Kultúrny Bratislavský kraj

„Sedem organizácií Bratislavského kraja dokáže ročne realizovať viac ako tisícku kultúrnych podujatí v celom regióne...“

„Sedem organizácií Bratislavského kraja dokáže ročne realizovať viac ako tisícku kultúrnych podujatí v celom regióne...“

„...Spolupracujeme na desiatkach projektov, ktorých cieľom je záchrana historického a kultúrneho dedičstva regiónu.“.

Jednou z kultúrnych inštitúcií Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) je Divadlo Aréna. V minulom roku oslávilo divadlo 10. výročie a pod vedením Juraja Kukuru prinieslo počas tohto obdobia 40 premiér. Najvýraznejšou stopou Arény je cyklus spoločensko-politických tém, v rámci ktorých vzikli predstavenia ako  Tiso, Dr. Gustáv Husák, Komunizmus, Kukura, či Holocaust.

„V našich divadlách sa nielen hrajú ale aj vytvárajú originálne predstavenia so skvelým hereckým obsadením. Mená ako Juraj Kukura alebo Vlado Černý netreba špeciálne predstavovať“, povedal župan Pavol Frešo. Pre vyšší komfort a lepšiu dostupnosť  divákov do divadla začal BSK spolufinancovať autobusovú linku č. 82, ktorá jediná v rámci MHD premáva k divadlu. V pôsobnosti Bratislavského kraja je aj Divadlo Astorka ale aj Bábkové divadlo a Divadlo Ludus zamerané na projekty pre deti a mládež.  Divadlá Bratislavského kraja a ich podujatia navštívi ročne viac ako 80 tisíc divákov. Nezastupiteľnú úlohu na kultúrnom dianí najmä v malokarpatskej časti Bratislavského regiónu zohráva Malokarpatské osvetové centrum (MOS). Ročne realizuje takmer 90 podujatí, najznámejšie sú Jablkové hodovanie, Deň vo vinohradoch Deň otvorených pivníc či Vianočné inšpirácie.

Spustením Župnej jesene, ktorá zastrešuje v kraji viacero podujatí sa podarilo spopularizovať Bratislavský región, jeho obce a mestá, ich históriu a regionálne špeciality.

Medzi dôležité kultúrne inštitúcie regiónu patrí aj Malokarpatské múzeum a knižnica v Pezinku. Bratislavský kraj okrem toho participuje na záchrane o obnove desiatok sakrálnych pamiatok v kraji aj v súvislosti s výročím 1 150 výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu. Kraj ďalej pripravuje obnovu synagógy v Senci aj v nadväznosti na projekt Stratené mesto, spolupracuje s partnermi na záchrane Viedenskej električky či podporuje vydávanie publikácií o regióne.  „Voči budúcim generáciám máme povinnosť zachovať a zveľaďovať, to, čoi nám zanechali naši predkovia“, dodal Pavol Frešo.

sirka490-r662_res.jpg

Viac informácii na www.freso.sk

(ba)

Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!

Jedného z desiatich inšpiratívnych pedagógov poteší ocenenie čitateľov Sme.sk.

Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!

Čerešne living, moderné rodinné bývanie v bratislavskej Dúbravke, naberá čoraz jasnejšie kontúry.

Nášmu telu stačí iba málo vitamínov

Veľký prehľad, odporúčania odborníkov i to, čo si varí špičkový biochemik

Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra

Kvalitná a preverená databáza, profesionálne klientske služby, všetko v súlade s GDPR.