Čarodejné kruhy - Fairy rings

Známa, nevyspytateľná choroba v trávnikoch všetkých typov. Často sú viditeľné jeden rok a druhý vôbec nie. Ich výskyt a prejavy sú nevypočítateľné.

Niekedy sa prejavia iba ako tmavozelené kruhy, inokedy sú viditeľné aj plodnice. Zreteľnejšie sú viac za podmienok nedostatočnej výživy dusíkom, pretože viac dusíka sa uvoľňuje v mieste výskytu patogéna, nakoľko rozkladá organickú hmotu a uvoľňuje živiny.

V zásade rozlišujeme 2 základné typy patogénov a s tým spojené symptómy:
•    Typ 1 - podpovrchové čarodejné kruhy - mycéliá vytvárajú zatvrdnutú podpovrchovú vrstvu , ktorá bráni priesaku vody. V tomto mieste trávnik odumiera. Pod odumretými časťami trávnika je vidieť a cítiť odumreté mycélium.

•    Typ 2 - povrchové čarodejné kruhy - prežívajú v plsti a vo zvyškoch organickej hmoty. Charakteristická je pre ne tmavá kružnica, vytvorená pravdepodobne prebytkom dusíka, ktorý je uvoľňovaný činnosťou húb.

Čarodejné kruhy sa viac vyskytujú v miestach s vysokým obsahom plsti a obzvlášť na trávnikoch založených na pieskových povrchoch. Časté sú na novo založených trávnikoch a trávnikoch po regenerácii, nakoľko sa v pôde nenachádza dostatok konkurenčných, tj. antagonistických organizmov.

Vlhkosť hrá významnú úlohu v prejavoch symptómov  čarodejných kruhov., vtedy sa kruhy významne rozširujú. Sú typické za veterného počasia a relatívne nízkej vzdušnej vlhkosti. Ak sa raz ukážu hnedé, suché miesta, pôda sa stáva hydrofóbnou a je ťažké znovu ju hydratovať.

Hoci chorobu zapríčiňujú huby  (viac ako 60 druhov rodu Basiodiomycetes ), neexistuje fungicíd, ktorý by ničil patogéna a mycélium pod povrchom. Rozvoj húb nastáva zo spóry alebo mycélia, ktoré sa chová ako saprofyt.
Saprofyt je organizmus, ktorý  rozkladá, tj. mineralizuje neživú organickú hmotu  na jednoduché anorganické látky a tie potom použije na svoju výživu.

Okrem iných prvkov sa uvoľňuje aj dusík a jeho prítomnosť sa prejaví tmavozeleným sfarbením. Huby teda napadajú neživú organickú hmotu (ideálnym zdrojom je napr. plsť), nie rastúci trávnik, avšak práve na rastúcom trávniku sú viditeľné príznaky. Suchý trávnik v mieste výskytu huby nie je preto, že by huby napadli zdravý trávnik, ale preto, že napadnuté miesta sa stávajú hydrofóbnymi, teda neprijímajú, alebo veľmi ťažko prijímajú vodu a trávnik usychá v dôsledku jej nedostatku.

Niektoré fungicídy obmedzujú rast huby a spolu s intenzívnym hnojením pomáhajú maskovať príznaky, problém však neriešia. Taktiež ale pôsobia proti „užitočným“ hubám, ktoré sa nachádzajú v koreňovom prostredí a môžu pôsobiť proti hubám spôsobujúcim Fairy rings a konkurujú s nimi o „potravu“.

Opatrenia

Aerifikácia hrotmi (do hĺbky 25 cm) a následná hydratácia každý druhý deň po dobu jedného  mesiaca, zvlášť,  ak sa objavili hnedé suché  kruhy. Obvykle napadnuté miesto neprijíma vodu, preto sa doporučuje aplikácia vlhčiaceho činidla s dostatočnou dávkou vody. Hydratácia s vlhčiacim činidlom a následné hnojenie môžu potlačiť výskyt choroby. Zmena pH nepôsobí proti rozvoju huby, nakoľko sú schopné rásť za podmienok pH 5,1-7,9.

V niektorých prípadoch, ak sa spoja dva kruhy čarodejných húb nastane antagonistické pôsobenie a huby sa navzájom eliminujú.

Nový smer v boji s čarodejnými kruhmi je aplikácia biologických prípravkov s hubami rodu Pythium oligandrum. Je to mykoparazit, ktorý rozkladá telá iných húb a tak získava živiny pre svoju výživu. Huba zároveň indukuje rezistenciu voči chorobám listov produkciou sekundárnych metabolitov. Treba si ale uvedomiť, že pri použití prípravku s touto hubou, nie je možné používať fungicídne prípravky, nakoľko tieto likvidujú všetky huby, s ktorými prídu do styku.

Zahraničná literatúra udáva čiastočnú elimináciu čarodejných kruhov pri preventívnej a kuratívnej aplikácii prípravkov s účinnými látkami flutalonil, azoxystrobin a triadimefon.  Problém pri aplikácii fungicídov je ten, že je potrebné zasiahnuť mycélium, ktoré je ale veľmi rozsiahle, preto treba dostatočne zvýšiť dávku vody.

Program aplikácií vlhčiacich činidiel, na elimináciu výskytu Fiary rings nájdete TU

Zdroj: Na základe údajov Colorado State University, spracovala Iveta Rothová, www.engo.sk

Viete, kto stojí za udalosťami Novembra 89?

Tým, ktorí nám vybojovali slobodu, sa ešte nik nepoďakoval. O2 to chce zmeniť.

ČSOB: Najlepšou ochranou proti hackerom sú vzdelaní klienti

Už druhý rok spolupracuje ČSOB s agentúrou TRIAD Advertising na edukatívnom projekte Digitálna inteligencia.

V Nemocnici Košice-Šaca pomohla bariatria prvým dvom pacientom

Chirurgická klinika v Šaci rozšírila portfólio chirurgických výkonov o bariatrické operácie.

Prijatie delegácie z Kyjevskej národnej ekonomickej univerzity

Prijatie delegácie z Kyjevskej národnej ekonomickej univerzity Vadyma Hetmana