Staviate administratívnu budovu alebo ju rekonštruujete?

Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali áno, rátajte s tým, že na skolaudovanie objektu budete potrebovať Energetický certifikát.

Určuje, do akej miery je budova energeticky hospodárna. Hospodárnosť budov sa zisťuje výpočtom, ktorý vyjadruje najmä množstvo energie potrebnej na:

• vykurovanie,
  • prípravu teplej vody,
  • chladenie a vetranie,
  • osvetlenie.

Na základe zistených hodnôt sa budova začlení do energetickej triedy A – G, čiastkovo pre jednotlivé miesta energetických potrieb.

Kolaudovať a predávať budovu môžete len s Energetickým certifikátom

Povinnosť vlastniť certifikát sa týka nových stavieb, nehnuteľností určených na predaj, významne obnovených budov, ktoré sa zatepľujú alebo sa na nich vymieňajú okná a dvere v rozsahu viac ako 25 % obalovej plochy. Na základe vlastníctva Energetického certifikátu vám stavebný úrad vydá kolaudačné rozhodnutie.

Aké povinnosti vám vyplývajú

Každý majiteľ nehnuteľnosti, ktorému zo zákona o energetickej hospodárnosti vyplýva povinnosť vlastniť Energetický certifikát, je tiež povinný uchovávať ho počas jeho platnosti. Pri predaji nehnuteľnosti, ktorá musí mať podľa zákona Energetický certifikát, treba v inzercii uviesť ukazovateľ energetickej hospodárnosti. Pôvodný majiteľ je povinný odovzdať certifikát novému vlastníkovi.

Koľko stojí Energetický certifikát

Cena certifikátu závisí od typu, rozsahu a zložitosti objektu. Bezkonkurenčnú cenu na trhu ponúka ZSE. Ušetríte až 150 EUR na vypracovaní Energetického certifikátu na administratívnu budovu s rozlohou od 1000 do 2500 m2. Certifikát môžete využiť aj na rodinný alebo bytový dom, hotel, reštauráciu, budovu pre veľkoobchodné a maloobchodné služby, nemocnicu, školu či na športovú halu.

Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia

Oddelenie pre najmenších vynovili za rekordných sedem dní.

Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?

Na fórach nájdete rôzne komentáre na adresu finančných sprostredkovateľov z Partners Group Sk. Ktoré sú a ktoré nie sú pravdivé?

Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta

Sú poznávacie zájazdy vaša srdcovka? Zažite dva alebo tri počas jednej cesty.

Zdravý životný štýl - dá sa v dnešnej dobe udržať?

Zdravý životný štýl, krásne telo, svieža pokožka, žiadne vrásky a pevné zdravie. Je možné docieliť to aj v súčasnom rýchlom svete?