Čo musí mať moderná správcovská spoločnosť na Slovensku?

Správa bytových domov je majiteľmi bytov často chápaná ako nutné zlo spojené s bývaním v byte. Môžu za to samotné správcovské spoločnosti, ktoré nie vždy pristupujú k správe bytových domov zodpovedne, transparentne a zrozumiteľne.

homepro správcovská atrium

Časť tejto negatívnej perspektívy je tvorená skúsenosťami s bývalými bytovými družstvami a ich nasledovníkmi, ktorí mávajú tendenciu správať sa k majiteľovi bytu nie ako k svojmu zákazníkovi, ale ako k obeti. Modernú správcovskú spoločnosť najľahšie spoznáte podľa nasledujúcich hlavných kritérií:

1.    Dobrý návrh zmluvy o výkone správy – napriek tomu, že zmluvu o výkone správy zachytáva zákon, jej špecifiká by mali vychádzať aj zo skúseností správcu a zároveň poskytovať jasný obraz o samotnej správe majiteľovi bytu. Dávajte si pozor najmä na to, aby zmluva o výkone správy jasne definovala nasledujúce body:

-    spôsob rozpočítania jednotlivých energií a služieb v bytovom dome (spravidla podľa výmery bytu, spoluvlastníckeho podielu, počtu osôb)

-    právomoc správcu alebo zástupcov vlastníkov rozhodovať o investíciách, prípadne použitiu finančných prostriedkov (doporučuje sa presne určiť výšku do ktorej správca môže o investícii alebo oprave rozhodnúť samostatne)

-    služby, ktoré obsahuje odmena správcovi, aby sa majitelia neskôr dozvedeli, že organizácia schôdze vlastníkov je spoplatnená až po jej uskutočnení

2.    Komunikácia – stránkové hodiny su zastaralé a v dnešnej rýchlej dobe častokrát majiteľom bytov nevyhovujú, moderná správcovská spoločnosť preto zväčša využíva:

-    24 hodín dostupnú infolinku  na zaznamenávanie požiadaviek majiteľov bytov a riešenie havarijných situácií, pozor však na číslo na mobil, predstavené ako 24-hodinovú infolinku, môže ísť len o marketingový ťah spoločnosti, bez reálneho fungovania v praxi

-    komunikáciu cez e-mail – 90% komunikácie od zaslania zálohového predpisu, po prijímanie požiadaviek a reklamácií sa dnes vybavuje elektronickou poštou

homepro správcovská boria

3.    Automatizácia procesov u správcu – od správcovského softvéru až po skúsenosti s ročným vyúčtovaním nákladov, je dôležitá automatizácia, ktorá správcovskej spoločnosti dáva optimalizáciu jednotlivých procesov a zároveň dôležitú kontrolu správnosti údajov. Zamerajte sa najmä na:

-    správcovský softvér, ktorý by mal mať každý správca, spravidla od renomovaného dodávateľa a mať s ním niekoľkoročné skúsenosti, pozor na správcu, ktorý softvér nemá a robí ich ručne, prípadne takého správcu, ktorý svoj softvér nepozná

-    prístup k údajom k správe cez internet je už dnes samozrejmosťou

4.    Komplexné pokrytie požiadaviek majiteľov bytov – úloha správcovskej spoločnosti zďaleka nekončí pri dodávke základných služieb a vytvorení zálohového predpisu. Moderný správca dokáže zabezpečiť kompletnú paletu služieb ako napríklad:

-    upratovanie nielen spoločných priestorov, ale aj bytov, nebytových priestorov a garáží

-    drobné opravy v bytoch vlastníkov

-    pomoc pri sťahovaní, zariaďovaní alebo rekonštrukcii

-    nastavenia jednotlivých technológií v byte

-    investície do bytového domu pomocou špecifických tendrov a mnohé ďalšie služby

HomePro Správcovská s.r.o. je moderná správcovská spoločnosť, ktorá spravuje bytové domy v Bratislave a blízkom okolí. Aktuálne spravujeme viac ako 1  500 bytov, z ktorých dve tretiny sú v novostavbách nie starších ako 5 rokov. Pomocou 24-hodinovej infolinky, internetovej stránky pre každý spravovaný dom a správcov, ktorí majú na starosti obmedzený počet bytov, poskytujeme služby správcovskej spoločnosti pre čoraz viac spokojných klientov v Bratislave a blízkom okolí. Viac informácií nájdete na našej stránke www.homepro-sprava.sk

Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!

Poslanec mesta M. Borguľa je pripravený platiť proti nim právnikov.

Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou

Seriál referencií radových členov Nášho finančného družstva, 7. vydanie.

Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk

Nová, rýchlejšia a prehľadnejšia.

Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc

Využite voľno počas Veľkej noci a spoznávajte zaujímavé miesta po celom svete.