Meranie pôdnej vlhkosti a zavlažovanie

Meranie pôdnej vlhkosti môže výrazne zmeniť váš pohľad na zavlažovanie.Na to aby psinčekové greeny prežili letné obdobia v južnejších oblastiach, je manažment vlhkosti veľmi dôležitý.

Príliš veľa vlhkosti so sebou prináša komplikácie v podobe rôznych chorôb listov alebo koreňov,  vyššej citlivosti voči mechanickému poškodeniu, výskytu rias,  nedostatočnej pevnosti povrchu atď..
Nedostatočná vlhkosť má za následok  vädnutie, vyššiu teplotu rastlinného pokryvu   a vyššie riziko vzniku lokálnych suchých miest.  V Muscle Shoals Alabama, vlhkosť sledujeme každý deň. Je to jediná cesta ako udržať psinčeky v podmienkach vysokých teplôt a sucha v dobrej  kondícii.

V roku 2010 sme získali Field  Scout 300 TDR  - prístroj na meranie vlhkosti pôdy. Takmer okamžite sme identifikovali rozdiely v jednotlivých častiach greenov, získali sme viac informácii  o ich stave a aj o distribúcii vody cez závlahový systém.
Tento článok prezentuje zistenia a informácie, ktoré sme získali každodenným používaním prístroja Field Scout a ukáže ako ho môžeme spolu s GPS prijímačom využiť pri diagnostike.

KAŽDODENNÉ POUŽÍVANIE

Presná komunikácia

V prvom rade sme si uvedomili, že sme schopní vlhkosť pôdy (greenu) vyhodnotiť oveľa presnejšie.  Podstatou jasnej komunikácie je odovzdanie informácie odosielateľom príjemcovi. U výrazov ako "trochu mokrý" alebo "naozaj suchý" je dosť veľké riziko nesprávnej interpretácie.  Ak sa výraz „trochu suchý“ zmení s použitím prístroja na „11% VWM (volumetric water content)", komunikácia je oveľa presnejšia.

Odhad množstva odparenej vody

Prostredníctvom dopoludňajších a popoludňajších meraní  veľmi ľahko zistíme, aké množstvo vody sa v priebehu dňa odparilo.  Ak  vezmeme v úvahu aj predpoveď počasia, každé ráno budeme schopní posúdiť, či je ranná  nameraná hodnota na daný deň optimálna, alebo či v popoludňajších hodinách existuje riziko vodného deficitu a vädnutie rastlín. Okrem toho budeme mať oveľa lepší prehľad o tom, aký efekt  má konkrétny závlahový cyklus na vlhkosť danej plochy.

Včasné odhalenie príznakov vädnutia

Prístroj Field Scout je oveľa lepší detektor stresu trávnika než naše oči. V momente, kedy je vädnutie viditeľné voľným okom, trávnik už je pod značným stresom - najmä ak sú skutočne vysoké teploty. Ak vieme, že vädnutie pozorujeme voľným okom pri hodnote  10-12% VWC a ráno nameriame hodnotu 14%, je jasné, že porast okamžite potrebuje vodu, aby v daný deň zostal v dobrej kondícii.

Manažment extrémnych & krízových situácii

Pomocou Field Scout okamžite a presne vieme, či máme nejaký problém – či už s premokrením po silnom daždi, alebo s vysychaním pri nedostatočnej závlahe. Nedávno sme mali problém s čerpacou stanicou. Okamžite sme urobili merania a presne sme vedeli koľko máme času na riešenie, ako dlho greeny prežijú bez vody tak, aby nedošlo k ich zásadnému poškodeniu.

Väčšia istota

Na konci dňa chce každý šéf vedieť, aká bola efektivita zavlažovacieho systému, či už v danom dni, alebo týždni. S využitím získaných informácií a dát  je zavlažovací systém oveľa viac objektívny. V podvečer každého dňa presne vieme v akom stave sú greeny a koľko závlahy je nutné aplikovať v noci.

Pokračovanie nájdete TU:

Viac o meracích a diagnostických prístrojoch sa dozviete TU:

Zamestnanci nestrážia svoje heslá dostatočne

Firmy môžu využiť nové technológie na správu hesiel, radia odborníci. Príkladom je Secret Server od firmy Thycotic.

Predstavenie projektu Ružomberok v pohybe

Čo znamená tento projekt? Z akého impulzu pramení myšlienka rozvoja bežeckého projektu Ružomberok v pohybe? Prečítaj si náš príbeh

OMV ponúkne svojim zákazníkom chute známeho šéfkuchára

Na čerpacích staniciach OMV si teraz môžete vychutnať kvalitné a zdravé novinky.

OMV ponúkne zákazníkom chute známeho šéfkuchára Braňa Križana

Na čerpacích staniciach OMV Slovensko pribudne občerstvenie vytvorené Braňom Križanom.