Údržba syntetických povrchov

Dave Harrison zo spoločnosti Campey Turfcare Systems ponúka niekoľko rád a tipov na bežnú údržbu syntetických povrchov a naznačuje, že najlepší prístup je "málo a často".

V prvom rade si treba uvedomiť, že syntetické ihriská nie sú bezúdržbové, ale nízkoúdržbové a rovnako ako u naturálnych povrchov je prístup „málo a často“ z dlhodobého hľadiska najlepší.

Jednoduchá, ale pravidelná preventívna údržba ihneď od momentu inštalácie je oveľa efektívnejšia, než procedúry vykonané až v momente, kedy nastanú komplikácie.

Ľahké kefovanie

Najčastejšou a aj najdôležitejšou operáciou je čistenie povrchu. Čo sa týka intenzity čistenia, nemusí byť stále rovnaká, môže sa líšiť v závislosti od aktuálneho obdobia. Takisto jedna kefa nemusí byť vhodná pre všetky aplikácie.

V priebehu hry na ihrisku výplňový materiál migruje po hracom povrchu a má tendenciu migrovať z oblastí s vysokou intenzitou záťaže ako napr. bránkoviská či stredový kruh. Ak sa tomu nevenuje náležitá pozornosť, kvalita povrchu sa v týchto častiach ihriska skôr či neskôr zhorší a bude to mať značný dopad aj na pohyb a odraz lopty pri hre.
Pravidelné kefovanie povrchu je preto veľmi dôležité – umožní to opätovné a konzistentné rozloženie výplňového materiálu.
Kefovanie by malo byť ľahké, ale zato dostatočne dôrazné, aby vzpriamilo vlákna a mohlo tak dôjsť k presunu výplňového materiálu. 3G ihrisko s gumovým materiálom zvyčajne vyžaduje trochu viac agresívne kefovanie ako ihrisko s pieskovou výplňou.
Kefovať by sa malo v ideálnom prípade po 15 hodinách hry, na ihrisku kde sa hrá napr. 60 hod/týždeň to znamená každé dva dni.

Agresívne kefovanie

Pre intenzívnu záťaž sú vhodné oba typy výplňového materiálu, guma aj piesok. Čo sa týka vsakovania, to môže byť ovplyvnené množstvom organickej hmoty, ktorá môže spôsobiť znečistenie výplňovej vrstvy a počas silného dažďa sa môžu objaviť kaluže. Povrchová voda môže spôsobiť výskyt machu a rias, navyše mokrý povrch bude klzký a nebezpečný.

Agresívne kefovanie je nutné vykonávať pravidelne, aby sa narušila horná vrstva výplne a zabránilo sa vzniku nepriepustnej vrstvy. Ak sa povrch pravidelne ľahko kefuje, agresívne kefovanie stačí urobiť po 500 hodinách hry (čiže každých 8 týždňov pri vyťažení povrchu 60 hod/ týždeň). Ak sa ľahké kefovanie zanedbáva, je pravdepodobné, že agresívne kefovanie bude potrebné už po 300 hodinách. (5 týždňov).

Odstraňovanie odpadu

pokračovanie nájdete na www.golfonline.sk

Sortiment strojov na údržbu umelých povrchov nájdete na www.3gmachinery.eu

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu