Ako najlepšie ovládnuť mach

Jedným z najväčších problémov trávnika je jeho napadnutie machom a riasami. Existuje viac ako 12 000 druhov machov a rias, z ktorých viac ako päťdesiat druhov vplýva aj na povrch.

Machy sú primitívne nekvitnúce rastliny bez koreňového systému, ktoré sa pri dostatočnej vlhkosti v ich životnom prostredí dokážu rozmnožovať a prežívať.

Väčšina z nich je tolerantná voči kyslému prostrediu, pričom sú stimulované chladnými a vlhkými podmienkami. K rýchlemu rozšíreniu zvyčajne  dochádza  počas jesenných a zimných mesiacov, kedy sú pôda aj umelé športové povrchy nepretržite mokré a vodou nasýtené na dlhé obdobie. Samozrejme k tomu prispieva aj zanedbanie pravidelnej údržby v tomto období.

V trávnikoch sa vyskytujú tri hlavné druhy machov:

Machy vytvárajúce vankúše: malé vzpriamené chumáče, ktoré sa objavujú pri nízkom kosení a v prípadoch „vyskalpovaného“ trávnika.

Popínavé machy: druhy machov vyzerajúce ako „operené“, ktoré sa nachádzajú na tienistých miestach a na miestach so zlou drenážou.

Vzpriamené machy: machy väčšieho vzrastu, ktoré sa vyskytujú na suchších kyslých pôdach.
Príznaky

Machy rastú pomaly a sú tolerantné voči tieňu a nízkemu koseniu. Napadajú trávnik najmä v stresových podmienkach a na obnažených oblastiach pôdy.

Rozširujú sa hlavne za nasledujúcich podmienok:

dlhé obdobie vlhkého alebo suchého počasia
    nízka úrodnosť pôdy
    zhutnená pôda
    nízke či vysoké pH pôdy
    nadmerný tieň
    zle odvodnená pôda
    zvýšený obsah plsti
    zlá cirkulácia vzduchu
    nízko pokosený trávnik/slabý rast trávy
    vysoká úroveň dusíka
    neefektívny režim údržby, najmä kosenie, hnojenie, prevzdušňovanie, skarifikácia, použitie pesticídov na ničenie burín

Ako s machom bojovať? Pokračovanie článku nájdete TU:

Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať

​​​​​​​Rozhovor s nezávislou kandidátkou na primátorku mesta Košice, Alenou Bašistovou.

Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár

Hlavné mesto SR Bratislava spolu s investorom HB Reavis pokračuje v revitalizácii ulice Mlynské nivy.

DEXIS SLOVAKIA má nového generálneho riaditeľa

Po zlúčení DELUX a SLS-TECHNACO, kde sa právnym nástupcom stala firma DEXIS SLOVAKIA, dochádza k výmene na strategickej pozícii.

Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať

Strávte hlavné sviatky roka netradične - namiesto zimy si oddýchnite v exotike.