Piatok, 30. október, 2020 | Meniny má Simon, SimonaKrížovkyKrížovky

Svetový deň malárie – každú minútu zomrie jedno dieťa na maláriu

Ľudia na celom svete si 25. apríla pripomínajú Svetový deň malárie. Témou pre rok 2013 je investovať do budúcnosti a zvíťaziť nad maláriou. Cieľom je povzbudiť odhodlanie bojovať proti malárii.

Malária je tropická infekčná choroba a aj napriek pokroku dnes žije asi polovica svetovej populácie v rizikových oblastiach. Malária tak aj naďalej ostáva hlavnou príčinou úmrtí detí do 5 rokov.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie WHO bolo v roku 2010 na celom svete zaznamenaných 219 miliónov prípadov tohto ochorenia, z toho 660 000 so smrteľným následkom, 86% boli detí do 5 rokov. Najviac postihnutými krajinami sú Konžská demokratická republika, India a Nigéria, tvoria až 40% z odhadovaných prípadov malárie.

Slovenská humanitárna organizácia Magna Deti v núdzi (MAGNA) sa liečbe malárie venuje aj v rámci projektu poskytovania základnej zdravotnej starostlivosti v Južnom Sudáne. “V roku 2012 sme v len v Južnom Sudáne diagnostikovali a liečili 32 795 prípadov malárie. Najvyšší počet prípadov zaznamenávame práve teraz, keď nám zažína obdobie dažďov.” hovorí Denisa Augustínová, operačná riaditeľka Magna Deti v núdzi.

Od roku 2000 miera úmrtnosti na maláriu klesla o viac ako 25% , zachránených bolo viac ako 1,1 milióna životov. 50 z 99 krajín, v ktorých sa malária šíri, je na ceste k splneniu cieľa pre rok 2015, stanoveného WHO, a to znížiť výskyt malárie o viac ako 75%.

„V endemických oblastiach ako Južný Sudán, Keňa alebo Konžská demokratická republika, MAGNA systematicky distribuuje siete, ktoré slúžia ako ochrana proti malárii práve tehotným ženám a deťom do 5 rokov. Personál ľuďom taktiež radí, ako tieto siete používať.“ dodáva Denisa Augustínová z Magna Deti v núdzi.

Kľúčom k úspechu je výrazné zvýšenie kontroly intervencií prenosu, lepší prístup k diagnostickým testom ako aj garantovaná kvalitná liečba. Ešte sa nám však nepodarilo vyhrať, konštatuje Svetová zdravotnícka organizácia.

Pomáhať v postihnutých oblastiach, spolu s Magna Deti v núdzi, môže každý! Zapojiť sa do programu pomoci Magna Záchranca môžete prostredníctvom našich stránok www.magna.sk alebo zaslaním SMS v tvare MAGNA na číslo 806. Aktivujete si tak pravidelné mesačné prispievanie v hodnote 3 eur. Deaktivácia pravidelného prispievania je možná a okamžitá zaslaním SMS v tvare “MAGNA STOP” na číslo 806.

V roku 2001 iniciovali Martin Bandžák a Denisa Augustínová vznik humanitárnej organizácie Magna Deti v núdzi. Táto slovenská humanitárna organizácia už 12 rokov pomáha ľuďom v krízových oblastiach sveta, realizuje  humanitárne a rozvojové projekty zamerané na pomoc ľuďom v núdzi, spôsobené chudobou, chorobami, vojnou alebo ekologickou devastáciou. Svoj tím má Magna na Slovensku od svojho vzniku v roku 2001. Riadi projekty všetkých misií vo svete, získava materiálne a finančné prostriedky pre projekty, vysiela pracovníkov do terénu, realizuje edukačné projekty a informačné kampane, spolupracuje s médiami a vzdeláva verejnosť o problémoch ľudí a detí žijúcich v nebezpečných zónach sveta. Magna Deti v núdzi pôsobí na troch kontinentoch sveta a má v súčasnosti zriadené svoje stále misie v Kambodži, Keni, Haiti, Kongu, Južnom Sudáne, Vietname a Nikaragui. Takisto sme pôsobili po tsunami v Indii a cyklóne Nargis v Mjanmarsku (Barma). V MAGNA humanitárnych a rozvojových projektoch priamo v teréne pracuje vyše 300 pracovníkov.

Viac informácií o organizácii Magna Deti v núdzi získate na www.magna.sk

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Magazín SME Ženy už v predaji

Novembrové vydanie nájdete v stánkoch od 29. októbra 2020

SPS ukončí rok miliónovými investíciami

Takmer sedem miliónov eur predstavuje tohoročný kumulatívny objem investícií spoločnosti Slovak Parcel Service.

Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?

Fukár na lístie, s ktorým sa dá popadané lístie, ihličie, či pokosená tráva ľahko nafúkať na kompost, či pozbierať do vriec.