Ako si vybrať výhodný úver?

Podľa prieskumu si Slováci berú spotrebné úvery na auto, spotrebiče a na opravy bytu.

Bratislava – Opäť sa začína obdobie, keď sa oplatí zobrať si spotrebný úver. Ak chcete vymeniť okná, zrekonštruovať byt alebo rozmýšľate nad kúpou auta, so spotrebným úverom od banky sa k peniazom dostanete rýchlo a jednoducho. Viete, ako si vybrať vhodný úver? Podľa najnovšieho prieskumu u Slovákov pri rozhodovaní najviac zaváži výška mesačnej splátky.

Slováci si berú spotrebný úver najčastejšie z dôvodu zlepšenia finančnej situácie v rodine, na druhom mieste je kúpa auta a na treťom investícia do domácnosti - kúpa spotrebičov, oprava a modernizácia bývania. V najnovšom prieskume GfK* najviac ľudí uviedlo, že pri rozhodovaní sa o úvere je pre nich najdôležitejšie, aká vysoká bude ich mesačná splátka. Mnohé banky si však k úveru účtujú aj rôzne poplatky, či už za spracovanie úveru alebo za vedenie úverového účtu. Výnimkou je Slovenská sporiteľňa, ktorá ich celkom prestáva účtovať od 1. mája. Ako prvá sa dokonca rozhodla, že definitívne zruší poplatky pri spotrebných úveroch, zadarmo zostáva aj predčasné splatenie. Nejde pritom o zanedbateľné čiastky. Len za vybavenie úveru si niektoré banky pýtajú aj stovky eur z požičanej sumy a mesačný poplatok za úverový účet je okolo troch eur mesačne, čo pri niekoľkoročnej splatnosti tiež nie je málo. Výberom správnej banky tak môžete ušetriť nemálo peňazí.

Tip:

Ak sa rozhodujete pre spotrebný úver, zistite si hlavne výšku mesačnej splátky, aby ste vedeli, či ho z výplaty dokážete splácať.

* Zdroj: Prieskum GfK z marca 2013 pre Slovenskú sporiteľňu

Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani

Slovenskí spotrebitelia prejavujú stále väčší záujem o produkty slovenských dodávateľov.

Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia

Slováci sa začali vo veľkom zadlžovať.

Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €

Objednajte si SME.sk na 3 mesiace a zoberte zaujímavé čítanie na vašu dovolenku.

HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt

Spoločnosť nadobudla priestory pri stanici Farringdon West, kde postaví kancelársku budovu nad železničnou traťou Crossrail.