Boj proti škodcom trávnika

Škodcovia, hlavne larvy, môžu spôsobiť na trávniku mnohé problémy. Hoci sa môže zdať, že skúsenosťami človek nachádza spoľahlivé postupy proti škodcom, každú sezónu sa vyskytne niečo, čo Vás prekvapí.

Indikátormi problémov môžu byť:

•     Nedostatočné zakorenenie
  •     Trhanie trávnika  pri aerifikácii
  •     Výskyt vtákov a drobných zvierat, ktoré v tráve nachádzajú potravu
  •     Mramorové sfarbenie trávnika
  •     Malá odolnosť povrchu voči suchu
  •     Chlorotické – bledozelené zafarbenie trávnika
  •     Slabá reakcia na hnojenie
  •     Nízka hustota porastu
  •     Nerovnomerný rast

Predošlý výskyt škodcov zvyšuje pravdepodobnosť recidívy.  V prvom rade  si musíte byť istí, že nejde o príznaky chorôb typických pre letné obdobie...

Medzi typické choroby trávnika patria:

Červená nitkovosť
    Dolárová škvrnitosť
    Hrdze
    Listové škvrnitosti
    Čarodejné kruhy

Greeny sú často napadané chorobami ako:
    Antraknóza bazálnych častí rastlín
    Antraknóza
    Čarodejné kruhy – všetky typy
    Dolárová škvrnitosť
    Ohnisková škvrnitosť
    Pythiová škvrnitosť

Zdá sa, že greenkeeperi čoraz zriedkavejšie kľaknú na kolená a vlastnými rukami starostlivo preskúmajú trávu. Nie je to tým, že by snáď boli lenivejší ako v minulosti, je to tým, že sú v záujme  vyšších výkonov naučení používať rôzne ride –on mechanizmy (obsluhované z kabíny resp. sedadla stroja) a práve to ich vzďaľuje od trávy.

Ak kosíte trávnik ručne, máte šancu trávu vidieť z oveľa väčšej blízkosti ako keď sedíte na  ride-on kosačke. Často býva prvým signálom skutočnosť, že jazvece či vrany začnú okupovať  značné územia fervejí.

Bezstavovce – najčastejšie sa vyskytujúci škodcovia

Leather Jackets- Larvy tipulovitých

Larvy dlhonohých mušiek sa často usadia v dierach po aerifikácii. Poškodzujú trávnik požieraním koreňov rastlín trávnika. Dospelé jedince sa liahnu z kukiel v júli - auguste a kladú 200 - 300 vajíčok na listy tráv. Larvy (cca. 2,5 cm) sú spočiatku biele a postupne ako dospievajú sa sfarbujú do hneda. Vyliahnu sa za cca. 2 týždne a začínajú požierať korene rôznych rastlín, čo môže pokračovať až do jari. Aktívne sú hlavne v pôde, kde požierajú korene rastlín. Avšak za vlhkých podmienok vyliezajú k povrchu pôdy a požierajú aj listy. Veľké škody spôsobujú hlavne na obilninách a trávnych porastoch. S požieraním prestanú v máji/júni, kedy sa začínajú kukliť v pôde. Larvy sú veľmi citlivé na sucho a neprežijú na slnku.

Poškodenie trávnika sa prejaví už na jeseň, ale hlavne na jar, keď larvy dospievajú. V mieste poškodenia trávnika, resp. poškodenia koreňov, trávnik žltne, listy sú tenšie, slabšie. Rastliny môžu byť ľahko vytiahnuté a majú slabé korene resp. korene môžu byť úplne vyžraté. Výrazné poškodenie sa prejaví, keď bola mierna a vlhká zima. Sekundárne poškodenie nastáva vtákmi a živočíchmi, ktoré sa živia larvami a tieto vyhrabávajú z pôdy.

Chafer grubs  - larvy chrústa

pokračovanie článku TU:

Viiac o škodcoch a chorobách trávnika sa dozviete na www.golfonline.sk

Prihláste sa a vložte PR článok

Eilat: Slnko, teplo a zábava

Izraelské letovisko pri Červenom mori láka Slovákov za teplom počas celého roka.

Ku kuchynskej linke dostanete obývačku či vstavané skrine za 50%

2M Interier začínala ako malá rodinná firma s výrobou kancelárskeho nábytku.

Exkurzia študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave

Exkurzia sa konala v rámci predmetu Progresívne stavebné materiály a konštrukcie.

Prichádza Black Friday, jazdenku môžete mať so zľavou 2000 eur

Najväčší predajca ojazdených automobilov pripravil od piatku do nedele tohtoročné najvýraznejšie zníženie cien áut