Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Morská soľ do bazénov

Svetom sa šíri nový trend – morská soľ v bazénoch. Plávanie v takejto vode je zdravšie a bezpečnejšie. Má antiseptické účinky, je prospešné pre alergikov, nespôsobuje pálenie a červenanie očí.

Svetom sa šíri nový trend – morská soľ v bazénoch. Plávanie  v takejto vode je zdravšie a bezpečnejšie. Má antiseptické účinky, je prospešné pre alergikov, nespôsobuje pálenie a červenanie očí a odstraňuje zápach chlóru.
Kúpanie vo vode s morskou soľou je zdraviu prospešné. Pomáha pri liečbe ekzémov, pri problémovej pleti aj pri liečbe akné, nakoľko ničí baktérie, ktoré ho spôsobujú. Pri kúpaní sa otvoria póry a telo tak môže všetky potrebné látky lepšie absorbovať. Minerály obsiahnuté v morskej soli zas zlepšujú stav pokožky.

morská soľ v bazéne

Pomôže salinátor

Takúto vodu v bazéne zabezpečí salinátor. Je to zariadenie, ktoré pracuje na princípe elektrolytického rozkladu roztoku soli a zabezpečuje dezinfekciu bazénovej vody. Elektrolýza slanej vody cez H20+NaCl cez salinátor je rozklad chloridu sodného vo vode a vytvorenie chlornanového aniónu, čo je v podstate rovnaký voľný chlór, aký je prítomný vo vode pri ošetrovaní chlórovými prípravkami. Výrobca zariadenia odporúča koncentráciu soli v bazéne, približne tri až päť percent. Slanosť vody oproti morskej je v cca 1:8.
Tento najekonomickejší systém úpravy bazénovej vody je vhodný pre všetky druhy bazénov. Medzi jeho hlavné výhody patrí  účinnosť proti riasam, vírusom a baktériám, nízke prevádzkové náklady, bezpečnosť pri manipulácii so soľou, jednoduchá a bezpečná údržba zariadenia. Voda je potom taktiež menej agresívna voči ľudskému telu.

bazénová soľ

Medzi nevýhody patrí agresivita vody na kovové časti, problém s likvidáciou odpadových vôd – nesmie sa vypúšťať do čističiek odpadových vôd, nutnosť používať bazénové príslušenstvo z odolných materiálov ako napríklad AISI 402 nerez, titan. Taktiež napáda kovové solárne panely.
Mierne slaná voda je prirodzene antiseptická, likvidujúca mikroorganizmy, ktoré sa bežne vyskytujú v bazénovej vode. Proces ochráni vodu od škodlivých mikroorganizmov pomocou elektrochemickej produkcie dezinfekčných činidiel. Každé z nich je schopné ničiť baktérie a iné škodlivé organizmy samo, avšak dohromady je ich sila takmer extrémna. Táto technológia je lacnejšia, šetrí čas, náklady na chémiu a prevádzkové náklady. Zjednodušuje starostlivosť o bazén a je bezpečnejšia lebo netreba skladovať práškový, kvapalný či plynný chlór.

morská soľ v bazéne

Najkvalitnejšia soľ je stredomorská

Prvá historická zmienka o soli je stará približne 4700 rokov. Po mincovníctve bola  druhým najdôležitejším zdrojom príjmov. Morská soľ vzniká odparovaním z morskej vody. Tento proces je možné vykonávať len v teplom podnebí a preto sa tá najkvalitnejšia morská soľ vyrába väčšinou v stredomorskom prostredí. Ak nie je možné odpariť soľ prirodzene, pomocou slnečnej energie, používa sa na jej odparenie palivo, čo je však nákladnejšie.
Preto sa vyrába takmer výlučne v prijateľnom teplotnom pásme. Medzi najväčších výrobcov morskej soli patrí Francúzsko, Taliansko, Grécko, Kolumbia, Kajmanské ostrovy, exotický Havaj, ale aj Južná Kórea.

Informácie o bazénovej morskej soli poskytla spoločnosť Feast s.r.o., viac informácií o ponuke polí nájdete na www.feast.sk.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Služby spoločnosti Arval Slovakia, ktorá je lídrom trhu operatívneho lízingu u nás, preto musia byť bezchybné.

8 h

Riaditeľ školy Vladimír Vajcík: Za úspechmi našej školy je viac faktorov, najdôležitejší sú však učitelia.

10 h

Na jeho budúcnosť sme sa opýtali Mareka Mičienku, obsahového manažéra Seduo.sk