Streda, 13. november, 2019 | Meniny má Stanislav

Čakanie na zázrak

Nelly má za sebou prvý pobyt v USA, kde ju lekári majú liečiť jej vlastnou pupočníkovou krvou.

Aj štyri dni dokážu zmeniť život. V prípade Nelly Vadovičovej môžu znamenať túžobne očakávaný zlom. Dievčatko v máji absolvovalo prvý pobyt na prestížnej americkej klinike, aby v rámci klinickej štúdie dostalo svoju vlastnú pupočníkovú krv na liečbu detskej mozgovej obrny.

Využitá šanca

Nelly žije s diagnózou odo dňa svojho narodenia. Príslovečný prvý nádych sa u nej oneskoril o celé štyri minúty a plač, ktorý očakávajú rodičia po príchode dieťatka na svet, sa nedostavil. Dievčatko oživovali, matka bola v bezvedomí a otec čakal na chodbe v strachu o svoju mladú rodinu. Odvtedy uplynulo päť rokov a z Nelly je hravá škôlkarka. Mentálne je v poriadku, no stredne ťažká forma detskej mozgovej obrny si vyžiadala daň v pohybovej oblasti. Vďaka početným rehabilitáciám a obetavej maminej starostlivosti dokáže už stáť na nohách i prejsť niekoľko krokov s pomocou špeciálne upraveného chodítka, no ešte stále to nie je ono. Vadovičovci majú sen, v ktorom sa Nelly dokáže sama postaviť, kráčať, behať. Keď sa dozvedeli o projekte Pomocná ruka, ktorý spustila rodinná banka Cord Blood Center, okamžite doň Nelly prihlásili. Vďaka tomu sa ju podarilo zaradiť do prestížnej klinickej štúdie a zabezpečiť samotnú liečbu, cestu i pobyt pre celú rodinu. Náklady hradila rodinná banka, v korej mala Nelly uskladnenú svoju pupočníkovú krv. Áno, dôraz je na minulý čas, lebo dnes už možno koluje v žilách dievčatka, alebo je ešte stále v americkom Durhame.

sen o nelly

Od pondelka do štvrtka

Klinická štúdia v Duke University Hospital je dvojito zaslepená, čo znamená, že má dve fázy. V jednej dostanú deti kmeňové bunky z vlastnej pupočníkovej krvi, v druhej placebo. Poradie je náhodné a neznáme, od čoho si odborníci sľubujú objektívne posúdenie účinnosti novej terapie.  U viacerých malých pacientov, liečených na Duke University Hospital, došlo k výraznému zlepšeniu zdravotného stavu. Na to, aby lekári dokázali zmeny zaznamenať, sú potrebné vyšetrenia. Inak to nebolo ani v prípade Nelly. Dievčatko spolu s rodičmi prišlo na kliniku v pondelok ráno. Najskôr prišli na rad formality, vypĺňanie dotazníkov a dlhý rozhovor s riešiteľmi klinickej štúdie o aspektoch liečby. Popoludní Nelly čakali prvé vyšetrenia – psychologické a neurologické. Druhý deň bol už deň D. Nelly dostala vlastnú izbu a lieky v sirupe, po ktorých zaspala. Následne ju odviezli na magnetickú rezonanciu, nachystali infúziu, ktorá mohla i nemusela obsahovať jej vlastné kmeňové bunky, a celý jej obsah jej stiekol približne za desať minút. O piatej ju pustili „domov“. Streda sa niesla v znamení podrobných sluchových a rečových vyšetrení a činností zameraných na jemnú motoriku – navliekanie korálok, zapínanie gombíkov, skladanie kociek atď. Posledný deň absolvovala Nelly s rodičmi približne štvorhodinové cvičenie s hlavným dôrazom na nohy a chodenie. Keď sa Vadovičovci o rok vrátia, čaká ich ten istý scenár. Vďaka precíznemu postupu budú môcť odborníci zhodnotiť, či a v akej miere nastalo po infúzii pupočníkovej krvi zlepšenie.

nelly v nemocnici

Očakávania

Rodina z Voderad verí, že Nellyin zdravotný stav sa výrazne zlepší. V nádeji ich môže povzbudiť i v máji publikovaná správa z Ruhr-Universität Bochum, ktorá opisuje prípad dvaapolročného chlapčeka v bdelej kóme s detskou mozgovou obrnou, ktorý sa po podaní vlastnej pupočníkovej krvi prebral, začal sa hýbať, komunikovať, smiať, sedieť i chodiť s pomocou. Jeho stav bol predtým beznádejný. Lekári mu dávali len šesťpercentnú šancu na prežitie.

Skupina CordBlood Center so 135 000 klientmi je druhou najväčšou európskou bankou pupočníkovej krvi. Skupina vedie a spolu so sponzormi financuje Register darcov pupočníkovej krvi Eurocord-Slovakia, Program bezplatných indikovaných odberov pupočníkovej krvi a prvú európsku klinickú štúdiu s využitím pupočníkovej krvi u detí s detskou mozgovou obrnou. Odborníci skupiny CBC spolupracovali pri liečebnom využití 46 jednotiek pupočníkovej krvi, ktoré boli použité na liečbu samotného dieťaťa, súrodenca alebo nepríbuzného pacienta. Kvalitu transplantátov pupočníkovej krvi, spracovaných v laboratóriách Cord Blood Center, potvrdili mnohé transplantačné centrá vo svete, napríklad v USA, Nemecku, Veľkej Británii, Francúzsku, Holandsku, Austrálii, Brazílii, Izraeli a Českej republike.

Dlhopisy a zmenky: fixný výnos 5,5 - 7 % p.a.

Výška fixného výnosu sa mení podľa výšky a dĺžky investície

Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku?

Už dnes si môžete kúpiť SME so špeciálnou prílohou pre budúcich vysokoškolákov.

Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček

Trápili vás pri dopĺňaní železa kŕče či iné nepríjemné tráviace ťažkosti? Asi preto, že ste správne nevyužili silu prírody.