Živiny v pôde – ako spoznáte, že máte problém?

Starostlivosť o profesionálne trávniky a udržanie ich vysokej kvality je ťažká a často aj nevďačná úloha.Hlavným cieľom je zdravý porast v každom období.

Na dosiahnutie tohto cieľa je nutné mať pod kontrolou vegetačné cykly rastliny samotnej aj prostredia okolo nej a zároveň musíme prihliadať na praktické aspekty a efektivitu celého procesu.

Všetci chápeme, že živiny a ich dostupnosť sú kľúčovým faktorom a to nielen pre samotný vývoj rastliny, ale aj pri neustálom kosení, každodennej záťaži a v neposlednom rade pri dosiahnutí a udržaní očakávanej farebnosti porastu.

Hnojivá a ich použitie sú veľmi dôležitým nástrojom každého turf manažéra. Živiny v nich obsiahnuté pozitívne vplývajú na rast, farbu, regeneráciu, hustotu, rovnomernosť, vývoj koreňovej zóny a odolnosť voči chorobám. Hnojivá poskytujú rastlinám základné elementy potrebné pre ich rast, pričom každý prvok, ktorý prostredníctvom hnojív v priebehu roku aplikujeme, má vplyv na využitie a dostupnosť ďalších prvkov. Okamžité riešenie problémov prinášajú kvapalné resp. tekuté hnojivá.

Už v 19.storočí Liebig a ďalší vedci zistili, že niektoré konkrétne  prvky (N, P, K, Mg, atď) sú pre rast a vývoj rastlín veľmi dôležité. Ale pozor, každý prvok musí byť v pôde prítomný v určitej konkrétnej koncentrácii. Ak je koncentrácia daného prvku v koreňovej zóne príliš nízka, rastlina bude prirodzene čeliť jeho nedostatku a tento fakt skôr či neskôr obmedzí  je rast a vývoj. Ale platí to aj opačne, tj. aj prebytok, teda príliš vysoká koncentrácia istého prvku, má negatívny vplyv a môže byť príčinou toxického prostredia.

Cieľom tohto článku je pomôcť Vám voľným okom identifikovať prejavy nedostatku prvkov a na základe týchto informácii nájsť vhodné riešenie na opätovné dosiahnutie zdravého a vitálneho porastu.

Takže, ako vizuálne spoznám či mám nejaký problém?

Našťastie pre nás, rastliny nám „pomôžu“ tak, že akékoľvek príznaky nedostatku živín ukážu na listoch alebo iných častiach. Presne tak, ako je tomu pri chorobách. Pozitívne je, že ak správne identifikujeme problém, sme schopní ho rýchlo a efektívne riešiť.  Negatívom je, že už počas tejto úvodnej fázy - kedy sa objavia príznaky – dôjde k istému poškodeniu.

Medzi príznaky, ktoré sú pozorovateľné vizuálne patrí pomalý vývoj koreňovej zóny, stoniek a listov, chloróza (žltnutie) alebo nekróza rôznych častí rastliny.

Ak sú príznaky obvyklé a charakteristické, pomôže nám to vyriešiť problém s malou námahou. Našťastie väčšina príznakov sa prejaví na listoch. Príznaky pozorovateľné na koreňoch prirodzene nie sú tak ľahko viditeľné... Vtedy je treba rastlinu veľmi opatrne z pôdy vybrať, umyť a preskúmať.

Aké sú konkrétne príznaky nedostatku jednotlivých prvkov?

pokračovanie článku nájdete TU:

Viac článkov týkajúcich sa starostlivosti o profesionálne trávniky nájdete na www.golfonline.sk.

Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia

Oddelenie pre najmenších vynovili za rekordných sedem dní.

Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?

Na fórach nájdete rôzne komentáre na adresu finančných sprostredkovateľov z Partners Group Sk. Ktoré sú a ktoré nie sú pravdivé?

Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta

Sú poznávacie zájazdy vaša srdcovka? Zažite dva alebo tri počas jednej cesty.

Zdravý životný štýl - dá sa v dnešnej dobe udržať?

Zdravý životný štýl, krásne telo, svieža pokožka, žiadne vrásky a pevné zdravie. Je možné docieliť to aj v súčasnom rýchlom svete?