Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Staviate administratívnu budovu alebo ju rekonštruujete?

Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali áno, rátajte s tým, že na skolaudovanie objektu budete potrebovať Energetický certifikát.

Určuje, do akej miery je budova energeticky hospodárna. Hospodárnosť budov sa zisťuje výpočtom, ktorý vyjadruje najmä množstvo energie potrebnej na:

• vykurovanie,
  • prípravu teplej vody,
  • chladenie a vetranie,
  • osvetlenie.

Na základe zistených hodnôt sa budova začlení do energetickej triedy A – G, čiastkovo pre jednotlivé miesta energetických potrieb.

Kolaudovať a predávať budovu môžete len s Energetickým certifikátom

Povinnosť vlastniť certifikát sa týka nových stavieb, nehnuteľností určených na predaj, významne obnovených budov, ktoré sa zatepľujú alebo sa na nich vymieňajú okná a dvere v rozsahu viac ako 25 % obalovej plochy. Na základe vlastníctva Energetického certifikátu vám stavebný úrad vydá kolaudačné rozhodnutie.

Aké povinnosti vám vyplývajú

Každý majiteľ nehnuteľnosti, ktorému zo zákona o energetickej hospodárnosti vyplýva povinnosť vlastniť Energetický certifikát, je tiež povinný uchovávať ho počas jeho platnosti. Pri predaji nehnuteľnosti, ktorá musí mať podľa zákona Energetický certifikát, treba v inzercii uviesť ukazovateľ energetickej hospodárnosti. Pôvodný majiteľ je povinný odovzdať certifikát novému vlastníkovi.

Koľko stojí Energetický certifikát

Cena certifikátu závisí od typu, rozsahu a zložitosti objektu. Bezkonkurenčnú cenu na trhu ponúka ZSE. Ušetríte až 150 EUR na vypracovaní Energetického certifikátu na administratívnu budovu s rozlohou od 1000 do 2500 m2. Certifikát môžete využiť aj na rodinný alebo bytový dom, hotel, reštauráciu, budovu pre veľkoobchodné a maloobchodné služby, nemocnicu, školu či na športovú halu.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky

Stojí za ňou brandingová agentúra GALTON Brands

Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon

Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon pre Slovensko a Českú republiku v segmente dioptrických skiel.

Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie

Nečakané rozšírenie koronavírusu postavilo populáciu a taktiež rôzne priemyselné odvetvia pred výzvy v mnohých oblastiach života.