Staviate administratívnu budovu alebo ju rekonštruujete?

Ak ste aspoň na jednu otázku odpovedali áno, rátajte s tým, že na skolaudovanie objektu budete potrebovať Energetický certifikát.

Určuje, do akej miery je budova energeticky hospodárna. Hospodárnosť budov sa zisťuje výpočtom, ktorý vyjadruje najmä množstvo energie potrebnej na:

• vykurovanie,
  • prípravu teplej vody,
  • chladenie a vetranie,
  • osvetlenie.

Na základe zistených hodnôt sa budova začlení do energetickej triedy A – G, čiastkovo pre jednotlivé miesta energetických potrieb.

Kolaudovať a predávať budovu môžete len s Energetickým certifikátom

Povinnosť vlastniť certifikát sa týka nových stavieb, nehnuteľností určených na predaj, významne obnovených budov, ktoré sa zatepľujú alebo sa na nich vymieňajú okná a dvere v rozsahu viac ako 25 % obalovej plochy. Na základe vlastníctva Energetického certifikátu vám stavebný úrad vydá kolaudačné rozhodnutie.

Aké povinnosti vám vyplývajú

Každý majiteľ nehnuteľnosti, ktorému zo zákona o energetickej hospodárnosti vyplýva povinnosť vlastniť Energetický certifikát, je tiež povinný uchovávať ho počas jeho platnosti. Pri predaji nehnuteľnosti, ktorá musí mať podľa zákona Energetický certifikát, treba v inzercii uviesť ukazovateľ energetickej hospodárnosti. Pôvodný majiteľ je povinný odovzdať certifikát novému vlastníkovi.

Koľko stojí Energetický certifikát

Cena certifikátu závisí od typu, rozsahu a zložitosti objektu. Bezkonkurenčnú cenu na trhu ponúka ZSE. Ušetríte až 150 EUR na vypracovaní Energetického certifikátu na administratívnu budovu s rozlohou od 1000 do 2500 m2. Certifikát môžete využiť aj na rodinný alebo bytový dom, hotel, reštauráciu, budovu pre veľkoobchodné a maloobchodné služby, nemocnicu, školu či na športovú halu.

Fascinuje ma nadšenie mladých ľudí, s akým hltajú nové trendy

...hovorí profesor Pavol Findura, pedagóg na Katedre strojov a výrobných biosystémov Technickej fakulty SPU v Nitre.

16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom

Objavujte nové miesta bez starostí so slovenským turistickým sprievodcom.

Adient je tretí najlepší zamestnávateľ

Spoločnosť Adient, globálny líder vo výrobe automobilových sedadiel, získala tretie miesto v prestížnej ankete Najzamestnávateľ.

Chute a vône kórejskej kuchyne priamo v METRO

Užite si chute a vône Južnej Kórey pri príležitosti olympiády v Pjongčangu priamo vo veľkoobchode METRO po celom Slovensku.