Robert Šajtlava: Pri drinku letí jednoduchosť a nápad

Vďaka prvému európskemu výmennému programu pre barmanov ABSOLUT ABROAD vymenil náš mladý talent Robert Šajtlava bratislavské LemonTree na dva týždne za štýlový kolínsky podnik Shepheards. Čo si z Nemecka priniesol?

1)   Líši sa nemecká barová scéna nejako výrazne od tej slovenskej? Prekvapilo alebo zaskočilo vás niečo prvé dni na novom pôsobisku?

Základný rozdiel som si určite všimol v hosťoch. Slovenskí zákazníci sú viac orientovaní na komerčné drinky a menej radi experimentujú. Neradi skúšajú veci, ktoré ešte nepoznajú. Nemeckí hostia, naopak, nemajú problém zaexperimentovať - v tom dobrom zmysle slova. Dôverujú barmanovi a nechajú si poradiť. Je úplne bežné, že si vypýtajú drinky aj mimo ponuky v menu. Vedú s barmanom debatu a spoločne tak nájdu to správne pitie.

2)   Aké poznatky, skúsenosti, vychytávky či nové kontakty ste si domov priniesli?

Utvrdil som sa v tom, že hosť chce najmä rýchly servis a kvalitný nápoj. U nás sa barmani s drinkami stále ešte veľmi hrajú, čo však v konečnom dôsledku nie je až také nutné. Vo svete sa stále viac presadzuje návrat k jednoduchým líniám, receptom. Žiadne divoké kombinácie a náročné zdobenia - v jednoduchosti je krása. Jednoduchý drink s nápadom je trend, ktorý snáď čoskoro dorazí aj k nám.

3)   Čo ste, naopak, v rámci workshopu ukázali miestnym barmanom vy?

V rámci workshopu som hovoril najmä o vývoji slovenskej barovej scény, keďže u nás má bartending kratšiu tradíciu ako v Nemecku. Zameral som sa pritom na bratislavské bary, tie, ktoré zanechali výraznú stopu v histórii slovenského barmanstva. Bohužiaľ, pri väčšine som musel väčšinou na záver dodať, že podnik už je zatvorený...

4)   Aké drinky „letia“ u nemeckých zákazníkov? Sú z pohľadu barmana Nemci náročnejší?

U nás na Slovensku sú stále v obľube najmä sladké vodkové drinky, kým nemeckí hostia už majú vyspelejšie chute. Možno preto, že bary u nich majú predsa len dlhšiu tradíciu a celé to barové povedomie je už oveľa viac vyvinuté. Trendom je u nich návrat ku klasike, k jednoduchým, nenáročným receptom. Nemôžem teda povedať, že by bol nemecký zákazník nejako náročnejší, je jednoducho vyspelejší.

5)   Ako barman  ste doma v Bratislave, vyskúšali ste si Kolín nad Rýnom. Máte ešte nejaký nesplnený profesionálny sen?

Mojím snom je v rámci svojej profesie čo najviac cestovať. Učiť sa od skúsenejších, vidieť ako to funguje inde - to je tá najlepšia škola. V tomto smere bolo aj ABSOLUT ABROAD skvelou skúsenosťou. Rád chodím na súťaže. Vždy je to fajn pocit, keď si z nejakej prinesiete aj cenu, ale nie je to to najdôležitejšie. Najcennejšie je zažiť atmosféru iných barov vo svete, mať priamy kontakt s miestnym hosťom. Hlavne nech je človek, ktorý stojí oproti mne na druhej strane baru, spokojný s mojou prácou, aj s tým, čo robí celý tím podniku.

Prihláste sa a vložte PR článok

Energetici predávajú nevyužívaný majetok

Dve spomedzi najvýznamnejších spoločností zo stredného Slovenska chystajú veľký výpredaj desiatok nevyužívaných nehnuteľností.

Posledných 30 r. cena fotovoltických panelov klesla 100 násobne

V roku 1977 stál 1 Watt fotovoltického panelu 76 dolárov, dnes stojí 0,31 dolára...

Trendy udržateľnej architektúry

Katedra architektúry zo Stavebnej fakulty STU v Bratislave bola tento víkend na Design days 2017 v obchodnom dome Styla!

Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV

Volkswagen T-Roc chce preraziť v segmente vďaka svojej Roc(k)ovej povahe.