Svetový deň malárie – každú minútu zomrie jedno dieťa na maláriu

Ľudia na celom svete si 25. apríla pripomínajú Svetový deň malárie. Témou pre rok 2013 je investovať do budúcnosti a zvíťaziť nad maláriou. Cieľom je povzbudiť odhodlanie bojovať proti malárii.

Malária je tropická infekčná choroba a aj napriek pokroku dnes žije asi polovica svetovej populácie v rizikových oblastiach. Malária tak aj naďalej ostáva hlavnou príčinou úmrtí detí do 5 rokov.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie WHO bolo v roku 2010 na celom svete zaznamenaných 219 miliónov prípadov tohto ochorenia, z toho 660 000 so smrteľným následkom, 86% boli detí do 5 rokov. Najviac postihnutými krajinami sú Konžská demokratická republika, India a Nigéria, tvoria až 40% z odhadovaných prípadov malárie.

Slovenská humanitárna organizácia Magna Deti v núdzi (MAGNA) sa liečbe malárie venuje aj v rámci projektu poskytovania základnej zdravotnej starostlivosti v Južnom Sudáne. “V roku 2012 sme v len v Južnom Sudáne diagnostikovali a liečili 32 795 prípadov malárie. Najvyšší počet prípadov zaznamenávame práve teraz, keď nám zažína obdobie dažďov.” hovorí Denisa Augustínová, operačná riaditeľka Magna Deti v núdzi.

Od roku 2000 miera úmrtnosti na maláriu klesla o viac ako 25% , zachránených bolo viac ako 1,1 milióna životov. 50 z 99 krajín, v ktorých sa malária šíri, je na ceste k splneniu cieľa pre rok 2015, stanoveného WHO, a to znížiť výskyt malárie o viac ako 75%.

„V endemických oblastiach ako Južný Sudán, Keňa alebo Konžská demokratická republika, MAGNA systematicky distribuuje siete, ktoré slúžia ako ochrana proti malárii práve tehotným ženám a deťom do 5 rokov. Personál ľuďom taktiež radí, ako tieto siete používať.“ dodáva Denisa Augustínová z Magna Deti v núdzi.

Kľúčom k úspechu je výrazné zvýšenie kontroly intervencií prenosu, lepší prístup k diagnostickým testom ako aj garantovaná kvalitná liečba. Ešte sa nám však nepodarilo vyhrať, konštatuje Svetová zdravotnícka organizácia.

Pomáhať v postihnutých oblastiach, spolu s Magna Deti v núdzi, môže každý! Zapojiť sa do programu pomoci Magna Záchranca môžete prostredníctvom našich stránok www.magna.sk alebo zaslaním SMS v tvare MAGNA na číslo 806. Aktivujete si tak pravidelné mesačné prispievanie v hodnote 3 eur. Deaktivácia pravidelného prispievania je možná a okamžitá zaslaním SMS v tvare “MAGNA STOP” na číslo 806.

V roku 2001 iniciovali Martin Bandžák a Denisa Augustínová vznik humanitárnej organizácie Magna Deti v núdzi. Táto slovenská humanitárna organizácia už 12 rokov pomáha ľuďom v krízových oblastiach sveta, realizuje  humanitárne a rozvojové projekty zamerané na pomoc ľuďom v núdzi, spôsobené chudobou, chorobami, vojnou alebo ekologickou devastáciou. Svoj tím má Magna na Slovensku od svojho vzniku v roku 2001. Riadi projekty všetkých misií vo svete, získava materiálne a finančné prostriedky pre projekty, vysiela pracovníkov do terénu, realizuje edukačné projekty a informačné kampane, spolupracuje s médiami a vzdeláva verejnosť o problémoch ľudí a detí žijúcich v nebezpečných zónach sveta. Magna Deti v núdzi pôsobí na troch kontinentoch sveta a má v súčasnosti zriadené svoje stále misie v Kambodži, Keni, Haiti, Kongu, Južnom Sudáne, Vietname a Nikaragui. Takisto sme pôsobili po tsunami v Indii a cyklóne Nargis v Mjanmarsku (Barma). V MAGNA humanitárnych a rozvojových projektoch priamo v teréne pracuje vyše 300 pracovníkov.

Viac informácií o organizácii Magna Deti v núdzi získate na www.magna.sk

Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!

Poslanec mesta M. Borguľa je pripravený platiť proti nim právnikov.

Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou

Seriál referencií radových členov Nášho finančného družstva, 7. vydanie.

Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk

Nová, rýchlejšia a prehľadnejšia.

Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc

Využite voľno počas Veľkej noci a spoznávajte zaujímavé miesta po celom svete.