výsledkom správnej teploty a vlhkosti.

Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť

Nový prípravok Cys-Control Fort spája viaceré účinné látky a pomáha aj pri chronických ťažkostiach.