Prečo vedia fínske deti najlepšie čítať s porozumením?

Zásluhu na tom má škola.

Prečo vedia fínske deti najlepšie čítať s porozumením? Na rozdiel od situácie u nás má na ich úspechu veľkú zásluhu škola. Zdá sa, že kvalita vzdelávania sa tam nedosahuje predpismi ani kontrolami, nútením ani testovaním, ale kultúrnym chovaním učiteľov, rodičov, školských úradníkov a vlastne celého národa. Sloboda a radosť v škole prináša výsledky.

WellGiving, o. z., ktoré pomáha ľudom cez darcovský portál dakujeme.sk, sa rozhodlo pre ambiciózny cieľ. Do konca roka 2013 získať financie na nákup 4 800 detských kníh pre viac ako 3000 detí zo 150 škol po celom Slovenku. Ich úmyslom je vytvoriť na školách tzv. „čítacie kútiky“ a inšpirovať deti k tomu, aby v detských knihách naozaj našli svojho najlepšieho „tichého“ priateľa. „Deti trávia v škole toľko času, že ani doma ho tak veľa netrávia. Knihy v školách sú namieste. Keby každý rodič podporil ich kúpu, tak v každej triede bude 15 až 20 kníh“, povedal Juraj Kemka, ktorý spolu so svojou manželkou Adrianou bez nároku na honorár čítali deťom.

Projekt apeluje najmä na učiteľov a rodičov detí, aby s deťmi trávili čas čítaním kníh. Práve spoločné čítanie kníh v rodinnom či školskom prostredí dokáže preniesť deti z reality do sveta fantázie a detských snov. Stačí sa zahĺbiť do osudu hlavných hrdinov. Kvalitne napísaná detská kniha je zábava. Navyše, pravidelné čítanie kníh významným spôsobom obohacuje slovnú zásobu, rozvíja ich kreativitu, podporuje kritické myslenie a zdokonaľuje komunikačné zručnosti. Podľa slov slovenského publicistu, Michala Hvoreckého, „knihy pre deti a mládež by mali byť na školách samozrejmosťou. Keď hovorím s mladými ľuďmi, snažím sa im odovzdať posolstvo, že ak budú čítať, prežijú s veľkou pravdepodobnosťou úspešnejší a lepší život a zarobia aj viac peňazí ako tí, ktorí knihy ignorujú“.

Nájdite tú vašu školu na velkekniznevenovanie.sk a podporte ju ešte dnes. Aj malý dar prispeje k tomu, aby sa súčasná detská literatúra dostala do čitateľských kútikov v triedach. Nech naše deti vedia jasne a zreteľne komunikovať nielen medzi sebou ale aj so svojimi rodičmi o všetkom, čo ich trápi a teší.

vizual1-r884_res.jpg

Viac o projekte: www.velkekniznevenovanie.sk
Projekt Veľké knižné venovanie vznikol za pro bono pomoci týchto parnterov: Mayer/McCann Erickson, IAB Slovakia, mrkvicka.sk, Osmijanko, n.o., B4B, Tomáš Halász - fotograf, manželia Andriana a Juraj Kemka, Cirkevná ZŠ Narnia, ZŠ internátna pre žiakov s narušenou komunikačnou schopnosťou v Bratislave, Marcel Jánošík z Národnej dialničnej spoločnosti. Jana Voberová –PR.
Do projektu sa môže zapojiť každý – „Nájdi svoju školu“ – a podpor ju teraz.

deti2-r863_res.jpg

Kontakt pre média:

Ľuboš Tvrdoň, tvrdon@dakujeme.sk, 0908 521 135
Zuzana Suchová, zuzana@dakujeme.sk, 0911 122 516

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu