Financie v období krízy – výzvy z aspektu finančného trhu

V poradí už 4. konferencia o financiách zaznamenala úspech

V poradí už 4. konferencia BIVŠ SR zaznamenala úspech

Dňa 11.4.2013 sa uskutočnil už 4. ročník vedeckej konferencie so zahraničnou účasťou na obzvlášť aktuálnu tému v kontexte súčasného diania na finančných trhoch „FINANCIE V OBDOBÍ KRÍZY – VÝZVY z aspektu finančného trhu“.

Cieľom tohtoročnej vedeckej konferencie bolo podať konštruktívny pohľad na kľúčové zmeny v oblasti financií s akcentom na finančný trh, ktorý je úzko prepojený s dopadmi hospodárskej a dlhovej krízy aj v podmienkach SR a načrtnúť výzvy, ktoré stoja pred autoritami finančného trhu.

Na najvýznamnejšie zmeny vo sfére financií a ich dopady na finančný sektor, či reálnu ekonomiku – z makroekonomického či mikroekonomického pohľadu -  reflektovali vo svojich vystúpeniach účastníci finančnej praxe i teórie.

Konferenciu otvoril úvodným predslovom odborný garant konferencie Prof. Ing. Jozef Medveď, PhD. – prorektor BIVŠ SR a člen predstavenstva BIVŠ, a.s. Praha. Pohľad na globálne a národné aspekty finančnej krízy predniesol poslanec Európskeho parlamentu Ing. Sergej Kozlík. Úlohou finančného trhu vo svetovej ekonomike sa zaoberal Prof. Ing. Jiří Polách, CSc. – profesor na Vysokej škole podnikání v Ostrave. Na načrtnutú problematiku reagoval vo svojom vystúpení Doc. Ing. Juraj Sipko, MBA, PhD., ktorý poukázal na štruktúru, vývoj a dôsledky využívania finančných derivátov na finančnom trhu. Analytický pohľad na akciové trhy krajín EÚ s najvyšším zadlžením priniesol Prof. Ing. Lumír Kulhánek, CSc. – profesor na Vysokej škole sociálne-správní, Havířov. Na vývoj v oblasti verejných financií reagoval vo svojom vystúpení poradca štátneho tajomníka Ministerstva financií SR – Ing. Štefan Adamec, ktorý definoval kroky konsolidácie verejných financií a podpory stability, rastu a zamestnanosti  v podmienkach SR. Globálny pohľad na riešenie súčasnej dlhopisovej krízy v eurozóne priniesol hlavný analytik Sberbank Slovensko, a. s. – Vladimír Vaňo, MBA. Dopad súčasnej krízy na vybrané oblasti kapitálového trhu predniesli ich reprezentanti: Ing. Róbert Kopál riaditeľ Asociácie obchodníkov s cennými papiermi; Ing. Petr Kováč – Výkonný riaditeľ Patria Corporate Finance; Ing. Jozef Bača, M.Phil., PhD. – Centrálny depozitár cenných papierov v Bratislave. Zlyhania na finančnom trhu – obzvlášť v sektore bankovníctva vyvolali otázku regulácie bankového sektora. Touto problematikou sa vo svojom príspevku zaoberal zástupca Národnej banky Slovenska – JUDr. Peter Pénzeš, LL.M, PhD. Na vzájomné súvislosti diskutovaných oblastí reagoval vo svojom vystúpení Doc. Ing. Václav Dufala, CSc. na tému „Financie, ekonomické myslenie a súčasnosť“.  Rad zaujímavých príspevkov doplnili i ďalší vedecko-pedagogickí exponenti BIVŠ SR.

K celkovému zhodnoteniu možno povedať, že konferencia priniesla nové fakty, postoje a poukázala na vzájomné súvislosti vo sfére financií a reálnej ekonomike; boli nastolené otázky k ďalšej diskusii i vzájomnej konfrontácii názorov.

Konferencia bola obzvlášť prínosnou aj pre študentov BIVŠ, ktorí sa zúčastnili konferencie vo vysokom počte a ocenili túto formu doplnenia ich štúdia v rámci štandardného pedagogického procesu. Veríme, že diskutované aktuálne témy poskytli dobrú prípravu na štátne záverečné skúšky pre práve končiace ročníky.

V rámci konferencie bola predstavená nová vedecká monografia Jozef Medveď – Marián Tkáč a kol.: BANKY – história, teória a prax, ktorá predstavuje druhé, aktualizované, obsahovo a vecne rozšírené vydanie vedeckej monografie Jozef Medveď a kol.: BANKY – teória a prax. Oficiálny krst tejto monografie, ktorej čestnú úlohu krstného otca prijal guvernér NBS – Doc. Ing. Jozef Makúch, CSc., bude 24. apríla 2013.

Kolektív vysokej školy v spolupráci so spoločnosťou ANKOV group, ktorí organizovali toto vedecké podujatie veria, že aj do budúcnosti bude prinášať výstupy vedecko-výskumnej činnosti v obdobnom formáte a bude vytvárať priestor pre konfrontáciu teórie s praxou.

Prihláste sa a vložte PR článok

Eilat: Slnko, teplo a zábava

Izraelské letovisko pri Červenom mori láka Slovákov za teplom počas celého roka.

Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%

2M Interier začínala ako malá rodinná firma s výrobou kancelárskeho nábytku.

Exkurzia študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave

Exkurzia sa konala v rámci predmetu Progresívne stavebné materiály a konštrukcie.

Prichádza Black Friday, jazdenku môžete mať so zľavou 2000 eur

Najväčší predajca ojazdených automobilov pripravil od piatku do nedele tohtoročné najvýraznejšie zníženie cien áut