Tréningové zariadenia – aká je ich budúcnosť?

Golfové kluby, rezorty a developeri na celom svete investujú do tréningových zariadení. Časopis By Design sa zamýšľa, prečo sa moderné zariadenia odlišujú od starých a aký môže byť ich prínos...

Každý majiteľ alebo manažér golfového ihriska si uvedomuje, že dva z troch kľúčových dôvodov, ktoré komplikujú ľuďom zámer začať hrať golf sú ČAS a OBTIAŽNOSŤ. Niet preto divu, že ihriská po celom svete významnú časť investícií venujú práve tréningovým zariadeniam.

Pred 20 rokmi by sa úvodná veta mohla zdať čudná.  Vtedy tréningové zariadenia slúžili nadšeným golfistom na zlepšenie hry a menej nadšeným golfistom na zahriatie a pár cvičných úderov pred hrou samotnou.  Väčšina hráčov však v minulosti zamierila rovno na prvé odpalisko a jednoducho verila, že bude mať šťastie.

V súčasnosti je to iné.  Jednak preto, že golfoví architekti sa naučili navrhovať zaujímavé, pôsobivé tréningové zariadenia, ktoré sú výzvou pre hráčov a aj preto, že si šikovní manažéri uvedomili, že aj tréning hry, nielen hra samotná, môže byť zdrojom príjmov.

„V biznise s nehnuteľnosťami je mantrou poloha a lokalita", hovorí Richard Mandell, architekt z Pinehurst, ASGCA Associate. „Myslím, že v golfe, by malo byť novým zaklínadlom „tréning, tréning, tréning“. Klienti v súčasnosti na to kladú oveľa väčší dôraz, jednak preto, aby prilákali nových hráčov – členov a aj preto, aby existujúci hráči trávili na ihrisku dlhší čas."

Investície do tréningového zariadenia môže golfovému ihrisku priniesť tri benefity:

• Po prvé, môže skutočne prispieť k tomu, aby už existujúci golfisti trávili na ihrisku viac času. Nielen že to prispieva k zvyšovaniu loajality, ale prináša to aj vyššie tržby pre reštauráciu.
  • Po druhé, pekné a príjemné tréningové zariadenie poskytuje lákavé prostredie pre všetky aktivity smerujúce k podpore rozvoju hry. Najväčším problémom v udržaní nových golfistov býva ten, že ak ich prvotnou motiváciou k tomu aby golf vyskúšali bolo nádherné prostredie, ktoré videli či už v televízii pri turnajoch alebo na fotkách, ktoré im ukázali priatelia, potom udieranie do loptičiek z nepekného a veterného odpaliska smerom k nevýraznému plochému terénu im ťažko poskytne očakávané vzrušenie.
  • Po tretie, výborne navrhnuté tréningové zariadenia sa môžu stať cieľom golfistov samé o sebe. Tým, že ponúkajú možnosti pre tréning a zdokonalenie v hre, poskytujú hráčom, ktorí často bojujú s časom, príležitosť venovať sa golfu bez toho aby museli hrať celých 18 jamiek.

Čiže ako by malo vyzerať tréningové zariadenie v roku 2025?

Mala by to byť multifunkčná prevádzka, zahŕňajúca tréning dlhej aj krátkej hry, navrhnutá tak, aby umožnila golfistom nielen čistý tréning a nácvik, ale aj hru či súťaže rôzneho druhu s ostatnými hráčmi.

Prakticky každý golfový klub má svoj putting green, dokonca v mnohých veľkých mestách po celom svete sú verejné puttingové plochy.  Napr. Ladies Putting Course alebo Himalayas v  St Andrews sú populárne modely hodné kopírovania.

Pokračovanie článku nájdete TU:
Viac článkov z oblasti golfu nájdete na www.golfonline.sk

Boli ste v Novembri 89 na námestí? Patrí vám verejná vďaka!

O2 ďakuje ľuďom, ktorí pre nás v Novembri 89 vybojovali slobodu.

4 mýty o minerálnej vlne, ktorým by ste nemali veriť

Nenechajte sa popliesť poverami či polopravdami o tepelnoizolačných materiáloch

Stavebná fakulta STU na dňoch kariérneho poradenstva

V priestoroch Múzea dopravy v Bratislave 19. októbra 2018

XXIII. Seminár I. Poliačka – Rozvoj cestnej infraštruktúry

XXIII. Seminár I. Poliačka s medzinárodnou účasťou – Rozvoj cestnej infraštruktúry.